Реклама


КАК И ЗАЩО Е БИЛА УБИТА МИРОСЛАВА ОТ ПЕРНИК?

Оценете статията
(1 vote)

Марио Любенов - Заека, единственият подсъдим за отвличането и убийството на 17-годишната Мирослава Николова от Перник, се призна за виновен пред Пернишкия окръжен съд.

Той потвърди истинността на фактите и доказателствата, посочени в обвинителния акт от прокурорите Анита Джамалова и Пламен Найденов.

Марио Любенов е подсъдим като съизвършител на отвличане на непълнолетно лице с користна цел, за предумишлено убийство по особено мъчителен начин на непълнолетна в безпомощно състояние и с цел да бъде улеснено и прикрито друго престъпление.

Той е и с обвинение да притежаване на огнестрелно оръжие.

По повдигнатите му обвинения Марио Любенов може да получи доживотна присъда без право на замяна, но заради признаване на вината, съдът е длъжен да намали наказанието.

Доживотна присъда, която да се редуцира до 20 години лишаване от свобода поиска окръжният прокурор на Перник

Пламен Найденов за Любенов. В момента на извършване на деянието той не е бил осъден. По-късно обаче Марио Любенов има влязла в сила присъда за извършено престъпление, която Найденов настоя да бъде увеличена с още пет години, като наказанието се кумулира.

Прокуратурата настоя за общо наказание от 25 години.

Според обвинението отвличането и убийството са добре обмислени и планирани, в лицето на Мирослава Марио е намерил лесна жертва, а в лицето на Стойчо Стоев - материално притиснат съучастник.

Според обвинението Любенов и Стойчо Стоев-Чочо, който се самоуби при ареста, са похитили Мирослава на 7 ноември 2011 г., докато се прибирала вкъщи след тренировка. Те я убили същата вечер, като Любенов я удушил с предварително подготвено стоманено въже, а Стоев е упражнил физическа сила, за да улесни Любенов в извършване на деянието.

Двамата извършили убийството, за да получат откуп от 250 хил. евро от приятеля на сестрата Елеонора - Борислав Чолев.

Любенов и Стоев планирали убийството още от лятото, като през август обаче не могли да извършват похищението на Мирослава заради лятната ваканция.

Отвличането било ускорено от затрудненото финансово състояние на двамата, особено на Стойчо Стоев-Чочо, който получил съобщение за публична продан на неговото жилище и това на родителите му, която започвала от 12 ноември същата година.

Марио Любенов планирал отвличане на сина на гръцки бизнесмен от фирма, в която работел преди това. То обаче не могло да се осъществи, стана ясно от обвинителния акт.

По-късно се срещнал със Стоев и двамата решили да отвлекат Борислав Чолев, за да получат откуп от 250 хил. евро. Чолев обаче имал много непредвидимо поведение и затова се отказали от неговото похищение и се спрели на Мирослава, с която Борислав се сближил, защото живеел в дома на семейството й.

Според похитителите тя била най-подходяща за жертва, защото имала точен график на движение, който ги улеснявал.

Заради самопризнанията на Марио Любенов делото се гледа по реда на съкратено съдебно следствие. Отпаднаха разпитите на всички 93 свидетели и над 20 вещи лица.

Съдът ще ползва самопризнанията на Любенов, без да събира доказателства,

обяви председателят на съдебния състав Елена Николова.

От прокуратурата посочиха, че на компютъра на Любенов е бил открит текст, който съвпада с писмото, изпратено до сестрата на Мирослава - Елеонора, в което се иска откуп от 250 хиляди евро. Техническа експертиза е установила наличие на файл с почти идентичен текст, приготвен за планираното преди това от Любенов отвличане на сина на гръцки бизнесмен.

Прокуратурата настоя показанията на Стойчо Стоев да бъдат приети за установени от съда, защото са издържали проверката за достоверност и истинност. Отвличането и убийството на Мирослава съвпадат с начина, по който е било замислено същото деяние спрямо сина на гръцкия бизнесмен. Според прокуратурата за това, което Стойчо Стоев свидетелства, свидетелстват и служителите на ГДБОП.

Адвокатът на родителите на убитото момиче Анани Константинов пледира съдът да наложи най-голямото възможно наказание, защото обществото ни се нуждае от справедливост.

Човешкият живот е зачеркнат с лека ръка, с безмилостна жестокост, посочиха адвокатите на почерненото семейство Анани Константинов и Зорница Петрова.

Според защитата на обвиняемия не може да се направи еднозначен извод, че Любенов е извършител на отвличането и убийството.

 

Vesti.bg

Последна промяна на Понеделник, 10 Юни 2013г. 11:25ч.
Login to post comments
 

Рекламни

loading...