Реклама


ДИЕТАТА НА ДЮКАН. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ ЧЕТРИТЕ ФАЗИ НА ДИЕТАТА?
(0 votes, average 0 out of 5)
Здравословно хранене - Диета на Дюкан

 

 

 

Какво постига диетата на Дюкан?

Диета на Дюкан позволява  да се консумират само протеинови храни - месо, птици, рибни продукти и морски дарове и обезмаслени млечни продукти. Няма ограничения в количествата на храните.

Фази от диета на Дюкан

Фазата на протеиновата атака е бедна на фибри, затова е възможен запек. За да избегнете това неудобство, вземете минерални добавки и витамини. Може да консумирате колкото искате яйца и месо, но внимавайте за нивото на холестерола. Тази фаза продължава от 3 до 10 дни в зависимост от това с колко килограми искате да отслабнете.

 


Смесеният период - редува се протеинова диета с протеини, комбинирани със зеленчуци, като приемът на зеленчуци постепенно се увеличава.Редуването продължава дотогава, докато не получите теглото, коеот желаете. Например пет дни консумирате само протеинови храни, след което 5 дни само протеинови храни и зеленчуци.

Позволени храни през този период са:

месо - пиле, риба, морски дарове, яйца, обезмаслени млечни пордукти.

зеленчуци - домати, краставици, репички, спанак, аспержи, праз, зелен фасул, зеле, гъби, керевиз, копър, всички видове салати, включително от салатно цвекло, патладжан, тиквички, чушки, дори моркови.

Забранени са нишестените зеленчуци: картофи, ориз, царевица, грах, бакла, леща, боб, нахут. Ще сваляте по около килограм на седмица и ще постигнете желаното тегло.

През третата фаза започвате бавно да се връщате към нормалния начин на хранене. Вече можете да хапвате протеини и зеленчуци заедно. Освен това менюто ви ще се обогати с 1 порция плодове на ден (без банани, грозде и череши), 2 филии пълнозърнест хляб, 40 г кашкавал, 2 порции нишестени храни на седмица, агнешко бутче и печено свинско филе.

По време на третата фаза ще имате право и на 2 гала вечери на седмица, но ще трябва да издържите и 1 разтоварващ ден седмично на чисти белтъчини. Не се нахвърляйте върху шоколада и сладкишите или върху тестените изделия. Целта е да хапвате разнообразна, но и здравословна храна.

Тази фаза продължава около 10 дни за всеки свален килограм.  Ако сте свалили десет килограма, преходната фаза ще трае повече от три месеца. Вие през тази фаза отново свиквате да ядете здравословно и не качвате излишно тегло.

 


Стабилизираща фаза. Вече се храните нормално, като не забравяте две златни правила на Дюкан - да имате чист протеинов ден веднъж седмично и да хапвате по 3 супени лъжици овесени трици всеки ден.

Не сте застрахован от ново качване на килограми. Затова се хранете здравословно и се движете. Предпочитайте телешко, пилешко и агнешко пред свинско, обезмасленото сирене пред по-мазното и солено, както и мляко с 0,1% масленост, вместо с 3,6. Хапвайте повечe салати, пийте течности вода, прясно изцедени сокове, зелен чай.

 


 


 
 

Рекламни

loading...