Реклама


КАК ДА ПОМОГНА НА ПРИЯТЕЛ, ПОЛУЧАВАЩ ПАНИЧЕСКА АТАКА
(0 votes, average 0 out of 5)
Психично здраве - ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО
Приятел с паническа атака

Какво да направите, ако вашия приятел получи паническа криза?

Първо и много важно, не го задушавайте с прегръдка. Когато сте с паническа атака, имате трудности с дишането, искате да се чувствате свободни, а не някой да ви притиска.

Другото важно нещо  за него е да се убеди, че не е  сам, затова  потърсете контакт с очите на приятеля си.

Дръжте приятеля си за ръка и му напомняйте да диша и то да диша коремно, бавно да вдишва и да издиша. Пристъпът на паника може да дойде с чувството на изолация и самота. Затова, контактът с очи може да бъде много целебен.

Насърчавайте приятеля си да търси причината за паническите си атаки

Разбира се, това може да го направите, след като той се успокои, а не по време на криза.

Да стигнеш до причината за безпокойството е дълъг процес. Безпокойството често върви с усещането за провал. Много често страдащите от паническо разстройство избягват да коментират страховете си, особено в случаите,  когато това се случва детайлно и в дълбочина. Безпокойството може да се изрази в ирационално и хаотично поведение, което някои странични хора могат да го намерят за  досадно и дразнещо. А, усещането за стигма и липса на самоуважение може да накара човекът, изпитващ тревожност, да се затвори все по-дълбоко и дълбоко вътре в себе си.

 

Тук пак приятелската ръка или подкрепата на близък човек, може да предразположи страдащия и той да се довери на професионален психотерапевт.

 
 

Рекламни

loading...