Реклама


БОЛНИЦИ МАМЯТ НЗОК

Оценете статията
(0 гласа)

Тридесет и една болници са мамили здравната каса с нереални вписвания на дейности и пациенти в медицинската си и финансова документация. Това показва проверка на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) в 52 лечебни заведения на територията на 16 области през октомври, ноември и декември м.г. Резултатите от нея са представени на управителя на НЗОК д-р Пламен Цеков през март т.г. Заради откритите нарушения инспекторите предлагат на прегрешилите болници да се наложат санкции минимум за 118 400 лв., съобщава "Труд", цитиран от БЛИЦ.

Нарушенията са за: отсъстващи пациенти, грешно попълнени епикризи, липсващи документи, лекари в почивка или без специалност, които оперират.

Най-често срещаното несъответствие - в 67 % от проверените болници, са нереално попълнени епикризи. Така например в рубриката "лекуващ лекар" контрольорите са хванали, че е посочено име на доктор, който по същото време не е бил на работа, нито фигурира в списъка на трудилите се извънредно или просто е в отпуск.

Това се отнася за болниците в Габрово, Трявна, Добрич, Русе, за онкологичния център пак в Русе, за специализираната "Амброаз Паре" в Сливен, "Св. Петка Българска" в Нова Загора, "Св. Георги" в Пловдив, "Ескулап" и "Св. Екатерина" в Пазарджик, "Еврохоспитал Пловдив", специализираната болница за рехабилитация по вътрешни болести в Мездра.

В други 13 болници пък не е отбелязано по коя пътека е лекуван болният, а в още пет - каква е била терапевтичната схема на лечение.

17,3 % от нарушенията се дължат на лечения или операции, извършени от лекар без специалност. Такива случаи са установени в болницата в Самоков, в столичната Александровска, плевенската "Георги Странски", пловдивската "Св. Георги", в "Еврохоспитал Пловдив", "Д-р Никола Василев" в Кюстендил, многопрофилната в Пловдив.

В 15 % от проверените лечебни заведения няма доказателства, че медикаменти, давани на пациентите, са отпуснати от болничната аптека. Т.е. има съмнение, че болните са карани да си ги купуват, което е абсурдно.

Всяко четвърто хванато нарушение е за неправомерно искане за плащане на потребителска такса от пациента, който е бил освободен от нея, или е принуждаван да извършва доплащания за дейности, които покрива НЗОК.

 

Login to post comments
 

Рекламни

loading...