Реклама


Каква терапия да приложите, за да прекратите появата на паник атаки?
(0 votes, average 0 out of 5)
ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО - ЛЕЧЕНИЕ НА ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

 

Как да спрем паник атака

 

Паническата атака е кратък епизод на непоносимо безпокойство, което трае от 20 минути до 2 часа. Характеризира се с чувство на напрежение, страх или ужас: лицето изпитва усещане за предстояща катастрофа и има изразени невровегетативни прояви. Може също да има симптоми на деперсонализация и дереализация.

Паническата атака се появява сякаш от нищото, тя идва като силен удар. Ето защо хората се страхуват от нея, защото не знаят причината. Реалността, обаче, е съвсем различна: паническата атака винаги има фактор, който я задейства, дори когато човек не е в състояние да го разпознае като такъв, той съществува.

Симптоми на паник атака

Най-честите физически симптоми на паническа атака са:

-Палпитации, киселини или тахикардия

зпотяване

-Втрисане или горещи вълни

-Фин тремор до силно треперене

арестезия

-Задух или задушаване

-Усещане за асфиксия

-Болка в гърдите или дискомфорт

-Гадене или проблеми със стомаха

естабилност, олекотяване в глава или чувство за припадък

-Дереализация или деперсонализация

-Страх от загуба на контрол или страх от полудяване

-Страх от смъртта

Дори и мислите се променят по време на паническа атака. Хората с паник атаки се страхуват, че ще им се случи нещо ужасяващо. Те мислят, например, че ще умрат или че ще полудеят, че ще направят странна физиономия, която ще ги злепостави ... Мисли като: " Ще получа сърдечен удар ", " Сега ще припадна " или " Ще умра " изглеждат толкова истински в момента на паническия пристъп, че някои хора търсят помощ, обаждайки са на бърза помощ или тичат до най-близката болница.

Веднъж преживял усещанията на паническа атака, страдащият започва да се страхува, че това може да се случи отново. По този начин се задейства порочен кръг, който може да превърне една паническа атака в истинско паническо разстройство. Така се научаваме да изпитваме "страх от страх". В действителност, пациентът може да има решаващо участие в стартирането и продължителността на паническата атака.

Паник атаката е резултат от непрекъснат процес, подсилен от много аспекти, върху които човекът има повече контрол, отколкото си мисли.

Да проследим какво се случва с мислите по време на паник атаката

Катастрофалните мисли са причинени от самите страдащи, които са имали пристъпи на паника в миналото. Те тълкуват погрешно нормалните физически симптоми на тревожност и ги преживяват като реални опасности. Тези усещания всъщност могат да се дължат на други фактори: умора, твърде много кофеин, стрес, преяждане, малко сън и др. Ако в ситуация, предизвикваща тревожност, например, усещате физически симптоми на световъртеж и мислите, че ще " припаднете ", в терапията на паническата атака ще се научите да заменяте тази мисъл с " Аз просто изпитвам физически симптоми ", " нямам причина да вярвам, че съм на път да припадна ”. Ако, например, мислите, че ще умрете, заменете го с "просто сърцето ми учестено и няма да получа сърдечен удар ”.

Кога говорим, че имаме паническо разстройство?

Когато пристъпите на паника се повтарят, ние говорим за "паническо разстройство".

В този случай повтарящите се пристъпи на паника засягат цялото същество на пациента, което показва постоянна загриженост не само за нова паническа атака, но и за възможните последици от атаките върху живота и функционирането му. Тази загриженост трябва да продължи повече от месец, за да говорим, че страдате от паническо разстройство.

Какви са причини за пристъпите на паника?

Колко широко е разпространено паническото разстройство и какви са причините за това?

Паническите атаки са често разпространени, особено сред младите хора. Изчислено е, че около 30% от градското население ще страда поне веднъж в живота си от пристъп на паника.

Паническите атаки са част от тревожни разстройства. Повечето учени смятат, че те са следствие от взаимодействието на мисли, емоции и физически процеси. Като цяло, особено стресиращ период или събитие може да предизвика паническо разстройство при хора с генетична и психологическа предразположеност към тревожни разстройства. Следователно може да се случи, че нормалното ниво на тревожност, с което всички ние се раждаме, може да се увеличи и експлодира в епизоди на паника, повече или по-малко интензивни, по време,например на стресово събитие в живота на хората. Има много причини, поради които хората страдат от пристъпи на паника. Най-честите причини са :

-Генетично предразположение

трес

-Загриженост за вашето здраве

-Неприятни чувства, причинени например от лични или професионални проблеми или трудности

Когато те не са разрешени или не могат да бъдат разрешени по различни причини, проблемите остават латентни,факт който води до увеличаване на тревожността във времето, която тревожност може да преодолее прага на нормалното безпокойство и да предизвика паническа атака.

Последици от пристъпи на паника

Какви са последствията от пристъпите на паника?

Основната последица от паническите атаки е тенденцията да се избягват всички ситуации или хора, считани за опасни .

Тези, които страдат от пристъпи на паниката се опитват да избягат възможно най-скоро от ситуацията или от индивидите, които предизвикват у тях безпокойство или дискомфорт, те избягват подобни ситуации в бъдеще, въвеждат механизми, които ги успокояват (носят със себе си лекарства, ако се страхуват от сърдечен удар). Ако се притесняват, че могат да се задушат, те ще отворят прозорец или ще пият вода и т.н. Ясно е, че тези начини на поведение ще бъде много ограничаващ за техния живот. Дори междуличностните отношения (семейство, двойка, приятелство и т.н.) ще имат сериозни затруднения; всъщност, страдащият ще има тенденция да избягва всички онези ситуации, които се възприемат като провокиращи безпокойство (излизане, комуникация с хора, пътуване със самолет, престои на претъпкани места, посещение на ресторанти, кино и т.н.). В някои случаи страдащият постепенно ще спре да излиза от дома.


Тъй като хората с паническото разстройство се страхуват най-много от физическите усещания по време на паническият пристъп, човек може да започне да избягва всички тези дейности или веществата, които увеличават физиологичното активиране на организма. Няма да пие кафе или тонизиращи напитки, ще избягвате физическа или сексуална активност, ще предпочита спокоен и благоразумен начин на живот.

Освен това, страхът от появата на нова атака предизвиква състояние на общо напрежение и широко разпространена раздразнителност. Установено е също, че пристъпите на паника са свързани с други разстройства като депресия и агорафобия (страх от ходене по улицата, страх от открити пространства като магистрали, площади и др.).

Как се осъществява лечението на паническите атаки и на паническо разстройство

Лечение на паническо разстройство

Когнитивна поведенческа терапия е много ефективна при лечението на пристъпите на паника. Проучвания, проведени в различни страни, показват, че повече от 80% от хората се отърват от пристъпи на паника след кратък период на лечение. Когнитивна поведенческа терапия на паническото разстройство има пет основни цели:

1.Открийте и разбийте източниците на стрес

2.Увеличете устойчивостта към тревожността или дискомфорт, например започнете съзнателно да възстановявате сигурността, намалявайки чувствителността си към физически усещания (тахикардия, тремор, недостиг на въздух и т.н.) или психически усещания (страх от полудяване, умиране, загуба на контрол), свързани с появата на пристъпи на паника.

3.Намалете грешното катастрофално тълкуване и моделите на заплаха, страх и опасност, лежащи в основата на физическото или психическото състояние.

4.Увеличаване на когнитивните умения за преоценка, които водят до реалистично алтернативно обяснение на симптомите, които причиняват страх или стрес.

5.Премахнете избягването на плашещите ситуации и други дисфункционални практики в областта на сигурността.

За постигането на тези цели, когнитивната поведенческа терапия е разделена на следните компоненти:

Обучение, което показва как работи модела на когнитивна терапия при паника и как се разкъсва порочния кръг

-Поведенчески експерименти: предизвикване на симптомите в домашни условия.

-Когнитивно преструктуриране на най-страшните катастрофални очаквания в резултат от физическите усещания.

-Излагане на ситуациите, които предизвикват страх in vivo

-Предотвратяване на рецидив

Една от първите цели на когнитивната поведенческа терапия е да помогне на пациента да разбере, че неприятните физически симптоми, които той изпитва по време на паническата атака, са само следствие от тревожност. Следователно те не са опасни: опасностите, от които се страхувате, няма да се случат. Това осъзнаване помага да се прекъсне порочният кръг на тревожността и предотвратява влошаването на неприятните физически усещания.

Поведенческите експерименти играят особено важна роля в лечението на паника. Целта е да се покаже на пациента, че може да се справи със симптомите. Резултатът от експеримента се наблюдава и записва, като се търси доказателства в полза на това, че нищо катастрофално няма да се случи. Друг важен елемент от терапията е да се дадат и алтернативни обяснения на физическите усещания.

Упражненията, които се използват, за да се възбудят телесните усещания, подобни на онези, които възникват спонтанно в случай на безпокойство, намаляват продължителността на паниката и разкъсват порочния кръг. Самоволното предизвикване на симптомите се използва, за да се противопоставим на навика да бягаме и да избягваме ситуации, защото те се считат за опасни. Целта е пациентът да бъде в състояние да се изправи пред епизод на тахикардия или световъртеж и да ги преодолее, без да прибягва до бягство или избягване на ситуация. Накрая научаваме, че това са само неприятни епизоди, но със сигурност не са опасни или смъртоносни. Следователно ние сме в състояние да се справим с тях и да ги управляваме. Упражненията трябва да продължат, докато силата на катастрофалните мисли не се намали и тази на не-катастрофалните мисли се увеличи многократно.


Когнитивно преструктуриране изпълнява две функции в когнитивната терапия на паническата атака. То въвежда противоположни доказателства за неправилни катастрофални интерпретации и предлага алтернативно обяснение за вътрешните усещания. Често е полезно да се започне когнитивно преструктуриране с много ясно описание на най-страшните катастрофални резултати и след това да се генерира списък с възможни алтернативни обяснения за физически усещания. Целта на когнитивното преструктуриране е страдащите да осъзнаят, че техните тревоги и симптоми се дължат на погрешни убеждения, че определени физически усещания не са опасни,те не са с катастрофичен изход, а са поносими и управляеми, хората с панически атаки ще могат да ги контролират и да се съпротивляват на тяхната поява. Терапевтът и пациентът ще успеят да намерят алтернативни отговори на различните усещания, които предизвикват паник атаките.

Много хора с паническо разстройство показват, леки форми на избягване на различни ситуации /агорафобия/, излагането им на ин виво експозиция е основен компонент от прилагането на когнитивната поведенческа терапия за паническо разстройство. Когато агорафобичното избягване е тежко, in vivo експозицията трябва да бъде въведена в лечението възможно най-скоро, за да се създаде привикване към симптомите и да се поставят под въпрос познанията и катастрофалните убеждения, предизвикани от агорафобичния субект. При ин виво експозиция терапевтът постепенно увеличава нивото на безпокойство, така че страдащия да може да осъзнае, че е способен да управлява ситуацията, дори и при високи тревожни състояния. Ако пациентът не избяга, тревожната реакция може да достигне до максималния си връх, и тогава тя ще започне да намалява спонтанно, а пациентът, с течение на времето, ще се озове пред ситуациите, които преди са го плашели до високи нива, без да изпитва повече паника.

Ако вече се чувствате спокойни в ситуации, от които сте бягали преди, ще придобиете устойчивост и вече може да кажем, че е налице преустановяване на появата на катастрофични мисли, които предизвикват появата на паника.

И накрая, при превенцията за поява на рецидиви , терапевтът ще обсъди, заедно с пациента, какво е било научено по време на лечението, за причините за появата на паниката, за факторите, които я поддържат и за начините, използвани за преодоляване на проблема. В обобщението (резюме), двамата ще напишат, какво трябва да се прави, ако се появят неочаквани физически симптоми или ако пациентът преживее повторно безпокойство. Накрая, страдащият трябва да бъде приканен да прецени, по скала от 0 до 100, колко болезнено би било за него да получи пристъпи на паника в бъдеще. По този начин се осъзнават всички проблеми, които все още не са разрешени по време на терапията.

И накрая, тъй като видяхме колко важна е ролята на стреса в поддържането на паническото разстройство, е важно да се приеме здравословен и по-малко изложен на стрес начин на живот. Ето защо, правилното хранене, адекватният брой часове сън, както и упражняването на физическа активност, ще поддържат приемливи нива на стрес и така ще се намали възможността за нови панически атаки.

За тези, които са провели когнитивна поведенческа терапия, но все още имат активни симптоми, е препоръчително да се консултират с професионалист за всяко минало и / или настоящо травматично преживяване, което може да е истинската причина за физическите симптоми на паническото разстройство.


 

 
 

Рекламни

loading...