Реклама


МОМИЧЕТА ГОРЕНИ И ИЗНАСИЛВАНИ, ЗА ДА СКЛОНЯТ ДА ПРОСТИТУИРАТ

Оценете статията
(0 гласа)

"В Сливен всеки си има по 3-4 момичета, а мен ме съдят за момиче и половина", казва Атанас Мъндев в спецсъда на делото срещу него и аверите му за трафик на момичета и склоняване към проституция. Мъндев е бос на известната в миналото сливенска силова групировка 777. "Надявам се да доживея до 80 г., за да мога да видя края на това дело", прави опит да се шегува друг от подсъдимите преди началото на заседанието на 21 юни.

 

С подсмихване и смигане 5-имата обвинени посрещат съдебния състав, а поведението им предизвика съдия Мариета Неделчева да предупреди Мъндев, че

ще го глоба за непристойно поведение и неуважение към съда.

 

"Ако искам, ще се смея, ако искам, ще плача", отговаря Мъндев, който още с влизането си в залата коментира, че обвиненията срещу него са съшити с бели конци.

 

Шумният процес, който се следи изкъсо от Европейската комисия, стартира наново в спецсъда, след като Атанас Мъндев веднъж вече бе осъден на 12 г. затвор от Сливенския окръжен съд през 2010 г. С 11 г. решетки бяха наказани още Сeлим Кадиров, Валери Райков и Кольо Иванов, а Ивaн Иванов - с 10. Апелативният съд в Бургас намали наказанията им, а Върховният касационен съд прати делото за ново разглеждане в специализирания съд заради процесуални нарушения.

 

Заведението “Червило” в центъра на Сливен, собственост на шефа на Седмиците, бе сред отнетите имоти в полза на държавата по искане на комисията Кушлев през 2008 г.

 

Разследването срещу Мъндев започва през 2006 г., когато в Белгия бе арестувана за проституция българка от Сливен. В показанията си, дадени пред наши и чужди магистрати, Павлина (имената на момичетата са променени - бел. авт.) потвърдила, че от години групата на Мъндев изнася момичета за сексуслуги в Белгия, Холандия и Франция.

 

Пред инспектор от белгийската полиция момичето признало, че започнало кариерата си в холандския град Грьонинген през 2000 година.

 

Там излагало тялото си на витрина и изкарвало по 300-400 гулдена на ден. Работата контролирал Иван Димчев-Курабията, а на две седмици парите прибирали Валери Райков-Директора и Кольо Иванов-Каруцата.

 

Павлина успяла да се измъкне и да се върне в България, когато през май 2001 г.

сводникът се надрусал с кокаин и се застрелял в една от витрините на Грьонинген.

В Сливен обаче отново попаднала на приятелите на Курабията. Пред съдия жената потвърдила, че част от подсъдимите я отвели в апартамент в града, изнасилили я и я горили с цигара. Жестокото отношение я принудило отново да се съгласи да проституира за групата на Мъндев. Така след седмици Павлина отново се оказала в Грьонинген. По-късно била прехвърлена в Амстердам, а оттам - в Белгия.

 

 

Разказаното било потвърдено и допълнено и от другите свидетелки. “През 2001 г. търсех работа и Иван Иванов ми обеща да ме уреди в Холандия в селското стопанство. Като пристигнах там обаче, ми бе отнет паспортът и ме принудиха да проституирам”, сочи в показанията си Мария. Тя допълва, че спечелените от секс пари предавала на Иванов, за когото знаела, че бил член на “групата на Седмиците, ръководена от Мъндев”.

През декември 2002 г. тя била арестувана и екстрадирана в България. Тогава поискала от групировката да получи заработените от нея пари, но вместо това хората на Мъндев я пребили жестоко. Вследствие на това тя получила травматична епилепсия.

По време на процеса на първа инстанция пред съда свидетелстват още две момичета. Те също говорят за насилие, когато отказвали да проституират.

 

По думите им някои от “колежките”, които не се подчинявали на сводниците, “изчезнали”.

 

Според прокурор Галя Гугушева, която работи по делото от самото му начало, склонените да проституират девойки били десетки, но само четири от тях се престрашили да дадат показания. А когато влезли в съдебната зала, за да потвърдят казаното пред разследващите, те се разтреперали от страх при вида на подсъдимите.

След 5 години дела жените отново ще трябва да се изправят пред съда, за да потвърдят показанията си.

 

Съпругата му Ваня Мандева управлява спортния увеселителен центъв в Сливен, взет на концесия от фирма “Европарк”.

 

На 21 юни съдия Мариета Неделчева не даде ход на делото, тъй като един от подсъдимите не се яви. Оказа се, че Кольо Иванов-Каруцата бил задържан по дело за грабеж само седмица след като бил пуснат от ареста, а на една от пострадалите не била връчена призовка за заседанието.

 

Защитата на подсъдимите поиска отвод на съда, като се хвана за реплика на съдия

 

Неделчева, която обяви, че подсъдимият Кольо Иванов не присъства в залата, защото е

задържан за извършен от него грабеж.

 

Адвокатите използваха това, като обявиха, че е недопустимо съдията да прави квалификации по отношение ареста на Иванов, тъй като вината му не била доказана, и поискаха отвода .

 

На излизане от залата адвокатът Свилен Бозуков заяви, че най-големият бестселър на прокуратурата продължава. По време на заседанието на следващия ден той и колегите му поискаха отвод и на прокурор Галя Гугушева, като изтъкнаха, че тя “има пристрастия към изхода му”.

 

Съдията Неделчева обаче не се съгласи с искането.

 

Това е едно от най-важните дела в живота ми и аз няма да допусна то да се провали. Знам, че съм спънка в очите на защитата, но ще остана в залата, докато съдът не реши друго”, коментира Гугушева след заседанието.

 

Тя припомни, че се занимава с казуса още от 2006 г., когато било образувано досъдебното производство срещу групата след сигнал на белгийската прокуратура.

 

Името на Гугушева нашумя в края на миналата година, след скандал с кандидатурата за конституционен съдия. Гугушева тогава сама отегли кандидатурата си след появилите се информации, че е вземала големи заеми от частна фирма, която впоследствие се оказа собственост на възрастната майка. Тава стана повод ВСС да я освободи от поста зам.-ръководител на Специализираната апелативна прокуратура и да я направи редови обвинител.

 

Към днешна дата са приключили четири проверки, включително и на етичната комисия, които не са установили никакви нарушения, коментира Гугушева.

 

В крайна сметка съдия Мариета Неделчева се отказа да гледа делото срещу Мъндев и си направи отвод. Срещу боса на Седмиците има внесен и друг обвинителен акт - за пране на пари.

 

 

Обвиняеми заедно с него са съпругата му - Ваня, баща му - Ангел, и Селим Кадиров-Салама.

 

На всички ще им се търси отговорност за пране на пари, придобити от трафик на хора, рекет и застрахователни измами.

 

През 2008 г. окръжният съд в Сливен отне имоти на стойност 500 000 лв. на Атанас и Ваня Мъндеви.

 

Делото бе образувано по искане на комисията “Кушлев”, която претендира, че 7 от имотите на семейството са придобити от престъпна дейност мужду 1993 и 2006 г.

 

 

Атанас Мъндев: Не съм изнасял жени в ковчези за чужбина

 

“Доказателствата и свидетелските показания са абсурдни и всичко е съшито с бели конци”, заяви подсъдимият Атанас Мъндев през “24 часа”.

 

Той определи показанията на някои от пострадалите момичета, “че били прекарвани в ковчези със самолет в чужбина”, като смехотворни.

 

“То човек не може писмо да прати със самолет, а аз живи хора в ковчези съм затварял. Не мога да повярвам за какво става дума и вече ми дойде до гуша”, каза Мъндев. Според него делото щяло да се точи още поне 10-15 г.

 

ВКС: Съгласието не изключва отговорността на сводника

 

Делото срещу Мъндев и хората му стана причина Върховният касационен съд (ВКС) да издаде тълкувателно решение след искане на главния прокурор Борис Велчев през 2009 г.

 

Съдебната практика в годините по казусите с обвинени в сводничество и трафик на хора е противоречива. В повечето случаи те отървават затвора, защото пострадалите момичета се отказват от показанията си, че са били принуждавани да проституират.

В искането си до върховните магистрати бившият главен прокурор Борис Велчев постави няколко въпроса, свързани с трафика на хора, един от които е: “Налице ли е набиране (на проститутки - бел. ред.), когато активна страна е пострадалият от престъплението, а не деецът?”.

 

В отговор на това в тълкувателно решение №2 от 2009 г. на ВКС се посочва, че “съгласието или съдействието на жертвата не изключват отговорността на дееца при осъществяване на която и да е от формите на изпълнителното деяние на престъплението трафик на хора”.

 

Върховните наказателни съдии с председател Гроздан Илиев, който в момента е конституционен съдия, пишат още: “Характерът на съгласието на жертвата за следване на дееца няма юридическо значение.

 

Дали съгласието е доброволно поради свободно формирана воля, или то е постигнато от дееца чрез въвеждане на лицето в заблуждение, чрез отвличане или противозаконно лишаване от свобода, чрез използване състояние на зависимост, злоупотреба с власт или чрез обещание, даване или получаване на облаги, или защото жертвата е дете, тези фактически данни са неотносими към основанията за възникване отговорността на дееца.”

 

Горя аудито на Мъндев-младш

 

Луксозно ауди А-8 е горяло снощи на паркинга пред супермаркет “Младост” в Слънчев бряг. Според осведомени колата е била собственост на Ангел Мъндев, син на Атанас Мъндев.

 

Сигналът за горящия автомобил постъпил в полицията в 4,45 ч вчера. Според пожарникарите огънят тръгнал от предната лява част, която е изгоряла напълно.

От полицията не посочиха какви са причините за пожара, но не се изключва и версията за умишлен палеж.

Login to post comments
 

Рекламни

loading...