Реклама


КАК ДА РАЗБЕРА ДАЛИ ИМАМ ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО?
(2 votes, average 5.00 out of 5)
Психично здраве - Състояния

 

Измъчват ли ви катастрофични мисли?

Постоянно сте обзети от мисли, че ще полудеете, че предстои нова атака и че нещо лошо се случва с живота ви. Това може да ви подтикне често да посещавате кабинета на доктора, страхувайки се от сърдечна криза, тумор на мозъка или пък, че полудявате.

Избягвате ли определени места? Губите ли приятелства?

Понякога отсъствате с дни от работа. Често избягвате определени места като опашки, асансьори, влакове, коли, самолети, паркове, алеи, търговски центрове. Това е агорафобия, ви се страхувате от всяко място, което на вид създава впечатление, че не може да се напусне бързо при необходимост, и вие не можете да контролираме ситуацията в него.

Полека-лека започва една изолация от приятелите, докато се стигна до пълно откъсване от света.

Има те  ли депресия?

Обикновено след всяка паническа атака, страдащият получава депресия, защото паническата атака изцяло контролира живота му и той е подвластен напълно на нея. Не би могъл да направи нищо, тъй като тя контролира напълно живота му. Усещането, че ти можеш сам да повлияеш на живота си, изчезва.

Качеството на съня намалява. Появяват се загуба на апетит, чувство на безнадеждност, чувство за безполезност, вина. Понякога се стига и до самоубийство. Животът на страдащите се свежда до грижа за тяхното здраве и очакване на следващата паническа атака.

Възможно е да злоупотребяват системно с различни медикаменти и алкохол, защото той се явява като един силен антидепресант.

Появява се дълбоко чувство на деморалицзация?

Усещането на объркване и срам са едни от най- силните чувства при паническото разстройство. Хората са обезкуражени и започват да приписват проблемите си на малодушието си и своята слабост. Вярата и силата на духа все по-малко имат значение в техния живот.

Хронична умора?

Страдащите от паническо разстройство чувстват, че губят много психическа и физическа енергия по времe на паническата атака. Обикновено, когато паническата атака се оттегли, мускулите са напрегнати и изморени. Прекалените мисли относно смъртта, изтощават психиката и затова страдащият се чувства изключително слаб.

Всеки човек с паническо разстройство трябва да знае, че тези симптоми са преходни и той не е осъден да ги изпитва цял живот.

 


 
 

Рекламни

loading...