Реклама


КАК ДА СЕ СПРАВИМ С ДЕПРЕСИЯТА?
(3 votes, average 3.67 out of 5)
Психично здраве - Състояния

 

 

Важни факти за депресията

Как да се справим с депресията? Всеки десети българин в някакъв период от живота си е изпадал в депресия. Но само 30% от нуждаещите от помощ попадат при точния специалист, съобщи известната психиатърка проф. Вихра Миланова, шеф на клиника в Александровска болница.

Заболяването не трябва да се подценява, защото при хората с депресия смъртността е 6,4 пъти по-висока. По-голям е и рискът от сърдечносъдови болести. А най-тревожното е, че около 15% от депресивно болните се самоубиват. “Всеки четвърти с тази диагноза пък е правил опит да отнеме живота си, като по-често до фаталния край стигат мъжете, а жените многократно правят опити”, добави проф. Миланова. И уточни, че застигнатите от заболяването разведени хора, вдовците, живеещите сами, безработните, излезлите от болница след депресия са в най-голям риск от самоубийство.

Научете се да бъдете агресивни

Първата стъпка в борбата с депресията е човек да се научи да бъде агресивен. Защото депресията всъщност е задържана агресия, каза психоложката и психотерапевтка Мадлен Алгафари. Тя побърза да уточни, че агресия в никакъв случай не означава садизъм. А борбеност, пробивност, решителност, инициатива, рискуване, действие, изобщо - движение. Обратното - застоят е депресия.

Как обаче сами можем да си помогнем, когато ни застигне депресията?

“Лекарство” е всичко, което зарежда с положителна енергия. Спортът е добър “винтил”, освобождаващ от заболяването, посочи Алгафари. А проф. Миланова обясни, че физическото натоварване положително повлиява предаването на нервните импулси в мозъка. По същия начин влияят и другите позитивни действия като изява на творчество независимо дали ще е създаване на красиви картини, впечатляващи плетки или ароматни ястия.

“Всяка форма на заземяване - т. е. контакт с природата и и животните, както срещите с приятели също помагат, защото носят позитивни емоции”, изброи Алгафари. Според нея един от най-антидепресивните методи е прегръщането. Както и галенето и докосването, които в никакъв случай не е задължително да бъдат свързвани с еротиката.

“Всички тези действия повлияват невротрансмитерите. За жалост науката още не може да обясни механизма на действието им, но е известен крайният резултат”, каза проф. Миланова.

Изброените мерки за самопомощ не действат, когато става дума за органичен проблем - чисто физически, довел до депресия. Такъв пример е туморът в мозъка или друга тежка диагноза. Тогава вече се прибягва до медикаменти и ортодоксалната медицина.

“Вкусната манджа, танцуването, пеенето и всички любими неща, при които човек усеща, че му трепери под лъжичката, са вид антидепресант, защото действат одобряващо и тонизиращо”, каза още Алгафари. Тя категорично не препоръчва шопинг терапията. “Това е хиперконсумация, която се опитва да замести хора с вещи - нещо, абсолютно невъзможно. Никой от нас не се нуждае от n брой чифтове обувки или вещи, тъй като материалното не може да замести душевната липса или любовта”, добави психоложката.

Дали разглеждането на снимки с хубави спомени ще ни помогне при депресия, при служебни неволи или любовна мъка?

“Тук няма универсален отговор. Зависи от съответния случай”, обясни Алгафари. На един човек методът се отразява по един начин, на друг - по различен.

Често явление е и следваканционната депресия. На практика тя е криза на адаптацията. “Изход е, ако започнете да планирате следващо възможно хубаво преживяване. Да се срещате с приятели, да отидете на почивка през уикенда”, каза психоложката.

Медитация и различни поведенчески техники влияят добре при депресия

Изключително зареждащи са различните форми на медитативни разтоварвания, упражнения, дихателни техники, изобщо работата с тялото. “Разбира се, всичко това са трикове за замазване на положението. Най-добре би било причината да се търси дълбинно, за да се премахне коренът, а не “да подстригваме” симптомите отгоре, напомни Алгафари. И добави: - Нека хората знаят, че няма вреден опит, затова депресията е едно полезно преживяване. Тези, които наистина са го посрещали, знаят че е така.” Оказва се, че депресията ни дава шанс да се обърнем навътре към себе си и да си зададем много въпроси. “А това означава, че растем. Т. е. депресията не е враг, понякога дори е съюзник, ако знаем как да я чуем. Повярвайте, тя има какво да ни каже. Нещо, което е в наша полза. За съжаление обаче често е необходимо чрез болката да чуем важното, защото доброволно не се сещаме да се вгледаме в себе си”, завърши Алгафари.

1. Депресията е психично разстройство, при което настъпват промени в невротрансмитерите (веществата медиатори, предаващи нервните импулси вътре в мозъка) и така се засягат нивата на норадреналина и серотонина. А те са отговорни за емоциите у човека.

2. Заболяванията, които най-често връхлитат депресираните, са Паркинсон, мозъчен удар, диабет, дори рак. А след депресията има риск и от други психични болести като тревожност, алкохолна зависимост и личностни проблеми. При т. нар. меланхолна депресия, която е най-тежката, рискът от самоубийство е най-голям.

3. Депресивните разстройства най-често застигат хората на изкуството. В тази класация на първо място са писателите, следвани от художници, политици, интелектуалци. С тази диагноза са били: драматургът Тенеси Уилямс, актьорите Марлон Брандо, Лорънс Оливие, Уинона Райдър, певци като гласовитата Аланис Морисет, дори нобелисти - Самюел Бекет. В списъка е и дизайнерът Ив Сен Лоран.

Източник: trud.bg

 

 

 

Коментари  

 
0 #7 Людмила 2018-05-29 13:47
Ако изпитвате страх твърде вероятно е да не страдате от депресия, а от тревожно разстройство. Трябва да посетите психиатър, който ще Ви изпише подходящи лекарства за Вашето състояние.
 
 
0 #6 misho 2018-05-27 20:58
ot mnogo vreme stradam ot depresia zapochnax da ppia mnogo.xodix na psixolox zapoocnax da priemam lekarstva no nishto ne mi poga imam cuvstvoto ce nemoga da se izlekuvam ,,,postoqno sum raztrevojen izpitvam strax neznam kakvo da pravq ako nqkoi moje da pomogne akoo e imal sushtiq problem neka da pishe blagodarq...
 
 
0 #5 Десислава 2017-02-09 17:53
Уенди, ти си готино момиче, но мисля, че си прекалено критична към себе си!
 
 
0 #4 Уенди 2016-12-20 23:38
:cry: Имам странна форма на депресия и тя е свързана с външния ми вид, макар че това е налудничаво може би, защото постоянно ми повтарят обратното, но нещата от моята гледна точка са следните: не съм съвременно красива, нямам голяма уста, нямам скули с филъри, нямам смален нос, нямам нарисувани вежди, нямам изкуствена коса,избелени зъби, голямо латино дупе имам само силикон, който сложих след раждането, но гърдите ми пак са увиснали... аз съм просто едно нормално, обикновено изглеждащо момиче/жена, но плача през ден, за начина по който изглеждам. Имам и повече окосмяване по ЦЯЛОТО ТЯЛО, това ме съсипва, срам ме е пред мъжа ми, чувствам се толкова жалка, няма нищо женствено в мен, стойката ми е като на бухал, а нямам и желание да тренирам, мисля че каквото и да правя аз по- добра няма да стана, просто съм нищо.. на никого не му пука за проблема ми, а имам и опита за самоубийство от тийн годините ми, пак заради външния ми вид, как да помогна сама на себе си, с тези изкуствени проблеми?!
 
 
+1 #3 Венебрия 2016-06-14 20:01
Приди изпаднах в депресия. Обикалях по психолози и психитерапефти. Виждах, че нямаше полза от тях, но заради родителите си продължавах да ходя. Успях да ги завлудя, че вече съм добре, но не успях да си повярвам сама на себе си. Самонаранявах се. Още го правя. Започнах да се занимавам с музика и това се превърна в мое занимание сега. Опитвам се да го реализирам в музикално училище, но не ми помога изобщо. Учителите не ме оценяват реално. Съучениците ми ме тормозят системно, а родителите ми търсят воната в мен. Изморена съм от това. Лъгана съм прекалено много. Не мога да се доверя на никой. Правила съм опити за самообийство, но винаги неуспешни. Споделям, защото съм сигорна, че не съм единатвената попаднала в такова положение и не знам как да изляза от депресията без да свърша на два метра под цземята... :sad: :cry:
 
 
+4 #2 katya 2012-08-10 14:58
Има ли нещо, което те прави щастлив?
Смени приятелите си, започни да излизаш на места, които ти са приятни, посети училищния психолог и го попитай какво да промениш, за да се чувстваш добре.
 
 
+11 #1 Димитър Михайлов 2012-08-09 18:10
Моят проблем е, че страдам от депресия от доста време. През цялото време се чувствам самотен и неразбран другите си мислят че са ми добри приятели но аз съм доста далече от тази мисъл през повечето пъти като излизам с тях не говоря особено просто нямам желание да говоря за това за което те си говорят. Имах сериозна приятелка бяхме заедно около 2 години но през това време и се разделяхме. Важното е, че все още имам доста силни чувства към нея но тя вече е с друг. понякога това не ни спира защото пак се виждаме но доста рядко вече. Също така съм в лятна ваканция, но не мога да го почувствам , защото съм прекалено нещастен баща ми постоянно ме ругае понякога си го заслужавам през почти цялото време съм при него на работата му и това още повече ме депресира защото нямам никакво желание да ходя ... имам и още много проблеми, но не искам да натоварвам никой просто исках да споделя.
 
 

Рекламни

loading...