Реклама


ПАНИЧЕСКИТЕ АТАКИ ПРИ ОБСЕСИВНО КОМПУЛСИВНИТЕ РАЗСТРОЙСТВА (ОКР)
(0 votes, average 0 out of 5)
Психично здраве - ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

Видове панически атаки при обсесивно компулсивно разстройство

Какво представляват паническите атаки при Обсесивно компулсивните разстройства (ОКР)?

Пристъпите на паника са физиологичен отговор на екстремен страх. Пристъпи на паника не са изключение за обсесивно компулсивните разстройства. Паническите атаки  могат да се появят в рамките на няколко психични разстройства.

Пристъпи на паника са внезапни, с екстремно чувство на страх и / или дискомфорт, който продължават за определен период от време.  Техният  пик на  интензивност достига  в рамките на няколко минути,  и оттам насетне, паническата атака започва да отшумяват.Налице е често чувство за гибел и бедствие, и страдащият има неопределимо  желание да избяга от дадената ситуация. За да се постави определението  паническа атака, човек трябва да има 4 от възможни 13 симптоми: Това са:

•           Сърцебиене;

•           Изпотяване;

•           Разтреперан или разклащане;

•           Недостиг на въздух или чувство, че са задушавате;

•           Задух;

•           Болка в гърдите или дискомфорт;

•           Гадене;

•           Чувство на замайване, нестабилност, слабост;

•           Горещи вълни или втрисане;

•           Изтръпване или усещане за изтръпване;

•           Дереализация (чувство на нереалност) или деперсонализация (чувство, че сте отделен от себе си);

•           Страх от загуба на контрол или "полудяване"

•           Страх от смъртта.

Какво представлява симптома на ограничената паническа атака?

Когато някой изпитва по-малко от четири симптоми,  имаме на лице състояние, което е известно като симптом на ограничена паническа атака. Най-честият симптом на  ограничената паническа атака е недостиг на въздух, поради хипервентилация.

Пристъпите на паника, са различни от другите симптоми на безпокойство, тъй като те са склонни да имат внезапно начало. Те са придружени от силен страх или ужас, и силно желание да се избяга от застрашената среда.

Кога говорим, че имаме очаквана паническа атака и кога неочаквана паническа атака?

Тъй като паническите атаки възникнат в рамките на много различни заболявания, е важно за  лекаря да се разграничат два вида пристъпи на паника:

1) очаквана (условна паническа атака),

2) неочаквана (не условна паническа атака).

Неочакваните  панически атаки изглеждат, като че се появяват  "изневиделица." Те са с   неидентифициран източник. Смята се, че тези  неочаквани пристъпи на паника, са в отговор на някакъв вид  стрес. Например, да предположим, че една жена, която наскоро е загубила работата си, е на пазар  в хипермаркет. Изведнъж тя  чувства недостиг на въздух и замаяност.Тя усеща, че сърцето й започва да бие силно. Естествено, тя става разтревожена от тези усещания, които просто "идват изневиделица",  без видима причина. Този пристъп се приема за неочакван пристъп на паника.  Вероятната причина за атаката е била предизвикана от необходимостта да пазарува, въпреки че тя е загубила работата си. Паническата атака е породена  от  несигурността за бъдещето, защото жената е останала без работа.

Очаквана (условна) паническа атака са пристъпи с ясен причинител. Те неизменно възникват, когато един човек е изложен на определени ситуации или обекти, където преди това са изживявани пристъпи на паника от страдащия. Началото им е внезапно и се случва веднага след експозицията на стресиращия обект или ситуация. Това е типът атака, който най-често се наблюдава при  обсесивното компулсивно разстройство. Този тип атаки най-често се случват при хора с обсесивно компулсивни разстройства.

Много хора, които имат обсесивно компулсивни разстройства никога няма да изпитат панически атаки. Тези, които получават пристъпи на паника, обикновено изпитват лимитирани панически атаки.

 

 
 

Рекламни

loading...