Реклама


Активизирани са всички координатори на донори в страната, за да се спаси момче на 19 години

Оценете статията
(0 гласа)

 

В момента няма донор на черен дроб за 19-годишното момче, транспортирано снощи от Гърция, което е в много тежко състояние в болница „Лозенец” , съобщава Агенция „Фокус”, позовавайки се на директорът на Изпълнителната агенция по трансплантация д-р Теодора Джалева. Момчето е докарано в България снощи в 22.30 часа в София. Активизирани са всички координатори на донори в страната да не бъде изпуснат пациент в мозъчна смърт с подходяща кръвна група. 
Тази година агенцията е успяла да реагира при четири подобни ситуации, неуспешни са били две от тях. 
Освен с чернодробна недостатъчност, момчето е с бъбречна и дихателна недостатъчност, има увреждания и на мозъка, заради токсичните продукти, които се излъчват в момента от черния дроб. 
Момчето е на апаратна вентилация за изкуствено дишане, както и на хемодиафилтрация, която замества бъбрека. „Той е в много тежко състояние, колегите се борят за всяка минута живот, за да може да набавим черен дроб”, посочи Джалева.
Лекарите се борят за живота на момчето още на гръцка територия. Оказва се, че е болно от вирусен хепатит четири дни, но това става ясно едва вчера. 
„Първите един – два дни е бил с болки в корема и нищо не е подсказало толкова тежкото състояние на момчето, което се развива буквално за 24 часа. Гръцките колеги стабилизирали положението, за да можем да го транспортираме до България. Но той затъва вследствие на тежката чернодробна недостатъчност”, обясни д-р Джалева.
Без трансплантация, момчето е с опасност за живота на 100 %. Ако бъде направен трансплантация, смъртността би била над 95 %. 
Българският консул в Солун Лъчезар Иванов е помогнал много за бързата реакция. „Той откри лечебното заведение, в което се намира момчето, така че се реагира много бързо”, каза още Джалева.

 


Последна промяна на Понеделник, 23 Август 2010г. 08:12ч.
Login to post comments
 

Рекламни

loading...