Реклама


ДОБРОКАЧЕСТВЕНАТА АРИТМИЯ МОЖЕ ДА СЪЩЕСТВУВА С ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО
(2 votes, average 4.00 out of 5)
Психично здраве - ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

 

 

 

 

Как да  определим паническото разстройство?

Паническото разстройство се характеризира с внезапни епизоди на остро безпокойство или силен страх, които се появяват "като гръм от ясно небе" без видима

причина. Силната паника обикновено продължава не повече от няколко минути, но в редки случаи може да се връща "на вълни" за период до два часа. По време на самия пристъп на паника може да се наблюдава всеки от следните симптоми:

 

 

•           Недостиг на въздух или чувство за задушаване

•           Сърцебиене - препускащо сърце или ускорен пулс

•           Световъртеж, нестабилност или прималяване

•           По-слабо или по-силно треперене

•           Чувство за задушаване

•           Потене

•           Гадене или стомашен дискомфорт

•           Чувство за нереалност - сякаш "не сте напълно там" (деперсонализация)

•           Изтръпване в ръцете и стъпалата

•           Болка или дискомфорт в гърдите

•           Страх от полудяване или загуба на контрол

•           Страх да не умрете

Кога говорим за истински пристъп на паническа атака?

При истинския пристъп на паника са налице поне четири от тези симптоми, а наличието на два или три от тях се нарича пристъп с ограничени симптоми.

Кога симптомите се диагностицират като паническо разстройство?

Симптомите ви ще бъдат диагностицирани като паническо разстройство, ако вие: 1) сте имали два или повече пристъпа на паника и 2) поне един от тези пристъпи е бил последван от продължаваща (поне) един месец постоянна тревога да не получите нов пристъп на паника или безпокойство за евентуалните последствия от възникването на нов пристъп. Важно е да се знае, че паническото разстройство само по себе си не включва никакви фобии. Паниката не възниква понеже мислите за, приближавате или в действителност се озовавате във фобийна ситуация. Вместо това той се появява спонтанно и неочаквано без никаква видима причина. Освен това пристъпите на паника не се дължат на физиологичните въздействия на лекарство (отпускано с или без рецепта) или на заболяване.

Може да имате два или три пристъпа на паника, и години наред или никога повече да не получите нов. Или да имате няколко пристъпи на паника, последвани от период без пристъпи, само за да получите нов пристъп след месец или два. Понякога първият пристъп на паника бива последван от повтарящи се пристъпи три или повече пъти седмично, които не спират, докато не потърсите лечение. Във всички тези случаи съществува тенденция за развиване на предварителна тревожност или опасение между пристъпите на паника, фокусирано върху страха от нов пристъп. Това опасение от получаването на нов пристъп е една от характерните черти на паническото разстройство.

Действия при паническо разстройство

Ако страдате от паническо разстройство, може да сте много уплашени от симптомите си и да се консултирате с лекар, за да откриете медицинската причина. Сърцебиенето и неравномерният пулс може да доведат до ЕКГ и други сърдечни изследвания, които в повечето случаи се оказват нормални. (Понякога пролапсът на митралната клапа, доброкачествена аритмия, може да съсъществува с паническото разстройство.) За щастие все повече лекари имат известни познания за паническото разстройство и са в състояние да го различат от чисто физическите оплаквания.

Кога се поставя диагноза паническо разстройство?

Диагнозата "паническо разстройство" се поставя само след изключването на възможните медицински причини, включително хипогликемия, хипертиреоза, реакция на прекомерния кофеин и отказването от алкохол, транквиланти или седативи. Причините за паническото разстройство включват комбинация от наследственост, химически дисбаланси в мозъка и стрес. Внезапната загуба или сериозните промени в живота могат да предизвикат появата на пристъпи на паника.

Кога хората развиват паническо разстройство?

Хората обикновено развиват паническо разстройство в края на юношеството или в двадесетте си години. В повечето случаи паниката се усложнява от развиването на агорафобия. Между 1 и 2 процента от населението имат "чисто" паническо разстройство, а около 5 процента или 1 на всеки 20 души страда от пристъпи на паника, усложнени от агорафобията.

Съвременно лечение на паническо разстройство

Всички долупосочени стратегии се смятат за модерни лечения на паническото разстройство:

Усвояване на умения за релаксация. Всекидневно практикуване на коремно дишане и някои форми на дълбока мускулна релаксация (като прогресивната мускулна релаксация). Това помага за облекчаване на физическите симптоми на паниката, както и предварителната тревожност, която може да изпитвате по отношение на пристъпа на паника. За облекчаване на тревожността също може да бъде препоръчана програма от физически упражнения.

Терапия за контрол на паниката. Идентифициране и елиминиране на катастрофичните мисли (като "В капан съм!" "Ще полудея!" или "Ще получа инфаркт!"),които обикновено предизвикват пристъпи на паника.

Интероцептивна десенсибилизация при паническо разстройство

Практикуване на доброволно привикване към телесните симптоми на паниката като ускорен пулс, изпотяване на дланите, недостиг на въздух или световъртеж. Тези симптоми се предизвикват преднамерено, обикновено в кабинета на терапевта. Например, световъртежът може да бъде предизвикан чрез въртенето в стол, а ускореният пулсчрез тичане нагоре и надолу по стълбите. Повтарящият се досег с неприятните телесни симптоми предизвиква десенсибилизация, което принципно означава постепенно привикване към тях до момента, в който престават да ви плашат. Медикаментозно лечение на паническото разстройство

SSRI антидепресантите като Раxil, Zoloft, Lexapro или Celexa или бензодиазепиновите медикаменти като Хаnах, Ativan или Кlonopin могат да се използват за намаляване на тежестта на паническите симптоми. Най-добре е те да се използват в комбинация с трите стратегии горе.

 

 

 
 

Рекламни

loading...