Реклама


КАТЕДРАЛНИЯТ ХРАМ "СВ.СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ" БЕ ОСВЕТЕН

Оценете статията
(0 гласа)

Новопостроеният катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий”, издигащ се на централния площад в Ловеч, бе тържествено осветен. На освещаването присъстваха Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, митрополитите от Светия Синод на БПЦ, председателят на ГЕРБ Бойко Борисов, който е сред големите дарители за изграждането на катедралата, гости от другите поместни православни църкви и БПЦ, както и представители на местната власт, депутати и гражданите на Ловеч и областта. След освещаването в храма бе отслужена и Първата света Литургия. След нея Негово Светейшество патриарх Неофит се обърна към събралите се миряни с думите: „В неделята на светите Мироносици, които първи от всички бяха удостоени с вестта за Христовото възкресение се осъществи мечтата на поколения православни християни от Ловчанска епархия да имат нов катедрален храм посветен на светите равноапостолни братя Кирил и Методий – просветители на българския народ и небесни покровители на град Ловеч“. „Да благоволи Бог, щото с времето този прекрасен храм да се превърне в истински църковен център на града и епархията, в средище на активен духовен и културен живот, в слава за ловчанлии и притегателно място за гостите на древния и очарователен Ловеч“, каза още Негово Светейшество патриарх Неофит в словото си.
На излизане от храма лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който е сред дарителите, коментира пред журналисти, че партията именно така разбира патриотизма – да се помага в изграждането на нови храмове. Той посочи, че всеки от ГЕРБ, кой колкото има, малко или много, дава за вярата и за това да се слави Господа. „Както е казано в Евангелието, без Господа нищо не може да се направи. Бог пред нас, ние след него. България винаги ще е добре“, каза още Борисов.
Катедралният храм е централният съборен храм на един град, а в случая и на цялата Ловчанска епархия и освещаването му е събитие, което се случва изключително рядко. Последното такова освещаване е преди 91 години на Видинската катедрала „Св. Димитрий”. Построяването на катедралата в Ловеч е цел на Ловчанските митрополити и гражданите на Ловеч още от началото на миналия век, но по редица причини и неблагоприятни обстоятелства градежът не се е осъществил. Едва през 2001 година от Ловчанска света митрополия след встъпването в длъжност на Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил успява да закупи мястото за изграждането на църквата в центъра на града. Строителството започва 4 години по-късно, през 2005 г., и приключва след 12 години с неуморните усилия на Ловчанския митрополит Гавриил. Изградена е почти изцяло с български средства – с дарения от държавата и частни фирми и лица.
Новата църква има забележителните 850 кв. м застроена площ и височина 25 м. Храмът впечатлява и със своето вътрешно благолепие: изящни полилеи, изработени по поръчка в Украйна и Русия, удивителни стенописи, дело на известния български зограф Владимир Авраамов, дърворезбован иконостас - дело на смоленски майстори, красива мраморна настилка.
Разполага с две нива – на приземния етаж е разположен по-рано осветеният храм „Въведение Богородично”. Църквата е оборудвана и с помещения, където ще бъдат разположени храмова библиотека, стая за неделно училище, което предстои да бъде открито през настъпващата есен.

Login to post comments
 

Рекламни

loading...