Реклама


КАК ДА СЕ ОТОПЛЯВАМЕ У ДОМА

Оценете статията
(0 гласа)

Как да намалим разходите у дома за отопление?

Уютът в един дом през зимните месеци зависи до голяма степен от топлината в него. В днешно време бюджетът за отопление представлява около 70% от разходите за енергия на едно домакинство. Ето защо е изключително важно да оптимизираме отоплителната си инсталация, за да съчетаете максимум комфорт с минимум разходи.

Тайната е: изолация, вентилация, отопление. Може да предвидите и леки, бързи и евтини поправки – изолация на прозорците, вратите, тръбите. Вентилацията ви помага да поддържате свеж и здравословен въздух в жилището. Влагата и кондензът са основни врагове на комфортното и ефективно отопление.

За намирането на най-ефективно решение за поддържане на оптимална температура, значение имат редица фактори като спецификата на жилището, местоположението, конкретните ви желания, изолацията на стените. Важно е да изберете вариант, който да не ви изненадва с високи месечни разходи, но и наистина да осигурява необходимата топлина.

Вариантите за отопление – електрическо, на твърдо гориво, за баня и т.н., са разнообразни и с определени специфики.

В новия магазин на Mr. Bricolage в Sofia Ring Mall ще откриете над 200 решения за отоплението във вашия дом - стандартни електрически уреди, топлоинсталации и уреди за отопление на дърва, калорифери, котли, газови и нафтови уреди. Там ще получите и компетентна помощ от сътрудниците на Mr. Bricolage, които помагат на всеки да реализира своя проект, като предлагат най-ефективното, дълготрайно и енергоспестяващо решение за топъл, уютен и икономичен дом.

Но независимо на какъв вид отопление ще се спрете, има няколко основни препоръки на специалистите на Mr. Bricolage съветват да спазвате, за да си осигурите комфорт през студените дни и нощи.

Изолирайте добре вратите и прозорците. При врати без прагове проблем може да бъде зле уплътнената пролука под вратата. Под нея често преминава въздушен поток, който се усеща като студено течение. За уплътняване на пространството под вратата може да използвате четка. Тя представлява лента с дълги косми, която се залепва по продължение на долната част на вратата, така че космите опират в пода. Цената й в Mr. Bricolage е 7.99 лв., а ако искате да използвате уплътнител с подвижна четка, то цената му 12.99 лв. За прозорците може да използвате самозалепващи се уплътнителни ленти. Те се предлагат в две разновидности на профила:
-Р профил: спестява до 35% от разходите за енергия, запълва луфтове от 2 до 5 мм;
-Е профил: спестява до 20% от разходите за енергия, запълва луфтове от 1 до 3,5 мм.

Осигурете достъп на топлия въздух до цялото помещение. Внимавайте да не поставяте мебели пред уреда, който използвате за отопление. Например диван, секция или по-плътно перде пред радиатора намаляват ефекта от произведената топлината. Поставете изолационен тапет с фолио зад отоплителните тела - така ще намалите загубите през стената.

Поддържайте уредите си за отопление в пълна изправност. Така например, ако се отоплявате с климатик, подменяйте редовно неговия филтър. Замърсените и запушени филтри хабят повече енергия и осигуряват по-малко топлина. Грижете се всички елементи на уредите ви да са в добро състояние, защото освен да загубите тяхната ефективност, може да предизвикате и по-сериозни поражения като късо съединение или пожар, в случай на неизправност.

Включвайте уредите на нощна тарифа и използвайте прибори за терморегулация. Терморегулирането с помощта на програматори води до сериозни икономии на енергия. Наличието на енергоспестяващи и LED лампи също допринася за по-ниски сметки през зимата.

Подобрете вентилацията на жилището. Проветрявайте редовно помещенията, които отоплявате – минимум по 10 минути на ден.

Обличайте се според сезона. Не разчитайте само на системите и уредите за отопление. Освен, че не е ефективно, не е и здравословно. Всеки сезон си има чар, а едно от предимствата на зимата са именно топлите и меки пуловери и жилетки. Не поддържайте температура, която да ви позволява да се разхождате вкъщи по къс ръкав, защото това неминуемо ще доведе не само до по-високи сметки, но и до по-трудно приспособяване към външната среда.

И последно, но не е и по значение - не забравяте, че колкото и топъл да е домът ви, зимата е винаги студена, за тези, които нямат топли спомени. Ценете хубавите моменти с близките си и не ги забравяйте, за да поддържате топлината не само в дома си, но и в душата си.

Login to post comments
 

Рекламни

loading...