Реклама


Самолет с около 100 човека на борда падна върху къща

Оценете статията
(0 гласа)

Най-малко 15 души загинаха, след като самолет на „Бек Ер” при опит за излитане падна върху двуетажна постройка в близост до летището в Алмати.

В самолета е имало 93 пасажери и 5 души екипаж. Той е трябвало да изпълни полет до столицата Нурсултан. Разбил се е около 3.22 часа сутринта българско време. Самолетът е модел „Фокър” 100. Двама от предварително записаните пътници не са се качили.

Сред загиналите са капитанът на полета и председателят на Съвета на генералите на Казахстан Рустем Кайдаров.

Властите в азиатската страна обявиха, че спират всички самолети от този модел от употреба, докато се извърши разследване.

Грешка на пилота или техническа неизправност се считат за причините за катастрофата. Това съобщи на пресконференция вицепремиерът на Казахстан Роман Скляр.

„Според предварителната информация два пъти самолетът е докоснал с опашката си пистата. Това или е грешка на пилота, или е технически проблем”, заяви Скляр. На мястото на катастрофата са намерени записите от полета.

„Ще привлечем специалисти от Международния комитет по авиация. Те вече са информирани и записващите устройства ще бъдат дешифрирани с участието на тази международна организация”, каза Скляр.


Той уточни, че състоянието на пистата на летището в Алмати по време на полета е било идеално.

„Пистата, както вече сме убедени, беше в перфектно състояние. Коефициентът на сцепление беше 0,5. Това напълно отговаря на всички критерии”.

Репортер на Ройтерс предава, че около летището в Алмати е имало гъста мъгла.

Все още не е ясно дали броят на загиналите е окончателен. Ранените са повече от 60. Сред пътниците е имало 5 деца и 3 бебета.

Източник: Vesti.bg

loading...

Login to post comments
 

Рекламни

loading...