Реклама


КРЪВОХРАЧЕНЕ
(1 vote, average 5.00 out of 5)
Здраве - Симптоми

Какво трябва да е поведението при кръвохрачене?

Кръвохраченето е алармиращо състояние, което поставя болния и близките му често в паника и силна тревога. При такъв случай от лекаря се изисква умел психологичен подход, задълбоченост в разглеждането на болестната състояние, смели и сигурни нареждания и манипулации.

Симптоми при кръвоизлив от белия дроб и бронхите

При кръвоизлив от белия дроб и бронхите болният усеща парене и дразнене на ларинкса. Появява се кашлица и се изхрачва ясночервена, примесена с въздух кръв. Кръвохраченето не спира веднага, а продължава с дни, като след спирането на кръвоизлива в белия дроб болният продължава да храчи кръв, която става тъмна, на парченца, примесени към храчките. Трябва да се има предвид, че при големи белодробни кръвоизливи болният може да погълне част от кръвта и после да я повърне, и обратно - при стомашен кръвоизлив болният може да аспирира кръв и след това да я изхрачи.

Кръвта в храчките може да бъде малко, на отделни жилки или да бъде обилна и да стигне до 1 л. Смърт вследствие на кръвохраченето може да настъпи, ако кръвозагубата превиши 2 л.

Поставяне на диагноза при кръвохрачене

При кръвоизлив през устата лекарят е длъжен да определи неговия произход, за да се проведе целенасочено лечение на болния. Преди всичко трябва да се реши въпросът, от кой орган произхожда кръвоизливът.

1. Кръвоизливите от стомаха и хранопровода се придружават от тежест в епигастриума, повдигане и повръщане. Повърнатата кръв е тъмночервена, съдържа съсиреци и е смесена с храна. В нея липсва въздух (пяна). Стомашният кръвоизлив започва изведнаж и отделянето на кръв през устата изчезва със спирането на повръщането.

2. При кръвохраченето се имат предвид и кръвоизливите, които могат да изхождат от възпалената лигавица или вариците на трахеята, ларинкса и назофаринкса. При кръвоизлив от носа кръвта изтича от едната ноздра, но тя може да се погълне и аспирира. Тя е ясночервена, не е пенеста и е течна.

3. При сиалемеза слюнките са равномерно розово­кафеникави с кръвни жилки.

 


 
 

Рекламни

loading...