Реклама


Четвъртък, 13 Май 2010г. 09:30ч.

ПСИХОЗА. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ПСИХОЗАТА?

написана от Administrator
Оценете статията
(0 гласа)

Психоза. Какво представлява психозата?

Психозата е състояние, при което личността има известна загуба на контакт с реалността. Това означава, че човек не мисли ясно, и вярва в неща, които в действителност не съществуват. Когато някои има подобно възприятие, говорим, че той е в психотичен епизод.  Трима души на всеки 100 получават  психотични епизоди. Психозата е по-често заболяване, отколкото диабета. Лечението може да помогне на всеки, заболял от психоза.

Какви са симптомите на психоза?

Психозата като заболяване влияе пряко на мислите, но може да засегне и настроението и поведението.

Ето някои характерни симптоми на психоза:

Объркано мислене. Мисленето на заболелия става объркано и неорганизирано. Страдащият трудно се концентрира, трудно следи разговора, както и трудно запомня. Мислите могат да се ускорят или забавят. Липсва логика между казаните неща.

Фалшиви вярвания. Той е характерен за хората, които са в психотичен период. Болният вярва в неща, които не са истина. Убеждението е толкова силно, че нищо не е в състояние да промени мисленето.

Халюцинации. Някой, който е в психотичен епизод, може да вижда, чува хора или неща, които не съществуват. Това са халюцинации. Най-честите халюцинации са чуването на гласове.

Промяна в чувствата. Чувствата се променят без видима причина. Човек в психотичен период може да се чувства странно или откъснат от околния свят. Колебанията в настроенията са чести- от приповдигнато настроение до депресия.

Промяна в поведението. Хора в  психотичен период могат да имат нелогично поведение. Например да се смеят без причина или да се ядосани  без повод, както и да демонстрират  висока физическа активност. Някои в психотичен период може да се обърне за помощ към полицията, защото смята, че някои го напада, както и да спре да се храни, тъй като е обзет от тревога, че ще бъде отровен.

Симптомите  са различни за различните хора, и  те могат да се променят с времето.

Administrator

Administrator

Е-мейл: Адресът на е-пощата e защитен от спам ботове. Нужен ви е javascript, за да го видите.
Login to post comments
 

Рекламни

loading...