Реклама


Учени: Очаква се 500 000 да бъдат заразени в пика на коронавируса в Ухан

Оценете статията
(0 гласа)

Най-малко 500 000 души могат да се заразят с коронавирус в Ухан, Китай - епицентърът на смъртоносната епидемия - до момента, когато броят на случаите достигне своя пик в рамките на следващите седмици, сочи нов доклад.

Заболяването е убило повече от 1000 души и е заразило над 42 000. Досега са регистрирани случаи в поне  25 други страни . Голяма част от смъртните случаи са настъпили в провинция Хубей, където Ухан е столица.

Учени от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина, в изследователски център в Камден, съставиха математически модел, за да оценят предаването на вируса в Ухан.

Според техния анализ, болестта вероятно ще достигне своя връх в средата или до края на февруари, въпреки че все още има несигурност за това кога и колко голям ще бъде пикът. Изследователите са основали своите прогнози на предположения за вируса, включително че стандартният инкубационен период е 5,2 дни, и че населението на Ухан в риск, наброява приблизително 10 милиона души.

Адам Кучарски, доцент по епидемиология на инфекциозните болести в изследователския център, каза пред Bloomberg, че въз основа на актуалните данни болестта вероятно ще има „пиково разпространение“ върху 5% от населението на Ухан.

Според Кучарски това може да доведе до поне един от всеки 20 души в града, които ще бъдат заразени във времето, когато вирусът достигне пика, или около 500 000 души.

Към неделя вечер правителството на Хубей изчисли , че в провинция Хубей има общо 29 631 случая на вируса, включително 16 902 в Ухан. Правителството прецени, че процентът на смъртността от болестта в град Ухан е приблизително 4% към неделя.


Китайските власти поставиха под карантина Ухан и около 15 други китайски градове, за да ограничат разпространението на болестта, което доведе до блокиране на приблизително 60 милиона души. Броят на жертвите, и броят на заразените пациенти вече надвишава тези на ТОРС епидемията от 2003 .

loading...

Последна промяна на Вторник, 11 Февруари 2020г. 11:36ч.
Login to post comments
 

Рекламни

loading...