Реклама


СТРАХ ОТ ПОКАЗВАНЕ НА ЧУВСТВА
(0 votes, average 0 out of 5)
Психично здраве - ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

 

 

 

 

 

Как  да контролираме чувствата си? И необходимо ли е да правим това?

А вие можете ли? Опитът показва, че броят на хората, които не могат да показват чувства, се увеличава. Чувството за "нищожност"  обхваща все поче и повече хора. Те  се чувстват откъснати от емоционалната си същност, защото се хравят на «железни», като смятат,че така си “повишават” цената Много от тях са нервни и уплашени, че емоциите им "ще надделеят" или ще "прелеят". Затова е съвсем разбираемо, че през повечето време те се стремят да държат здраво юздите си. Но това крие следните очевидни недостатъци.

Резултати от постоянното контролиране на чувствата

Стрес - тъй като е невъзможно да престанем да чувстваме, докато живеем и дишаме, ако не се освободят, чувствата ни остават затворени в нас и застрашават нашето физическо и умствено здраве. В опитите си да потиснем емоциите си ние можем да станем наркомани, алкохолици, лакомници, да се пристрастим към пазаруване, хазарт и дори към работа!

Отегчение - то ни обхваща, когато сме склонни да избягваме хора и с,итуации, при които има вероятност да изпитаме силни усещания. Можем да изключим телевизора по времето на вълнуващи програми от страх, че ще ни обземе тъга или носталгия; да обърнем гръб на човека, който кара сърцето ни да бие ускорено, защото се страхуваме от мъката при евентуалната му загуба; да откажем предложение за интересна и вълнуваща работа, защото се страхуваме от тревогите, които могат да възникнат. С други думи, ние можем сериозно да ограничим възможностите си и да се откажем от екстаза и страданията в живота.

Загуба на енергия - горните две състояния водят до загуба енергия, която иначе би могла да се използва много по-рационално.

Затова независимо какъв е проблемът ви - дали чувства ви са прекалено силни или прекалено слаби, използвайте ги. Те не са нещо срамно. Не ги затваряйте в себе си защото те избиват под различна форма. Най-често под формата на страх и депресия. Често пъти се чудим откъде се появил този внезапен панически страх,  без дори и през ум да ни минава, че току-що сме се насили и задържали емоцията дълбоко в нас, като сме платили високата цена, наречена паническа атака.

 

 

 

 

 
 

Рекламни

loading...