СЕРИОЗНА ОПАСНОСТ ОТ ЕПИДЕМИЯ ОТ МОРБИЛИ У НАС

Оценете статията
(0 гласа)

Има опасност от епидемия от морбили у нас, каза в предаването „Тази неделя“ по bTV доц. д-р Атанас Мангъров, завеждащ детското отделение в СБАЛ по инфекциозни и паразитни болести,  „Проф. Ив. Киров“ в София, цитиран от 24chasa.bg. Той коментира потвърдената вчера новина, че двегодишно дете от пловдивския ромски квартал „Столипиново“ е постъпило в инфекциозната клиника на пловдивската университетска болница за лечение от морбили. Добрият вариант е, ако това е едно дете, което случайно не е имунизирано, а наоколо всички са имунизирани. Тогава заболяването ще затихне. Лошият вариант е, ако това е едно от много други неимунизирани, ако половината махала не са имунизирани. В такъв случай може да очакваме продължение“, каза Мангъров

Той каза, че в последните години Румъния на няколко пъти обявява епидемия от морбили и припомни, че през 2009 – 2010 г. такава имаше и у нас – с 24 хил. случая на заболяване и 24 починали деца. 95% от починалите бяха неимунизирани роми. Сега може да очакваме нещо подобно, каза той. Д-р Мангъров успокои, че за имунизирани деца и възрастни няма опасност да се заразят. „Ваксината е много добра и за тези, които са имунизирани двукратно, на практика няма опасност да се заразят“, увери той. У нас ваксинацията се прави на 13-месечна и на 12-годишна възраст. Заболяването е най-опасно за децата до 13 месеца, при тях то би протекло най-тежко, каза Мангъров. По думите му никой не може да каже колко са неимунизираните. По данни на Министерството на здравеопазването ваксиналното покритие е над 92%, ако е така, може да сме спокойни, добави докторът. Самото заболяване започва с температура, кашлица, зачервени очи, течащ нос. Следва обрив, който тръгва от лицето и с разпростира по тялото, а след като отшуми, остават хиперпигментации. Опасното при морбилито е, че се потиска имунната система и се създават предпоставки за усложнения в белите дробове и мозъка, които може да завършат летално. Обикновено смъртността е около 1/1000. В Румъния тя е 1/200, което говори, че щамът е виролентен. Д-р Мангъров посъветва неваксинираните да положат усилие да се ваксинират възможно най-бързо.

Морбили. Описание на дребна шарка /морбили/

Народът я нарича дребна шарка, но това една от най-тежко протичащите шарки в детската възраст. Причинява се от вирус, който е много слабо устойчив във външната среда.

Морили. Начин на заразяване с морбили

Заразяването става по въздушно-капков път - чрез пръски от гърлото на болните при кашляне или кихане. Входна врата на заразата е лигавицата на носа, гърлото, трахеята и конюнктивите на очите. Болестта е крайно заразна, не се заразяват само кърмачета до 4-6-месечна възраст.

Инкубационен период на морбили

Инкубационният период  се колебае от 9 до 15 дни.

Симптоми на морбили

Началният  период на болестта се характеризира с повишена температура и постепенно засилващи се катарални прояви: остра и понякога дрезгава кашлица, кихане, хрема, сълзене и зачервяване на очите, зачервяване на гърлото и сливиците. Лицето е подпухнало. Апетитът е намален или напълно липсва. На 2-3-ия ден върху лигавицата на устната кухина (срещу кътниците) се появяват сивобелезникави петънца, подобни на пръски от вар, които се отстраняват много трудно. На 3-4-ия ден повишената температура спада за много кратко време и на 4-5-ия ден отново се повишава до 39-40 градуса по целзий. Кашлицaта  и катаралните прояви се засилват като често се появява ларингит. Появява се обилен петнист обрив, който започва от лицето (зад ушите) и за 2-4 дни се разпространява по тялото и крайниците. Обривът се състои от яркочервени петна и неправилна форма, леко надигнати над околната кожа като разположената между тях кожа е бледа. Непосредствено преди обрива и при неговото появяване децата стават много неспокойни, сънливи, отпуснати, понякога съзнанието им може да се замъгли и дори могат да получат краткотрайни гърчове. Отказват всякаква храна. Лимфните възли на шията се увеличават умерено. След пълното развитие на обрива настъпва постепенно оздравяване -- температурата спада, катаралните прояви постепенно стихват, обривитe петна придобиват кафеникав цвят и постепенно избледняват.

Прогнози при морбили

В редки случаи брусницата може да даде усложнения : пневмония, енцефалит, отит и др.

Профилактика на морбили

За да се предпазят здравите, болните деца трябва да бъдат изолирани в дома най-малко до петия ден след появата на о6рива. На контактните деца (до 2-3-ия ден след контакта) се инжектира гама-глобулин, който предпазва от заболяване. Най-сигурното предпазно средство е противоморбилната ваксина, която се прилага у нас.

 

 

Подобни статии (по етикети)

Обратно в началото