Реклама


КАКВО ЗНАЕМ ЗА ПРИЧИНИТЕ, ПРЕДИЗВИКВАЩИ ПАНИЧЕСКОТО РАЗСТРОЙСТВО?
(0 votes, average 0 out of 5)
Психично здраве - ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

 

 

 

 

 

 

Много експерти вярват, че има биологична връзка в развитието и поддържането на паническото разстройство. Мозъкът има милиони невротрансмитери, които комуникират помежду си.Серотонинът, норепинефрин и гама-аминомаслена киселина (ГАМК) са химическите посланици, за които се смята, че играят важна роля в паническо разстройство. От биологична гледна точка, една теория за причината  на паническо разстройство е, че симптомите са причинени от дисбаланс на един или повече от тези химически пратеници.

Теорията„ Борба или бягство” като причинител на паническото разстройство

Една от теориите за причините за паническо разстройство е, че алармената система на организма, наречена „борба или бягство" , се задейства без повод. „Борбата или бягството” се явява като  отговор на стрес при много животни, включително и хората. Смята се, че  отговорът „Борба или бягство”  е вроден и  се явява като автоматичен сигнал, в ситуации за оцеляване. По принцип, това означава, че като заплаха се възприемат физически и психологически промени, предизвикващи автоматичния отговор за борба или бягство.
Фалшива аларма за задушаване
Налице са значителен брой изследвания и спекулации за ролята на въглеродния диоксид в паническото разстройство.   Теорията за Алармата за задушаване приема , че когато нивата на въглероден диоксид и кислород се променят, както се случва по време на хипервентилация, тогава се изпраща съобщение, че е налице опасност от задушаване. В резултат на това послание стартира  паника. Хората с паническо разстройство демонстрират повишена чувствителност към въглеродния диоксид и промените на  кислорода в кръвта. По време на тревожност и паника, неправилното  дишане може да разстрои обмена на кислород и въглероден диоксид, в резултат на неправилния баланс.   Фалшивата аларма за задушаване се появява, погрешно вследствие на този дисбаланс и защото алармената система е прекалено чувствителна.·

Генетична връзка

Хората, които имат по първа  линия роднини (т.е., родител, брат или сестра, баба или дядо) с паническо разстройство са 8 пъти по-застрашени да развият състоянието.  Ако семейството има случай на развитие на болестта преди  20-годишна възраст, рискът е още по-голям. Изследвания на еднояйчни близнаци, също показват генетична връзка. Ако един от еднояйчните близнаци е с паническо разстройство, другият ще се развие заболяване  с 40% вероятност.

Как заобикалящата среда формира паническото разстройство?
Някои изследователи са открили доказателства, свързани с околната среда, които могат да допринесат за развитието на паническото разстройство.

Тези фактори са:

  • Тревожни родителите, могат  да моделират  тревожно поведение  на децата си
  • Несигурни модели  за адаптация по време на детството
  • Насилие или травма по време на детството
  • Високите нива на стрес в дома, където са отглеждани
  • Силни стресови събития в живота
  • Свръхчувствителност към някои безвредни усещания по отношение на възприятието на околната среда 
  • Индивидът има темпераментен стил, свързан с пасивност и избягване на нови стимули

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари  

 
+1 #2 feri 2012-04-28 12:54
Проблемът е решим, нужна е само подходяща терапия.
 
 
+1 #1 lalka 2012-04-10 16:42
Може ли човек сам да се справи с тоя проблем?
 
 

Рекламни

loading...