Реклама


РЕВНОСТТА И СТРАХА
(0 votes, average 0 out of 5)
Психично здраве - ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

 

 

 

 

Ревността

В нашето общество човек може би най-трудно признава чувства като ревността и нейната "сестра" завистта. Това е така, защото тези емоции пораждат много други смущаващи ни обществено неприемливи чувства. Когато ревнуваме, можем да се почувстваме унизени, пренебрегнати, изоставени, непълноценни, подозрителни, озлобени, недоволни, сърдити и непрощаващи греховете на другите, а в поведението си може да сме ненужно амбициозни, обсебващи, отмъстителни, несправедливи, склонни към детински постъпки и към маниакалност. В тях няма нищо положително и тези емоции могат да навредят на взаимоотношенията ни с други хора. Следователно няма нищо чудно, че отричаме тяхното съществуване: "Не ме интересува, нека той остане с нея, щом тя го „иска", "Щастлива съм и с малкото, което имам; хич не ме е грижа за красивите и дрехи и богат дом!" Но колкото и упорито да се опитваме да се заблуждаваме, можем съвсем неочаквано да открием, че чувствата ни започват да владеят мислите и сънищата ни.

Някои форми на ревност са, разбира се, социално по-приемливи от други, особено за жените. Знаем, че ако огласим ревността си към жена, която ни е отнела мъжа, вероятно ще получим солидарността на сестрите си и е възможно някой рицар на бял кон да поправи стореното зло .. Ако изразим завистта си към живота на звездите от попмузиката или на артисти, знаем, че няма да сме по-различни от другите. Но ако чувстваме ревност към платоничните приятелки на чудесния си съпруг, завиждаме на най-добрата си приятелка, ревнуваме талантите и възможностите на собствените си деца или взаимоотношенията с баща им, на каква подкрепа можем да разчитаме? И наистина каква подкрепа заслужаваме? Затова ние ожесточено отричаме своите "гузни" чувства.

Как да се преборим с ревността?

Тайната не се крие в това да обвиним себе си, че изпитваме такива чувства, а по-скоро да се съсредоточим върху начините, чрез които можем да ги поставим под разумен контрол. Затова нека да помислим как да премахнем навиците на ревност и завист от мислите и поведението си. Излезте от килера

Признайте чувствата си към съответното лице, освен ако то вече не знае за тях. Знам, че това невинаги е възможно, но ако го направите, ще намерите облекчение просто като изразите чувствата си, а често можете да откриете, че те съществуват и у отсрещната страна, и така ще можете да преминете към по­близки взаимоотношения след взаимното признаване на съпер­ничеството и двойствената си природа.

Ако не сте способна да разговаряте с въпросната личност, намерете някоя доверена приятелка или психолог, на когото да признаете чувствата си. Сигурно ще откриете, че не само вие имате подобни преживявания и че чувството на емпатия (способност за съпричастност към мислите и чувствата на другите) е много полезно, когато се опитвате да се промените.

Разберете причините за вашия  проблем

Ако тези чувства не изчезнат по естествен начин, след като ги изразите и признаете, тогава те вероятно не се коренят във взаимоотношенията, които смятате, че са ги породили. Време е отново да погледнете в огледалото на обидите от миналото. Някои от истинските причини за постоянна ревност и завист могат да бъдат следните:

- ниско самочувствие и убеждение, че сте "второ качество";

- липса на чувство за идентичност и потребност от "етикет",

който другите ви поставят

- неспособност да сте емоционално или фактически независими;

- нежелание да се доверите;

- вътрешен яд, че някой друг има властта да ви натъжи или

ощастливи;

- отегчение от живота /ревността поражда неподозирана драма/;

- отказ от собственото ви право на успех или щастие;

- нереализирани чувства на ревност и завист от детството;

- недостатьчна безусловна любов и сигурност от страна на ро-

дителите.

Например мъжете често получават чисто мъжко удовлетворе­ние при вида на жени, които се карат за тях, докато някои жени подхранват самочувствието си, като се възползват ахилесова пета - завистта . Не пропилявайте енергията си и не се опитвайте да накарате такива хора да се променят или да си отмъстите - оставете ги. Поrьрсете приятни усещания в морето от взаимоотношения край вас.

 

 

 

 

 
 

Рекламни

loading...