Реклама


СТРЕС. СИМПТОМИ НА СТРЕС
(0 votes, average 0 out of 5)
Психично здраве - ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

 

 

 

 

 

 

Как влияе стреса върху здравето ни?

Ако преживявате стрес, което е много вероятно, вие си плащате за него по някакъв начин. Погледнете сериозните статистики, събрани от скорошни про­ учвания и изследвания:

./ Около 50 процента от проучените казват, че стресът въздейства върху здравето им.

./ 21 процента казват, че стресът негативно влияе върху приятелст­ вата им.

 

./ 19 процента споделят, че стресът е навредил на брака им.

./ 15 процента твърдят, че стресът е повлиял на представянето им в работата.

./ Стресът на работа е оценен, че струва на американската индустрия 200-300 милиарда долара годишно за отсъствия от работа, загубеа на производителност, инциденти и медицинско застраховане.

Тези статистики са достатъчни, за да накарат всеки да се стресира.

Симптоми на стреса

./ Разтупване на сърцето, учестен пулс, рязко повърхностно дишане.

./ Мускулно напрежение и болки.

./ Треперене, трептене, тикове, нервна възбуда.

./ Киселини в стомаха, стомашно разстройство, диария, запек, раздразнение.

./ Пресъхване на устата и гърлото.

./ Прекалено изпотяване, влажни ръце, студени ръце и/или крака; .

/ Обриви, копривна треска, сърбеж.

./ Гризане на ноктите, нервничене, въртене или дърпане на косата .

./ Често уриниране.

./ Понижено либидо .

./ Преяждане, загуба на   апетит.

"

./ Проблеми със съня .

./ Повишена употреба на алкохол и/или наркотици или лекарства.

Психологически симптоми на стреса:

./ Раздразнителност, нетърпение, гняв, омраза.

./ Тревога, опасения, паника, панически атаки

./ Потиснатост, тъга, разстроеност.

./ Натрапчиви и/или състезателни мисли .

./ Пропуски в паметта, трудности в концентрацията, колебание .

./ Често отсъствия от работа, понижена производителност .

./ Да се чувстваш съкрушен.

./ Загуба на чувството за хумор .

Това е само за начинаещи. Продължителният и/или силен стрес може да има по-сериозни ефекти.

Изследователите са изчислили, че от 75 до 90 процента от всички посещения на първоначален преглед при доктор са за оплаквания и състояния, които са свързани по някакъв начин със стреса. Всяка седмица 112 милиона хора приемат някакво лекарство за симптомите, свързани със стреса. Тази статисти ка не е много учудваща при положение, че широк обсег физиологически промени придружават отзвука от стреса. Стресът играе ро­ля и при усилването на симптоми с широко многообразие от други разстройства и болести.

Мускулите и стреса

Вашите мускули са основна цел за стреса. Когато се намирате под стрес, вашите мускули се свиват и стават напрегнати. Това мускулно напрежение влияе върху нервите, кръвоносните съдове, органите, кожата и костите ви. Хроничното мускулно напрежение води до многообразни заболявания и разст­ройства, включващи мускулни спазми, схващания, лицева или челюстна бол­ка, несъзнателно скърцане със зъби (стриващо зъбите ви), треперене и тресене. Много форми на главоболие, болки в гърдите и гърба са сред по-честите забол­ явания, които са следствие от мускулното напрежение, което е причинено от стреса.

Стресът може да играе роля в болестите, отнасящи се до циркулацията на кръвта, като например коронарна болест на сърцето, внезапна сърдечна смърт и инсулти. Този факт не е изненадващ, защото стресът може да повиши кръвното ви налягане, да стесни кръвоносните ви съдове, да повиши нивото на холесте­рола ви, да ускори аритмията и да повиши скоростта на съсирване на кръвта ви. Стресът сега е смятан за основен рисков фактор за сърдечните болести, наравно с пушенето, затлъстяване то и липсата на упражнения. Всичко има голямо значение, когато се замислите, че сърдечните заболявания убиват пове­че мъже над 50-годишна възраст и повече жени над 65-годишна възраст, от­ колкото която и да е друга болест.

Стресът и стомаха

Забелязвали ли сте някога как стресът намира своя път към стомаха ви?Вашата стомашно-чревна система може да бъде истинска проверка за това кол­ко стрес имате в живота си. Стресът въздейства върху секрецията на киселини в стомаха и може да забързва или забави процеса на перисталтика (ритмичното свиване на мускулите в червата ви). 3апекът, диарията, подуването и загубата   на тегло са свързани със стреса. Стресът допринася към гастроезофагеален рефлукс и може да играе роля в изострянето на синдрома на раздразнените черва и колити.

 

 

 

 
 

Рекламни

loading...