Реклама


ДЪЩЕРЯ УБИ БАЩА СИ, ЗАРАДИ МЪЖКИ МЕРАЦИ

Оценете статията
(0 гласа)

Какво кара жените да убиват?
Нежен ли е нежният пол и когато отнема живот? Повтарят ли се и днес историите за коварни отровителки, черни вдовици и отчаяни майки, които в лудостта си убиват своите деца?
Това са част от въпросите, чиито отговори "Труд" търси в поредицата "Жени убийци". Историите, които ви представяме, не са просто разкази за тежки съдби и злощастни обстоятелства. Героините в някои от тях ще ви изумят с жестокостта и престъпната си упоритост.

“Мътна е тая история. Шушукат хората, че мъжки мераци имал бащата към дъщеря си и затова тя търпяла, търпяла, па го пратила в гроба.” Така говорят хората в търговищкото село Длъжка поляна за отцеубийството, извършено от 42-годишната Тинка Стоянова.
В нощта на 7 май м.г. тя закла баща си Петър (71 г.).

Трупът на възрастния човек бе открит от най-малката му дъщеря, която си дошла от града. Пенсионерът бил наръган в корема, а наоколо било оплискано с кръв. Ужасената жена викнала линейка и полиция. В това време съсед видял Тинка да върви по улицата. Питал я защо има униформени у тях. Щом чула въпроса, Тинка хукнала като обезумяла към гората. Крила се в шубраците два дни.

По следите  бяха пуснати над 30 униформени и доброволци, които безрезултатно претърсваха пущинаците. Хванаха я на втория ден, когато в селото останаха само скрити полицейски постове. Виждайки, че униформените вече са напуснали улиците и бащиния  двор, Тинка се престрашила да се прибере и нахрани. При разпитите тогава тя признала, че убила баща си след скандал. По-късно официално бе съобщено, че жената е лекувана в психиатрия в началото на годината. Диагнозата  била шизофрения.

Прикрила
следите

Разследващите обаче останаха изумени как може психичноболна да заличава следите си. Тинка измила внимателно ножа на убийството, прибрала го и се скрила в гората. Психиатричната експертиза обаче потвърди, че жената е душевноболна. И до днес тя е в болницата в Царев брод.

“През юли ни пратиха писмо и поискаха Тинка да се върне в селото, а ние да осигурим гаранти за нея. Как я мислят докторите тая работа? Кой ще поеме отговорност за нея? Никой не я иска след станалото”, казва наместничката на Длъжка поляна Ремзие Юмерова. Според нея никой няма да смее да замръкне в дома си, ако Тинка е наоколо.

Комшиите разказват, че Тинка има две сестри - близначка в Търновско и по-малка в общинския център Антоново. Убийцата била омъжена и имала две деца. Близките  живеели в Търновско. “Сигурно не искат да се грижат за нея”, предполагат местните.

Лекуващите лекари на Тинка са я задължили да се лекува принудително още известно време. Не можело обаче да я държат безкрай. Трябвало да  се определят настойници. Ако нямало кой да поеме грижата за нея, трябвало да бъде настанена в институция. Лекуващите не можели да разкрият какво е състоянието на жената, тъй като имало лекарска тайна.

Заради болестта на Тинка мотивите за убийството на баща  тънат в мъгла и до днес. Съселяните  тихомълком повтарят нейните думи, че баща  търсел близост с нея. Говорела за татковите си мераци преди трагедията. Тогава никой не  обърнал внимание. “Откъде да знаем дали не си измисля със замъгления си мозък”, казват местни хора. Те разказват, че убитият родител бил вдовец от 20 години. Жена му издъхнала от рак.

Тинка все мърморела, че баща  е виновен за смъртта на майка , защото я тормозел. Години след като останал сам, той се преместил при съпругата на брат си, която също овдовяла. Тинка пък се върнала на село, когато се разделила с мъжа си.

Не издържала на проблемите

“Говореше се, че мъжът  я оставил и нещо  е станало. На младини тя си беше наред. Гимназия завърши, шофьорски курсове изкара. В рода  няма болни хора. Какво я събори и разболя не се знае. Не  е издържала душицата явно и се е предала пред проблемите”, съжаляват я съселяните . Разказват, че баща  се върнал в къщата си при нея, когато снаха му издъхнала.

“Човекът беше тих, скромен. Преди да се пенсионира, работеше в пътното. Решихме, че Тинка си измисля, защото не можехме да повярваме на думите на една луда”, казват хората.

Днес къщите на Тинка и баща  в Длъжка поляна били затворени. Сестрите  не искали да се връщат към черните спомени.

“Лошо тръгна при нас в последните години. Предното лято изчезна жена от селото. Повече от месец я дирихме из горите. Цялата околия преобърнахме. Намериха кокалите  разхвърляни от зверовете, като падна снегът. Така и не разбрахме какво е станало. После и това убийство. Дано няма вече беди”, кръстят се местните. Те се чудят какво ще се случи с Тинка и каква ще е съдбата .

В края на май м.г. друга жена с психични проблеми вдигна брадва и съсече мъжа си в околията. Трагедията стана в близкия град Опака във временното селище за пострадали от земетресението в Стражица.

Съсед видял 52-годишната Айше Ахмедова да върви по улицата цялата в кръв и да хвърля брадва в изоставен двор. Мъжът се паникьосал и хукнал към къщата . Там намерил съпруга  да лежи в кръв на пода. От ударите с брадвата половината му череп бил отнесен.

В ръцете си държал тесто, което месел за хляб. Аутопсията показа над 10 удара по тялото му. Черепът му бил счупен на 3 места. Натрошени били и ребрата му, а черният дроб - срязан. Айше тогава бе открита в изоставени постройки. При ареста признала за стореното.

Оплакала се, че мъжът  пие много и после  посяга. Комшии обаче разказаха, че Ахмед работел от сутрин до вечер, за да занесе пари у дома. Той гледал 12-годишния им син. Перял, готвел, месел хляб, а жената сякаш не била на себе си. “Нищетата и мизерията ги доведоха дотук”, казват съседите.

Въпреки съмненията, че Айше не е с ума си, психиатрите заключиха, че е осъзнавала какво прави и може да носи отговорност. Заради състоянието  обаче съдът я осъди само на 4 години и половина затвор. Тя трябва да плати и 20 000 лв. обезщетение на детето си, което сега живее при роднини.

 

24chasa.bg

Login to post comments
 

Рекламни

loading...