Реклама


ПОЛИЦАИТЕ ЩЕ РАБОТЯТ НА ЧАСТНО?

Оценете статията
(0 гласа)

Пътен полицай спира шофьор, който се оказва, че няма задължителната застраховка “Гражданска отговорност”. Вместо станалия обичаен въпрос “Еми какво правим сега?” обаче катаджията изненадващо вади не бланки за актове, а застрахователни полици с думите: “Днес имаме промоция - първо може да сключите необходимия договор с мен като застрахователен агент, а после да ви проверя като пътен полицай!”

Тази съвсем хипотетична ситуация може да се окаже напълно реална, ако в новия Закон за МВР бъде приет текстът, че полицаите ще могат да работят “на частно”, като сключват трудови или граждански договори, имат собствена фирма или извършват други дейности и услуги. Официално текстовете на проекта ще бъдат обявени до дни, но според предварително разпратени варианти до синдикатите втора работа за служителите на МВР може да стане законна. Неофициално експерти от вътрешното министерство също обясниха, че се обсъжда вариант да се разшири кръгът от дейности, които един полицай може да извършва в свободното си време.

Добре е да се стимулира желанието на всеки български гражданин за допълнителна работа, която да носи повече доходи на семейството му. При пазителите на реда, които трябва да ловят бандити и да бдят за спазването на закона обаче, голяма част от всички други занимания биха довели до директен конфликт на интереси.

Синдикатите на МВР са категорични в тезата си, че нищо не пречи на един полицай
да лепи плочки, да работи като строител, да превежда или да взема надомна работа. Да, тези дейности изобщо не биха пречили на полицейската работа, но практиката в последните 20 години показва, че повече от 90 процента от бившите (а и настоящи) полицаи си изкарват прехраната и са търсени на пазара на труда именно заради опита си, трупан с униформа.

Най-често и редовите, и по-висшите служители в МВР се реализират добре в охранителния бизнес или в сферата на сигурността. Немалка част от антимафиоти, криминалисти или икономически полицаи с висше образование пък стават консултанти в големи фирми с разнородна дейност.

Но всички тези бивши полицаи са наети като ценни кадри именно заради опита и знанията си, трупани, докато са ловили престъпници.

Ако веднъж се разреши на полицаите да имат втора работа, простата икономическа логика говори, че тази нова кадрова банка от около 50 хиляди служители
на МВР
ще бъде търсена на пазара на труда отново заради полицейските познания.

Така един икономически полицай, който проверява чейнджбюрата в района си, би могъл да бъде нает например като консултант за обменните курсове в някоя финансово-брокерска къща. Дори и да е най-принципният пазител на реда обаче, ако същият полицай се разписва всеки месец на фиш с четирицифрена заплата, поне 2 пъти по-голяма от дохода му в МВР, дали няма да е склонен да подпомогне с всички сили и средства просперитета на работодателите си, вместо на първо място за него да са честта на пагона и спазването на закона.

Един от основните аргументи против възможността за часпрома на служителите на МВР е, че ако те в извънработното си време работят за някой бизнесмен, който се окаже замесен в престъпление, ще се получи конфликт на интереси.

Друг често даван пример е, че полицаят може да се включи в малък семеен бизнес, но и тук сблъсъкът на частен и обществен интерес отново дебне зад ъгъла.

Ако пазител на реда отвори кафене или сладкарница в квартала, дали данъчният или пожарникарят, който проверява обекта му, няма да се замисли какво да попълни в документите, докато срещу него стои собственикът на заведението в полицейска униформа.

Преди малко повече от година в МВР официално бяха забранени даренията от частни компании заради моралните съмнения, че когато някоя фирма дава пари на министерството, то така тя може да си “купи спокойствие”. С обсъжданите промени обаче на практика всяка фирма може директно да си “купи полицай”, и то съвсем законно. Логично следва и въпросът кои фирми най-много биха искали да плащат заплата
на действащ полицай?

Ами тези, които имат проблеми с органите на реда (или поне смятат, че може да възникнат такива).

Има десетки примери в последните 20 години как, въпреки че е напълно забранена работата “на частно”, много действащи барети бяха залавяни като лична охрана на някой “добре облечен бизнесмен”. Само за месец през 2001 година от отряда на баретите “излетяха” деветима командоси, които охранявали босовете от
бившата силова групировка ВИС.

Георги Илиев и Димитър Димитров-Маймуняка, и двамата убити по-късно. В следващите години десетки по-обикновени пазители на реда от комендатура или Охранителна полиция бяха хващани да пазят складове на фирми на “Илиянци” срещу 50 лева на смяна. Немалко антимафиоти или оперативни работници пък бяха заловени, че "търгуват" с информация за разследвания и срещу втора заплата пазят автокрадци и други бандити. Няма нито един известен случай на полицай, за когото да е установено, че е печелил допълнително, като е бродирал гоблени надомно или е превеждал романи в свободното си време.

Ако се въведе легалната втора работа на полицаите под прикритието на частен бизнес или хонорари за консултантска дейност, много по-лесно ще могат да се крият и узаконяват и рушветите.

Въпреки многото възможности за злоупотреби все пак съществуват и дейности, които могат да носят допълнителни доходи и не биха пречили на основната работа на полицая. Но тези професии трябва изрично да се упоменат в закона, за да няма никакви съмнения. Такива са например преподавателската дейност и научната работа, които и в момента са напълно законни и разрешени, но не чак толкова популярни в МВР.

Ако все пак се въведе възможност за втора работа, която полицаите искат, остава въпросът дали те са готови да жертват някоя от социалните си придобивки.
Взимането на 20 брутни заплати при напускане и ранното пенсиониране са само една част от бонусите, които са предвидени именно заради неравностойното положение на пазителите на реда спрямо други професии.

Преди да се правят законови промени обаче, си заслужава да се помисли и дали, ако полицаите масово почнат втора работа, те няма да се уморяват допълнително и това
да влоши дейността им в МВР.

Само преди седмица вътрешният министър Цветлин Йовчев отчете, че 130 хиляди български семейства страдат всяка година от най-масовото престъпление у нас - кражбите, а немалко потърпевши не се оплакват в полицията, защото не вярват, че тя ще им помогне. Тези коментари не са добър атестат за работата на полицаите и може би е по-добре законовите промени да се насочат към подобряването на дейността им в МВР, а не към разрешаването на друга - извън него.

Безспорно е обаче, че една от най-сериозните мерки, които биха мотивирали полицаите да работят по-добре, е по-адекватното заплащане в МВР, за да не се налага да си търсят втора работа.

 

 

 

24chasa.bg

 

Последна промяна на Понеделник, 16 Септември 2013г. 07:57ч.
Login to post comments
 

Рекламни

loading...