Реклама


СТРАХЪТ МОЖЕ ДА НИ НАПРАВИ СВОБОДНИ
(12 votes, average 2.33 out of 5)
Психично здраве - ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

 

 

 

Елена Шахънска е създател и главен редактор на първото списание за личностно развитие в България – SELF-HELP, консултант, автор и водещ.

Елена Шахънска успешно се справи с паниката и страха в живота. Както самата тя казва, всекидневието й сега  е една приказка, в която сбъдва мечтите си.

Наскоро тя издаде книгата „Раят зад страха”, в която разказва за начините за справяне с тревогите  и начините  да се живее свободно. “Раят зад страха” е авторска система за работа със себе си, изградена на базата на личен опит, интуитивни прозрения, наблюдения, психологически материали, духовни практики и научни изследвания

Тя бе любезна да отговори на няколко въпроса на фондация „Европея” във връзка с издаването на книгата „Раят зад страха”.

 

 

Европея: Как стигнахте до идеята да напишете книгата?

Eлена Шахънска: Винаги са ме интересували въпросите какво представлява Вселената, има ли Бог, ад, рай, дали всичко е случайно, какво става след смъртта ни, какво е било преди нея.. Може би този интерес се отключи, когато на 10г. за пръв път се уплаших силно, осъзнавайки, че един ден ще изчезна, ще умра и няма да ме има повече никога. А може би любознателността и изследователската ми природа винаги са били там, защото си спомяням моменти от детството си, когато дълго съм гледала в захлас звездите и съм усещала нещо много различно. Целият ми живот се развиваше така, че всичко ме водеше към това да се задълбоча в темите какво представлява света, човешкото поведение, защо живеем така, защо има толкова уплашени хора. И на 18г. отидох в едно радио с готова авторска концепция за предаване на тема “Как да бъдем щастливи”. И собственикът му ми се присмя, казвайки, че това са остарели комунистически идеи. Изненадах се. Душата ми не се интересуваше от това дали е капитализъм или каквото и да било.. Но.. след като това беше толкова важно за всички, вдигнах рамене,  забравих стремленията си и през следващите 10 години започнах да постигам всичко, което другите искаха – образование, професия, бизнес, къща, кола, много пътувания. В един момент имах всичко, нямаше какво повече да искам. И това беше най-смотаният период от живота ми. Чувстах се излъгана. Чувствах се и виновна, че имам всичко, а съм толкова нещастна и някак застинала в някакво статукво, в хай-лайфа, където никой не прави излишни движения. И реших да спра. Нещо в мен искаше друго. Само смътно го долавях и не знаех какво е, не знаех изобщо друго дали е възможно, но знаех, че душата ми иска да го следвам. И му се оставих. Започнах да правя само нещата, които усещах, че дълбоко в мен ги искам. Беше много страшно. Никой не постъпваше така. И разбира се, старият ми живот започна да се разпада скоростно. Изгубих всичко. Тогава се появи и паническото разстройство. Но аз знаех, че съм на верния път. И не се отказах. Продължих да да го следвам. През 2009г. създадох списание SELF-HELP, чиято цел бе да разглежда теми, свързани с благоденствието на хората – как да подобряваме живота си във всички аспекти – отвътре-навън, следвайки сърцето си, природата си, а не отвън-навътре, следвайки онова, към което всички се стремят. Личностно развитие. Успоредно с това работих много интензивно със себе си. Прилагах упорито всички техники и практики, които описвах. И в крайна сметка се “излекувах” – въпреки че не смятам, че тревожните разстройства са болест, а – само резултат от отклонението от истинската ни същност. Не остана и помен от страховете и притесненията ми. Сама, само с работа по себе си, само следвайки вътрешния си глас, без никакви лекарства и терапии, без външна помощ. И тогава разбрах...

И се роди книгата ми. И ако списанието не успя през 2009г., през 2012 излизането на книгата ми и огромния интерес, който събуди, ми показа, че вече е време..

Европея: Бихте ли ни разказали  някои интересни моменти, докато  подготвяхте  книгата?

Eлена Шахънска: Целият процес беше много интересен, защото се случваше изненадващо от самото начало. Аз само следвах поривите си и всичко се сглобяваше самичко. Миналата година в началото заминах за Хавана, сякаш за да избягам от негативната енергия в България. Исках да поживея сред щастливи хора, които нямаха нищо, но се славеха като най-смеещите се хора по света. Беше ми интересно да го видя на практика. Нямах намерение да пиша книга. Почти се бях справила с паническото си разстройство. Но там нещо се случи. Отидох под стрес със забързаната си европейска енергия и попаднах на място, където нищо не мърда, наоколо всичко е застинало и любимото занимание на хората е след работа да седнат на пейката пред блока и да си блеят безгрижно или да си разговарят. В началото това породи конфликт в мен. Завихриха ми се всички стари мисловни модели и емоции. Исках да избягам. Но осъзнах, че повече няма къде да бягам. И останах три месеца. Така се сглоби животът ми там, че разполагах с къща, кухня, много свободно време и един 90 годишен бодър старец, който по цял ден пушеше пура и слушаше много високо стари мелодии на радиото си, което ги провлачваше. Наоколо кръжаха колибри и някои кацаха до мен. А надвечер кубински учител идваше, за да танцуваме салса. В тази атмосфера книгата започна да се излива от мен и да се сглобява сама. Докато пишех, чувствах постоянно вдъхновение и свързаност с целия свят – бях изключително щастлива, сякаш ме понасяше на вибрацията си. А оставех ли я, от мен започваха да излизат стари модели за отработване и трябваше да прилагам техника след техника, за да ги доизчистя – някои от техниките – съвсем новички, току-що получени чрез вдъхновение от космоса :) Но всичко изкристализираше в ясна система за работа със себе си, която цялата беше изпробвана върху мен и дала прекрасни резултати. Когато сложих последната точка в последния ден от престоя ми в Куба, животът сложи и последната точка на негативните ми усещания и каквито и да било страхове. Оттогава насам живея в Рая – същия този, който е пред очите на всички.. :)

После се върнах в България и цяла година я редактирах по парковете, защото не можех повече да функционирам дълго затворена между четири стени, а и вече нямах жилище. Успоредно си търсих издател, не намерих. И реших да подходя към тази ситуация по същия начин, както подхождах и към страха – с техники и практики, отвътре-навън да променям действителността си. Не исках да инвестирам нови средства в стара система. Затова започнах да правя неща, които отпушват творческия ми потенциал, за да ми даде кардинално ново решение как книгата ми да види бял свят. И ако може това да стане без да влагам пари, без да ми трябва кола и без изобщо специални условия – ей така, както съм си. И решението се появи. Реших да пусна откъс в интернет и да предложа на хората, които са чели текстовете ми, пък и всички останали, да си закупят книгата предварително или да ми съдействат всеки с колкото поиска. В началото не се доверих на това си хрумване, защото ми трябваха 5000лв. Мислех, че ще събера 300-400лв максимум и после ще трябва да ги връщам. Обаче в момента, в който пуснах част от книгата в нета, парите в банковата ми сметка започнаха да валят, хората започнаха да ми пишат и да ми предлагат съдействието си. Аз постоянно съдействах на този процес и следвах вътрешните си сигнали, доверих се на вселената. И всичко започна да се сглобява и да се организира. Събрах цялата сума, попаднах на невероятно добра печатница, изключителни професионалисти, с които записах медитациите и видеото за физическите упражнения, чудесен дизайнер. Всичко беше и продължава да е супер! Все още ходя по премиери в цялата страна, придружени с уъркшопи. Около книгата се събират фантастични хора – усмихнати, интелигентни, възпитани, сърдечни..

Eвропея: Коя точно част от книгата би помогнала на хората с паническо разстройство?

Елена Шахънска:Тя цялата беше замислена да бъде система за работа със себе си за хора с тревожни разстройства. Просто с времето осъзнах, че принципите, според които се лекува тревожното разстройство, са природните закони от една страна и от друга – следването на нашата вътрешна природа и усещания. И че ако се подравним под тях, можем да решим всичките ни неразрешени конфликти. Защото погледнете дърветата и птиците – природните закони са заложени в тях – те имат ли проблеми? Няма по-прекрасно нещо от природата. Всъщност, хората са още по-прекрасни, защото имат съзнание, което се разширява и разбира все повече неща, съзнание, което може да управлява действителността и да я насочва да се случва по свой вкус. Това се случва и когато не е осъзнат, но тогава човек материализира страховете си, материализира болести и страдания. Само защото не познава законите на природата, законите на Духа, чрез които се случва цялата тази великолепна магия, наречена Живот.

Книгата ми показва точно къде бъркаме, за да се загубим в нещастието си. И множеството практики и техники, които съм включила, са път към измъкване от този порочен мисловен цикъл. Тя може да е полезна на хора с всички видове тревожни разстройства. Може да е полезна за терапевти и медици, които са отворени да интегрират нови подходи в практиката си с хора. За търсещи личности. За хора с всякакъв вид затруднения. Защото това са универсални закони, които сме загърбвали много дълго време и това е породило настоящата действителност. Когато обаче достатъчно ни писне да страдаме, винаги можем да се върнем към тях. За да преобразуваме живота си в приказка..

Ето една техника за преобразуване, която може да сложи началото на новата ви действителност:

Пояснение

Всичко е енергия. Всяка мисъл и дума създават мощна енергийна вълна. Ние създаваме онова, което упорито присъства в мислите ни. По мислите си можете да предвидите накъде вървите

Техника

Наблюдавайте думите, които изричате. Установете дали това са нещата, които искате да присъстват във вашия живот. Това ли искате да си сътворите? Ако ли не, започваме да заменяме:

СТРАШНО - със СМЕШНО

УЖАСНО  - с ПРЕКРАСНО

ЗАВИСТ – с КРАСАВЕЦ

ТРУДНО – с ЛЕСНО

КОШМАР – с ПРИКАЗКА

СКЪПО - с БЛАГОДАРНО и т.н.

Всеки може по свое усмотрение да ги видоизменя с онези, които харесва или го карат да се смее. По-чувствителните ще започнат да долавят как се чувстват по-добре, когато изричат новите думи – това ги отваря. Може да се прави и писмено.

Книгата “Раят зад страха” можете да намерите по книжарниците в цялата страна или на raiatzadstraha.blogspot.com.

  

Коментари  

 
+1 #8 Венцислава 2018-03-21 14:04
Елена ЗдравейтеМного видове Моля дайонни някакъл телефон за връзка и искам да си поръчам раят зад страха не мога да я намеря
 
 
-3 #7 maria rosa 2013-11-12 08:48
Цитирам maria rosa:
:lol:

blagodarja za 4udesnata kniga prosto e mnogo istinska i pou4itelna. STRAHAT :-x tova uzasno 4udoviste koeto se vseljava v horatai gi ma4i kolko e prosto 4ovek da se spasi ot boleznenijat strah a vse pak v sastoto vreme e uzasno slozno ohhhh tozi strah otvratitelen boleznen strah tesko e da go proginis
 
 
0 #6 maria rosa 2013-11-12 08:44
:lol:
 
 
+6 #5 Елена Шахънска 2012-07-05 16:56
Искам само да уточня за помагането - че понякога да не правиш нищо и само да приемаш с дълбоко разбиране е много по-голяма помощ от желанието да правиш или казваш нещо. Въпрос на усещане е кога да направиш нещо и кога - не ;)
 
 
+3 #4 Елена Шахънска 2012-07-05 16:55
Жули, аз пиша отпреди паническото разстройство - това винаги ми е помагало да осмисля по-добре живота си и да впиша по-дълбоко в мен новото. Книгата е най-естественият за мен начин да се изразявам и да се разбирам, да разбирам :) Специално тази книга я написах най-вече с мотивация за другите, но моето най-голямо учене и най-чисти истини се появяват, когато искрено искам да помогна или да си взаимодействам с друг - тогава всъщност помагам и на себе си - взаимосвързано е. Да си водиш дневник за мен е много ценно
:P
 
 
0 #3 Жули 2012-07-05 09:47
Елена, ПР ли те накара да напишеш книгата или желанието ти да помогнеш на други хора с ПР? Или може би писането на книга е вид терапия, нещо като воденето на дневник? Аз самата си водя дневник и така по-добре осъзнавам какво се случва с мен. Благодаря ти!
 
 
0 #2 Елена Шахънска 2012-07-05 09:37
Благодаря, Жули!
 
 
+1 #1 Жули 2012-07-03 07:44
Поздравления за Елена и хубавата й книга!
 
 

Рекламни

loading...