Реклама


МЕНОПАУЗА И ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО
(0 votes, average 0 out of 5)
Психично здраве - ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

 

Менопаузата, няма правила, и често, жените не са сигурни какво да очакват. Ако сте притеснени с честите промени в настроението и пристъпи на тревожност, може да се съмнявате, че това е повече от просто една менопауза.

И, може да сте права - дори и ако лекарите не са успели да установят проблема. Подобно на менструалните цикли, менопауза не е една и същ за всяка жена, но продължаващите паника, тревожност и депресия, не са в норма за този процес.

Американската психиатърка д-р Лилиан Гонсалвес, отговоря на ключови въпроси за това как тревожността и пристъпите  на паника са свързани с менопаузата. Тя също така предлага някои съвети за това как да се отнасяме с тези предизвикателства.

Нормално ли е да се чувстваме тревожни или депресирани по време на настъпването на менопаузата?

-Да, колебанията в нивата на  естрогена  и другия ключов хормон, прогестерон, може да предизвикат безпокойство или депресия.

Честите тревожни  състояния или пристъпи на паника, обаче, не са нормална част от менопаузата. Някои жени развиват  паническо разстройство по време на менопаузата.

Какви са усещанията по време на пристъпи на паника?

-Ще забележите внезапни, силни чувства на обреченост или тревожност. Физически симптоми понякога включват:

-сърцебиене

-недостиг на въздух

-виене на свят

-слабост

-изпотяване

-гадене

-изтръпване

Означава ли, че ако имаме пристъпи на паника, ще развием паническо разстройство?

-Не е задължително. Хората с паническо разстройство имат чести пристъпи на паника. И, между тях, те се тревожи за това, кога  ще бъде следващата паническа атака. Те също така се опитват да коригират поведението си, с надеждата да се предпазят от следващата атака на тревожност.

Но една единствена или няколко изолирани пристъпи на паника, не означават автоматично, че имате паническо разстройство.

Трябва ли да  живеем  с тези симптоми като част от "промяната"?

-Не. "Това е лечимо и то не е завинаги", казва д-р Гонсалвес.

Възстановяването ще настъпи след като настъпи балансиране на хормоните.

Но тя призовава жените да се консултират със своя лекар възможно най-скоро  и да започнат правилно лечение, за  да управляват както менопаузата , така и паническо разстройство.

Как лекарите лекуват паническо разстройство при жените в менопауза?

-Заедно с хормоналната  терапия,  симптомите на паника  при менопауза,  могат да бъдат  овладяни  с лекарства за тревожност. Консултациите  също помагат за  лечението  на психологическите симптоми.

Заедно с медицинското лечение, здравословния начин на живот  също може да помогне за облекчаване на симптомите при преминаването на менопаузата и ограничаване на пристъпите на паника. "Жените трябва да се уверят, че те се хранят добре,  трябва да намалят кофеина, да се откажат от тютюнопушенето и да ограничат  или да  избягват употребата  на алкохол", казва д-р Гонсалвес.

Защо е толкова трудно да се идентифицират паническо разстройство  по време на менопаузата?

-Някои симптоми, като безпокойство, потене и сърцебиене, са еднакви с тези, които много жени имат по време на перименопаузата и менопаузата.

Дори когато една жена е съвсем сигурна, че нещо друго се случва, тя може да посети няколко специалисти,  и пак да не получи правилната диагноза.

Например, сърцебиенето може да  накара жената да посети  кардиолог, но резултатите от тестовете често показват нормална работа на сърдечната дейност. А неврологът  може  да не намери  каквато и да е причина за световъртежа или главоболието.

Всичко това се случва, защото е доста трудно да се диагностицира паническото разстройство, но това не означава, че то не съществува и не може да се лекува.

Кой е изложен на риск от развитие на паническо разстройство  по време на менопаузата?

Жените, които са били  склонни към тревожност в миналото или които са имали следродилна депресия  при тях има по голяма вероятност да развият паническо разстройство по време на менопаузата, казва д-р Гонсалвес.

 

Менопаузата е естествен етап от живота на повечето жени, но продължаващите  панически атаки, не са нормална част от процеса на климактеричните промени. Вашият лекар може да комбинира лечението, така че да ви помогне да се чувстват по-добре, докато преминавате през процеса на менопаузата.

 

Всичко за паническото разстройство


 
 

Рекламни

loading...