Реклама


Върлува пролетен вирус
(0 votes, average 0 out of 5)
Здраве - Вирусни заболявания

 

Пролетен вирус повали стотици и напълни лекарските кабинети с хора, оплакващи се от болки в гърлото, паднал или напълно изчезнал глас и кашлица.

Какво представлява вируса?

Става дума за парагрипен вирус, който върлува в последните 10-15 дни. Предава се по въздушно-капков път. Инкубационният период е около седмица. В повечето случаи започва с болки в гърлото и висока температура - около 38 градуса. Усещането е много неприятно - човек чувства постоянно дращене в носоглътката и топче в гърлото. Може да се появи и главоболие.

Какви са проявленията на вируса?

Параинфлуенцата поваля повече възрастни, отколкото деца. Обикновено отшумява за 3-4 дни и за лечението са достатъчни традиционните препарати, които са на базата на парацетамол и витамин С. За да облекчите болките в гърлото и да отпуснете областта на ларинкса, е добре да вземете противоалергични препарати. Ако продължавате да поддържате температура и да кашляте и след 3-я ден, ще се наложи антибиотична терапия.

Времето сега е променливо и се върти коктейл от респираторни вируси. Става дума не само за парагрипни, но и за рино-, за аденовируси и респитаторно-сентисиални заболявания. За разлика от грипа те засягат повече горните дихателни пътища и протичат с хрема и лека температура.

Следващата по-сериозна вълна, която се задава, е с ентеровирусите, които се развиват при постоянна температура над 25-28 градуса.

 

 
 

Рекламни

loading...