Реклама


УСЛОЖНЕНИЯ ПРИ ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО
(0 votes, average 0 out of 5)
Психично здраве - ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

Агорафобия

 

Ако не се лекува паническото разстройство може да засегне всяка една област от вашия живот. Вие  ще сте толкова уплашени от пристъпите на паника, че ще започнете да живеете в постоянно състояние на страх. Това обстоятелство рязко ще наруши качеството ви на живот.

Усложнения, които панически атаки могат да предизвикат  са следните:

  • Развиване на специфични фобии, като например, страх от шофиране или излизане от дома си
  • Търсене на медицинска помощ при най-малкия здравословен проблем.
  • Избягване на социални ситуации
  • Проблеми в работата или в училище
  • Депресия, тревожност и други психични разстройства
  • Повишен риск от самоубийство или мисли за самоубийство
  • Алкохолът или друг вид злоупотреба
  • Финансови проблеми

За някои хора, паническо разстройство може да включва агорафобия - избягване на места или ситуации, които не могат да бъдат напускани веднага и причиняват безпокойство. Започвате да  изпитвате панически атаки в ситуации, които не можете да напуснете веднага.Така вие ставате зависи от други хора, за да  излизате  от дома си.

Агорафобията е един от най-неприятните усложнения, които можете да получи, ако не се лекува правилно паническото разстройство. Тази фобия може да ви направи доброволен затворник вкъщи. Има хора, които прекарват години без да напускат домовете си. Те се страхуват дори да доближат прозореца на стаята, а прекрачването на прага на външната врата е невъзможна мисия.

На хората, развили тежка агорафобия се препоръчва да напускат домовете си първоначално на кратки разстояния и постепенно да увеличават отдалечеността от домовете си. Може да използват и приятел като придружител, докато се почувстват сигурни да остават сами навън.

 

Един от най-важните фактори, които възпрепятства усложненията от паническото разстройство е навременната терапия, която трябва да бъде комбинация от медикаменти и психотерапия.


 
 

Рекламни

loading...