Реклама


БОЛКИ В КРЪСТА И РАБОТА НА КОМПЮТЪР
(0 votes, average 0 out of 5)
Здраве - Симптоми

 

 

Защо се появява болка в кръста?

Съвременият начин на живот предразполага към болки в кръста. Най-често до тях се стига вследствие на дископатия или заради дегенеративни (свързани с остаряването) процеси на гръбначния стълб. А в днешно време той се износва много по-лесно, защото водим заседнал начин на живот, обездвижени сме, мъчи ни наднормено тегло. Много хора принудително заемат неправилна поза на труд и почивка. По тази причина по-висок риск от болки в кръста грози всички, които работят с компютър, на гише (все в седнало положение), шофьорите и др. Това неизменно води до посоченото по-ранно износване на гръбнака. Същият резултат може да се наблюдава и при повишени физически усилия - когато не се спортува по правилата. Става дума за тежкоатлети, които трябва да вдигат тежести, несъобразени с възможностите им. Или пък хора, на които се налага да носят тежки предмети през работния ден.

Настинки, травми при катастрофа, или невинно падане също може да станат причина за оплакването. Особено ако тези хора страдат от остеопороза - т. нар. тих убиец. Случвало ми се е колеги да поставят диагноза дископатия заради тези болки, а да се окаже, че пациентът е със счупване на прешлен.

 

Болките в  кръста могат ли да бъдат свързани с хладния въздух от климатиците?

Не е възможно само духането от климатик да ни причини проблеми с кръста. По-скоро ще се наблюдават болки във врата, защото кръстът е доста по-защитен, той има много повече мастна тъкан. В този аспект, когато обездвижването е съчетано и със съблюдаването на новата мода - ниска талия, определено може да се предизвика болка в кръста. Тогава обаче страдат и яйчниците, а при мъжете бъбреците. Може да се получи бъбречна криза.

Какви изследвания се правят при болка в кръста?

Болката в кръста не е елементарно състояние и самолечението е опасно. Затова задължително трябва да се отиде на преглед при специалист. Той най-напред ще направи изследвания (с рентген, скенер, ядрено-магнитен резонас) и едва тогава ще определи лечението.

 

Описание на болките в кръста.Причини за болките в кръста

Много хора се оплакват от  болките в кръста. Причините за тяхната поява са твърде разнообразни. Болките могат да са резултат на заболяване на гръбначния стълб -спондилартроза (щипове на прешлените), спондилит (възпаление на прешлените), дискова херния (възниква най-често след форсирано движение и при рязко вдигане на тежести). В други случаи болките в кръста са резултат на заболяване на поясната мускулатура (спазъм на мускулите, възпаление). Възпалителните заболявания на нервите, излизащи от гръбначния мозък (радикулит, ишиас), дават също болки в кръста, но често с излъчване по разклоненията на седалищния нерв.

Болки в кръста при шипове

Често срещани болки при шипове на гръбнака се характеризират с това, че при покой намаляват или изчезват и се появяват в началото на движението. След раздвижване болката намалява и се появява отново след по-продължително стоене или движение.

Болки в кръста при бъбречно заболяване

Болките в кръста могат да се дължат на заболяване на вътрешни органи - напр. При бъбречно-каменна болест, и то най-често при криза. В такива случаи болката обикновено е едностранна. Двустранната болка в кръста говори против възможността за бъбречна криза.

Други видове болки в кръста

У жените болките в кръста, често се дължат на гинекологични заболявания. Понякога заболяванията на стомаха, задстомашната жлеза и други органи също дават болки в кръста. Поради разнообразните причини за възникване на болките в кръста болните трябва да бъдат подложени на цялостно изследване - клинично, лабораторно, ренгеново, за да не се допусне неправилно лечение.

При болки в кръста търсете компетентната намеса на лекар-специалист.

 

 

 

 

 
 

Рекламни

loading...