Реклама


ПЕРИФЕРНОТО ЗРЕНИЕ ОТГОВОРНО ЗА ПАНИЧЕСКОТО РАЗСТРОЙСТВО?
(0 votes, average 0 out of 5)
Психично здраве - ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

 

 

 

 

Една област от мозъка, която е специализирана в откриване на бързо движещи се обекти в периферното зрение може да  се окаже ново поле за лечение на паническо разстройство.

Площта, известна като prostriata, се намира в  кората на главния мозък и  се определя като "директна линия" за комуникация с области от мозъка, които контролират емоциите и бързите реакции.

Изследователи от университета Monash University казват, че откритието може да доведе до нови методи за лечение на паническо разстройство с агорафобия (страх от открити пространства) и може  да помогне и в други области на медицината, включително лечението на Алцхаймер.

"Мозъкът е най-сложният орган в човешкото тяло и може би най-забележителния. Тези констатации  се потвърждават и когато разглеждаме как   мозъка обработва визуалната информация,", казват специалистите.

"Тази област е хиперактивна при паническо разстройство с агорафобия, а научните знания биха могли да доведат до възможностите за лечение на хиперактивността на мозъка, както и чувствителността му при паническо разстройство, особено страха от открити пространства.

"Корелация с предишни изследвания също показва, че prostriata е една от първите области, засегнати при болестта на Алцхаймер. Това познание помага да се обясни пространствената дезориентация и падането, симптоми които са сред най-ранните признаци на болестта на Алцхаймер ", твърдят специалистите.

Марчело Росам, професор по физиология  от университета Monash University, който е участник в изследването, казва, че тази област  дава ултра-бързи отговори на визуалните стимули, като едновременно излъчва и информация за мозъчните зони, които контролират вниманието, емоционалните и двигателните реакции. Този извод дава възможност за правене на актуалните концепции за това как мозъкът обработва визуалната информация.

"Това предполага, че в мозъка има  специализирана верига. Чрез нея стимулите в периферното зрение може да  доведат до бърза реакция от страна на центъра в мозъка, който управлява  и координира физическите  и емоционални отговори. Затова и толкова бързо ескалира страхът при паническо разстройство с агорафобия", казва Росам.

 

 

 
 

Рекламни

loading...