Реклама


КАКВО СЕ СЛУЧВА В ТЯЛОТО ВИ ПО ВРЕМЕ НА ПАНИЧЕСКА АТАКА?
(0 votes, average 0 out of 5)
Психично здраве - ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

какво се случва в тялото по време на паническа атака?

Постъпва сигнал за опасност, мозъкът го обработва и реагира с изливане на адреналин, започва паническата атака

Когато в тялото ви постъпи сигнал за опасност, то бързо променя своите приоритети от дългосрочно оцеляване на светкавично краткосрочно оцеляване.Сигналът за опасност излива в тялото хормони като адреналин. Адреналинът повишава кръвното налягане и дишането, ускорява подготовката ви за мускулно натоварване.

Защо се разклащат краката по време на паническа атака?

Краката ви могат да започнат да се разклащат, защото се подготвят за  светкавично бягство. Големите мускули на ръцете се подготвят да се бият. А, дланите и стъпалата се изпотяват, за да имат по-голямо сцепление с противника.

Намалява кръвта в стомаха

Кръвта започва да се измества от стомаха към големите мускулни групи, които ще вземат активно участие в извънредната ситуация. Ето защо хората, които често изпитват стрес, имат проблеми с храносмилането, защото кръвта се изпомпва в области, далеч от стомаха. Често се говори за нервен стомах.

Зениците се разширяват по време на паника, защо?

Други промени, които се случват по време на пристъпи на паника, са промените в зениците – те се разширяват. По този начин позволяват на повече светлина да проникне в зениците, така че ние да получим по-голяма информация за ситуацията. Друг симптом това е повика за повръщане или дефекация. И тук можем да открием връзка с гаранцията за оцеляване. Ако повръщаме или се изхождаме, ние ще станем по-леки, и можем да се измъкнем по лесно, освен това, няма да изглеждаме никак „апетитно” в очите на някой нападател.

Не забравяйте, че всички тези реакции имат за цел да спасят организма и да запазят неговата цялост. Всичко това се е запазило в този вид още от прародителите ни. Те са оцелявали, посредством  посочените по-горе реакции и логично е да се запитаме, дали тези реакции са адекватни в днешно време, когато не ни нападат, да речем озверели лъвове под път и над път?

 

 

 
 

Рекламни

loading...