Реклама


ГРИП 2017-2018: "МИЧИГАН", НЯМАМЕ ИМУНИТЕТ СРЕЩУ НЕГО
(0 votes, average 0 out of 5)
Здраве - Вирусни заболявания

Какъв ще бъде грипният щам през сезон 2017-2018?

Грипът идва с имената Мичиган и Хонконг. Двата щама ще върлуват у нас през есенно-зимния сезон, предупреди главния здравен инспектор д-р Ангел Кунчев в интервю за bTV.

Той посочи, че ако човек иска да се ваксинира, подходящият момент е сега, преди щамовете да започнат да се разпространяват масово. За изграждането на антителата са необходими 3 седмици, допълни епидемиологът.

По-податливи са децата (5-9 г.) и по-възрастните хора.

Мичиган и Хонконг ще заменят щама Калифорния (свински грип). Мичиган е по-нов и затова няма толкова имунитет.

Различните щамове грип протичат по сравнително еднакъв начин. Калифорния обаче засягаше много силно по-младите в активна възраст, които са по принцип здрави. Който и да е щамът, лекарите препоръчват човек да не го кара "на крак", а да се лекува у дома.

Очаква се грипната вълна да дойде през ноември-декември.

Как става заразяването  с грип?

Заразата се предава по въздушно - капков път, но вирусите могат да живеят и върху предмети, и запрашена среда в продължение на седмици.

Какъв е инкубационния период при зараза от грип?

Инкубационният период трае между 1 и 5 дни.

Какви са симптоми при грип?

Началото на заболяването започва с висока температура, придружена със студени тръпки, главоболие, кашлица, отпадналост, болки в крайниците, в кръста, болки зад гръдната кост. Един характерен симптом за грипа са болките в очните ябълки.

Повишената температура трае 2-3 дни, понякога тя достига до 39-40 градуса. Кожата на болния се зачервява в областта на лицето. Очите на болния стават чувствителни към светлина, езикът е обложен, а страничните ръбове - зачервени.

Наблюдава се така нареченото двувълново повишаване на температурата. Като второто повишаване е към 6-я ден от началото на болестта.

Тя най-често е свързана с прибавянето на бактериална инфекция и настъпило усложнение /пневмония, ларинготрахеобронхит, миокардит и др. /.

Какви са възможните усложнения при грип?

Усложненията са по-сериозни при малки деца и възрастни хора - при тях може да се стигне до тежки гнойни пневмонии.

Колко трябва да продължи лечението  при грип?

Хората, които боледуват от грип, трябва да знаят, че лечението продължава между 7 и 10 дни. Антибиотици не се препоръчват, освен ако няма риск от усложнения. Приемат се лекарства, които да облекчат хремата, кашлицата , висока температура и др. симптоми на грип.

 
 

Рекламни

loading...