Реклама


НЕ СЕ ПРЕДВИЖДА НОВ РЕГЛАМЕНТ ЗА ТУРСКИЯ ЕЗИК

Оценете статията
(0 гласа)

 

Не знам кой и по каква причина беше поставен въпроса със задължителния статут на майчиния език. Това заяви пред БТВ министърът на образованието Анелия Клисарова.

Няма да има никакъв нов регламент, нищо не се е променило в последните 19 години, единствено Народното събрание може да създаде задължителен статут на майчиния език, успокои министърът.

Тя припомни, че има три вида подготовка - задължителната подготовка, задължително избираемата подготовка, където влиза майчиния език и свободно избираема подготовка. За да се изучава турски език например трябва да се съберат достатъчно брой деца, мисля че бяха 10, за да се създаде нова паралелка, уточни Клисурова.

Тя съобщи, че от 1994 г. няма нови учебници по майчин език. Най-много ученици в България избирали да изучават турски, иврит, и арменски. Огромен брой обаче предпочитали Информационни технологии като ЗИП, а не майчин език, каза Клисурова.

Необходимо е учебниците по майчин език да бъдат издавани чрез Министерството на образованието, за да не се допуснат учебници, в които не се знае точно какво е съдържанието и например да се стигне до внос на помагала от чужбина. Тя отрече да възнамерява да въведе задължителна детска градина от 4-годишна възраст. Целта е децата да имат социални контакти, а не да бъдат вкарвани в класната стая, заяви Клисурова.

На матурите се отбелязва добра тенденция за повишаване на броя на шестиците и намаляване на слабите оценки, спрямо 2012 г. Най-добри са резултатите по български език и литература и по чужд език, разкри Клисурова.

Издадена е заповед до всички началници на РИО да се извършват специални проверки на изправността на всички уреди, електрическите инсталации, строг контрол на достъпа на МПС. Мерките се наложиха след като 8-годишно дете загина нелепо след като греда от футболна греда се срути и го удари фатално по главата. За нарушения ще отговорят не само шефовете на РИО, а и директорите на училища.

Необходимо е в училищата да има лекари. Във Варна, откъдето е Клисарова, в големите учебни заведения има лекари, а в малките училища има медицинска сестра. Като лекар тя препоръча тоталната забрана за пушене да се отмени за нощните заведения след 12 часа полунощ.

Надявам се да има повишаване на заплатите на учителите, каза Клисарова и уточни, че в бюджета за тази година не са предвидени средства за това.

 

Login to post comments
 

Рекламни

loading...