Реклама


КАК МЪЖЕТЕ И ЖЕНИТЕ ВЪЗПРИЕМАТ СТРАХА?
(0 votes, average 0 out of 5)
Психично здраве - Състояния

 

 

 

Двата модела на възпитание при мъжете и жените по отношение на страха

Когато става въпрос за справяне със страха, повечето мъже имат преимущество в сравнение с жените. Възпитанието им от ранна възраст в мъжественост ги поставя в ситуации, в които те често се сблъскват с него. Дори и днес повече се карат на малките момчета, а не на момичетата, се сбиват "случайно" и се изкушават да вършат дръзки подвизи. И днес те получават по­често "мъжки" играчки и им разказват повече приказки за войни. Техните герои обикновено са безстрашни смели мъже, които им служат за пример и от които могат да научат как да се справят в живота.

Малките момичета не ги "каляват" по същия начин.

Разбира се, много от тях имат ужасяващи преживявания /прегледайте статистиките за малтретирани деца/, но колко често момичетата биват насърчавани да овладеят страха си, да проявят настойчивост и да отвръщат на удара с удар? Дори да забележат ужаса им, повечето пъти ги учат или да избягват опасността, или да търсят защита. Затова въпреки огромните усилия на родители и учители да се преборят с тези стереотипи, много момичета навлизат в живота неподготвени за неговите заплахи и опасности. Естествено опасният свят на конкуренцията и на митичните "равни възможности" предизвиква у тях по-скоро ужас, отколкото желание да посрещнат предизвикателствата. Чудно ли е тогава, че толкова много жени са осакатени от тревоги, депресия и неконтролируеми пристъпи на паника? или че много други решават да водят скучен и безличен живот, защото не могат да се справят със страха, който неизбежно присъства в един по-предизвикателен начин на живот?

"Сигурността е състояние, при което всичко е уредено и нищо не може дa ви се случи; сигурността е отказ от живота."

Как можем да се научим да упражняваме повече контрол върху това тревожно чувство?

Как да контролираме страха?

Като научим основните истини за страха.

Страхът е по същество положителен. Той е средството, чрез което природата ни предупреждава за външна опасност и или дава допълнителна сила за "борба". Той ускорява сърцебиенето и дишането ни, като ни дава допълнителна доза кислород и инжектира произвеждащият, енергия адреналин в кръвта ни. Възприемането на много незначителни ситуации като опасни зависи единствено от нас. Страхът може да ни бъде както приятел, така и враг!

 

 
 

Рекламни

loading...