Реклама


БЕЗОПЕРАТИВЕН МЕТОД ЗА ПРЕМАХВАНЕ НА МИОМА
(0 votes, average 0 out of 5)
Здраве - Полови болести

високоинтензивен ултразвук

Какво представлява безоперативния метод за премахване на миома?

Учени от Оксфорд доказаха, че най-безопасният метод за лечение на миома е безоперативният – чрез фокусиран ултразвук-HIFU(хайфу)

Мащабно проучване с участието на 2411 пациентки от 20 клиники по света под ръководството на лекари от Оксфорд, Великобритания, си поставя за цел да сравни 3 от най-популярните методи за лечение на миомна болест по няколко важни критерии. Два от сравняваните методи са оперативни – миомектомия (отстраняване на миомен възел/възли при запазване на матката ) и хистеректомия (премахване на цялата матка). Третият метод е сравнително нов, безоперативен метод, познат в медицинските среди като ултразвукова аблация и придобил популярност като „хирургия без скалпел“. При него с помощта на високоинтензивен фокусиран ултразвук, който е насочван и интензифициран чрез специален трансдюсер, без никакви разрези, се унищожават патогенните образования в човешкия организъм.

Сред критериите за сравнение на методите са: постигане на целта, усложнения, продължителност на болничния престой и подобряване на качеството на живот. Всички жени са покрили сходни критерии – броят на миомните възли да не е по-голям от 5 и размерът на всеки да не превишава 4см. Изследването доказва, че ХАЙФУ е безспорно не само най-щадящият, но и най-безопасният метод на лечение при миома на матката. Проучването съпоставя не само клиничните резултати, но и социалните аспекти за пациентите на тези три различни подхода при третиране на миомната болест.

Изводите са:

При Хистеректомия (отстраняване на маточното тяло и на шийката на матката)- усложненията, появяващи се след оперативната намеса, достигат 14%, а връщането към нормален ритъм на живот, в т.ч. и към естествен постоянен работен процес на пациента е след окло 30 дни след операцията.При Миомектомия (оперативно отстраняване само на миомните възли) усложненията достигат 11%, а нормалният, обичаен режим на живот и работа е възможен след приблизително 3 седмици.При терапията с високоинтензивен фокусиран ултразвик HIFU (хайфу) - освен доказаните ползи (без разрези, кръвозагуба, без белези за пациента, без вредно облъчване и др.) усложненията са сведени до минималните 1,5%, пациентките са в добра кондиция само часове след процедурата, а пълното възстановяването е между 24 и 48 часа.

Лечението на миомна болест чрез високоинтензивен фокусиран ултразвук е само едно от приложенията на тази уникална технология. В специализирания клиничен център за лечение чрез високоинтензивен фокусиран ултразвук към МБАЛ „Света Марина-Плевен“, единствен в страната ни, с метода се лекуват и други индикации като фиброаденом на гърдата, аденомиоза (заболяване на матката) , заболявания на външните полови органи на жената, както и редица злокачествени тумори: рак на панкреаса, първичен и вторичен карцином на черния дроб, карцином на бъбрека.

„При всички индикации обаче пациентите трябва да отговарят на строги критерии, за да гарантираме успешни резултати при процедурата, а за онкологичните, съпътстващите терапии като химиотерапия, хормонотерапия, лъчетерапия-според вида на заболяването-са задължителни“, уточнява доц. Добромир Димитров, д.м., Медицински Управител на Хайфу-Център „Света Марина“ в гр. Плевен и член на Управителния съвет на Световната асоциация за минималноинвазивна и неинвазивна медицина. Работим в отлична координация с редица водещи в страната медицински онколози и радиоонколози и се радваме на много добри резултати при пациентите ни. За помощ към нашия център за 3 години са се обърнали пациенти на само от България, но и от Великобритания, Германия, Италия, Гърция, Испания, Румъния, Турция, В някои от тези страни лечението е налично и предпочитано, но е в пъти по-скъпо отколкото в България, при това в нашия център се провежда със същата апаратура и специалистите преминават едно и също обучение, подчертава доц. Димитров и завършва: „Напоследък имаме пациенти и от САЩ и Канада – научили са за нас от специализирания сайт на американската фондация за популяризиране на лечението с фокусиран ултразвук-Focused Ultrasound Foundation, с която колаборираме изключително добре!“

Повече информация, може да получите на:

www.hifubg.com

www.svmarina.com

e-mail: Адресът на е-пощата e защитен от спам ботове. Нужен ви е javascript, за да го видите.

тел.: 064 90 20 33; 064 90 20 44

мобилен: 0885 519 135

гр. Плевен, 5800, Западна индустриална зона, ул. „Българска авиация“, GPS координати: N 43.441060; E 24.590130, HIFU (ХАЙФУ)-Център „Света Марина“

 

Източник: 24chasa.bg

 
 

Рекламни

loading...