Реклама


МИЗОФОНИЯ - НЕПОНОСИМОСТ КЪМ ОПРЕДЕЛЕНИ ШУМОВЕ
(1 vote, average 4.00 out of 5)
Психично здраве - Състояния

 

Скърцането на вратата или воят на климатика ви докарва до лудост. Не се притеснявайте, не сте единствени, това състояние е познато на много хора.

Нарича се мизофония - силна неприязън и омраза към  специфични звуци.

Какво се случва при мизофонията?

Навярно сте получавали предупреждение от някой ваш близък или познат моля не барабани по масата, не си пукай пръстите. Тези хора със сигурност изпитват състоянието наречено мизофония.

Формите на мизофонията се делят на лека и тежка

Ако имате лека реакция, може да се чувстват:

•           Неспокойствие при даден шум

•           Изпитвате неудобство

•           Желаете да се махнете веднага от това място

•           Отвращение

Ако формата на мизофонията е по-тежка, то тогава  са налице следните симптоми:

-Ненавист

-Паника

- Страх

- Емоционален стрес

- Желание шума да изчезне

- Мисли за самоубийство

Заболяването може да ограничи  социалните контакти на индивида. Може  да започнете да избягвате ресторанти, да се храните отделно от съпруга или съпругата си или съквартиранти. Може и по-лошо да се случи - физическа атака към лицето, което предизвиква шума. С времето, страдащият, може да реагира дори предварително на подготовката, предхождаща шума.

Как се отключва мизофония?

Това състояние обикновено започва на възраст между 9 и 13 и е по-често срещано при момичета.

Лекарите не са сигурни какво точно причинява  мизофонията, но проблемът не е свързан с ушите си. Специалистите предполагат, че причината е от части, физическа, от части - психическа. Тя може да бъде свързана, с това, как звукът се отразява на мозъка и  какви проблеми предизвиква в тялото.

Тъй като ушите и слуха ви са нормални, лекарят може да има проблеми с поставянето на диагноза. Мизофонията понякога е погрешно приемана за тревожност, биполярно или обсесивно-компулсивно разстройство. Някои лекари смятат, че  тя трябва да бъде класифициран като нов вид разстройство.

Как се лекува мизофонията?

Състоянието засяга ежедневието, но можете да се научите да го управлявате.

Звукотерапия, в съчетание с психологическо консултиране може да облекчи значително състоянието. Докторът  включва фонови шумове, за да се противодейства на основния шум, които отключва състоянието ви.

Можете да  използвате слухов апарат, който създава звук в ухото си, подобен на водопад. Шумът ще ви отвлича вниманието от основния дразнител и ще  намали реакциите ви. Други лечения включват  психотерапия и антидепресанти

 

Вашият начин на живот също играе роля. Правете редовно физически упражнения,  спете достатъчно и управлявайте  стреса. Можете също така да носите тапи за уши и слушалки, за да заглушите  звуците.Създаванете на тихите зони или безопасни места в дома, където шумовете няма да достигат, също е част от терапията.

 

Коментари  

 
0 #4 Силвана 2018-04-05 05:41
Смятам, че с мен има този проблем и той е много дълбок. Имам нужда от помощ. Помогнете.
 
 
0 #3 Deni 2017-02-08 21:34
Цитирам Жоси:
Гадно състояние, има моменти, когато не можеш да си намериш тихо кътче, където да се успокоиш.


https://www.facebook.com/groups/misophonia.bulgaria/
 
 
+1 #2 Жоси 2017-02-08 10:59
Гадно състояние, има моменти, когато не можеш да си намериш тихо кътче, където да се успокоиш.
 
 
+1 #1 Deni 2017-02-06 20:31
Все още няма лечение за мизофонията. Много хора страдат тихо, само защото никога не срещат разбиране от околните. Близките им не могат да приемат факта, че мизофоните не си "въобразяват", а наистина преживяват тежко всеки един звук от непоносимите за тях. Тези звуци наистина предизвикват нежелани и неконтролируеми реакции. Нека им покажем, че не са сами - https://www.facebook.com/groups/misophonia.bulgaria/
 
 

Рекламни

loading...