Реклама


ВКЛЮЧЕТЕ И ДРУГО СЕТИВО, И ПАНИЧЕСКА АТАКА ЩЕ СПРЕ
(0 votes, average 0 out of 5)
Психично здраве - ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

 

АКТИВИЗИРАНЕ НА УСЕЩАНЕТО ЗА  ВКУС, МИРИС, ЗВУК,

КАРТИНА - ЩЕ СПРЕ СТАРТИРАЩАТА ПАНИЧЕСКА АТАКА

Когато изпитвате пристъп на паника, може да приложите няколко отвличащи модела на мислене, които ще пресекат порочния кръг на атакуващите ви мисли. Виe ще се почувствате на разстояние от  тревожните, повтарящи се мисли като усвоите определени правила, прилагани от древните будисти.  Тази поведенческа практика е доста дискретна и може да ви позволи спокойно да я прилагате в среда, където има много хора.

 

Ключът в отвличане на мисълта от пристъпите на тревожност, е като използваме различни сетива.

Ето, няколко примера, които включват различни сетива. Прилагането и активизирането им е напълно невидимо за околните, факт, които би успокоил донякъде, хората с панически атаки, които се притесняват  да не се изложат пред другите.

Докосване

Носете със себе си нещо, което е непознато за вас например, дребно камъче. Прехвърляте го между пръстите си и опитайте да го изучи внимателно. Докосвайте повърхността му, направете така че, то да попадне в центъра на дланта ви .Отваряйте и затваряте дланта при всяко вдишване и издишване.

Гледка

Опитайте се при пристъп на паника, да пребройте колко различни цветове има около вас. В допълнение може да прочетете и указателните табели, ако има такива.

Звук

Включете бърза песен на вашите слушалки и внимателно следете музиката. Опитайте се да идентифицирате най-високите шумове и най-ниските такива. Така ще активизирате вашето чувство за изслушване, факт, който ще  отвлече вниманието от повтарящия се пристъп на паника.

Вкус и мирис

Когато почувствате, че паническата ви атака стартира, а вие сте навън, купете си минерална вода или бутилка със сока. Отворете я и изпийте няколко глътки, бавно поглъщате течността като се стремите да усетите мириса й и вкуса й. Силата на паническата атака ще намалее.

Активизирайте цялото тяло

Ако сте в офис, може да влезете в банята или в тоалетната, насапунисайте си ръцете, така ще включите няколко вида усещани на докосване, мирис  и когато измиете ръцете си, отпийте няколко глътки вода с тях.

 
 

Рекламни

loading...