Реклама


КАКВИ СА СИМПТОМИТЕ ПРИ ВИСОКО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ?
(0 votes, average 0 out of 5)
Здраве - Високо кръвно налягане

 

Високо кръвно налягане. Симптоми при високо кръвно налягане

 

Високото кръвно налягане или хипеpтоничнa болест, особено в началния стадий, много често протича безсимптомно. Характерното и хронично протичане се изразява с редуване на периоди на подобряване и влошаване. Високото артериално налягане увеличава опасността от повреждане на съдовете на различни органи, сред които най-често страдат сърцето, главният мозък, ретината на окото и бъбреците.

Какви са клиничните прояви на високо кръвно налягане?

В някои случаи може да се забележат своеобразни предвестници на заболяването: нарушения на съня, повишена раздразнителност, главоболие, понякога сърцебиене, неприятни усещания или болки в областта на сърцето. При това артериалното налягане обикновено е нормално, показателите на електрокардиогpамата и рентгеновите изследвания също не са изменени. Всички тези признаци не са устойчиви, те могат периодично да влошават самочувствието, обаче те не се улавят с обикновените методи на медицинското изследване.

С развитието на болестта оплакванията от преумора, повишена раздразнителност, тревога и безпокойство се засилват. Много често се забелязва лош сън, болните дълго  време не могат да заспят; продължавайки да преживяват събитията от деня. Самият сън като правило е нестабилен, с прекъсвания, на сутринта човек се чувствува вял и разбит. Понякога има главоболие (болките могат да бъдат тъпи или остри, едностранни или двустранни), възникващи обикновено през нощта или сутринта и се локализират в челната или задтилната част на главата. В началния стадий на хипеpтoничната болест те могат да носят невротичен характер. Като правило болките в  главата се усилват при физическо пpетоварване и умствено напрежение. Освен това се забелязва пулсация в областта на темето, тежест в челната област и слепоочието.

С какво се обяснява главоболието при високото кръвно налягане?

Главоболието се обяснява със спазъм на периферните малки артерии, в резултат на което налягането в мозъчните капиляри се увеличава. Между интензивността на болките в главата и равнището на артериалното налягане не винаги съществува достaтъчно ясно изразена връзка. Това се обяснява с факта, че възприятието на болката е субективно. Срещат се хора, при които увеличаването на артериалното налягане от 140/90 на 160/95 мм Hg е съпроводено със силни болки в главата, виене на свят, мяркане на светулки пред очите, загуба на равновесие, намаляване на зрението и обратно -отделни болни с артериално налягане 220/140 мм Hg нямат никакви оплаквания.

Много възрастни хора лошо понасят даже незначителното повишаване на артериалното налягане. Освен това са разпространени и оплаквания от шум в ушите и главата, виене на свят при движение.

Доста често болните от хипертония се  оплакват от болки в областта на сърцето и засилено сърцебиене. Също както и болките в главата, в началния период на заболяването, болките в областта на сърцето носят невротичен характер. Те са продължителни, продължават с часове, не са свързани с физическо натоварване и най-често са продължителни. Срещат се и крaткoвременни, пробождащи болки.

Високото кръвно налягане оказва значително влияние върху много органи и системи на организма, в които се забелязват различни изменения.

Състоянието на сърдечносъдовата система при хипертонията се характеризира с това, че в началните стадии нерядко се наблюдава повишаване на горното (систолично) или долното (диастолично) кръвно налягане. Съотношението между тези показатели зависи от степента на еластичността на стените на артериите и съкращаващата сила на сърцето. Например, при възрастните болни се забелязват явления на атеросклероза, значителни изменения на еластичността на стените на големите съдове, затова за тази възрастова група е характерно така нареченото пулсова налягане (разликата между  систоличното и диастоличното артериално налягане).

Какво се наблюдава при началните прояви на високо кръвно налягане?

В началния период на болестта измененията в работата на сърцето са обусловени от пренапрягането на сърдечния мускул, което с течение на времето води до увеличаване на лявата сърдечна камера. Това е един от главните признаци на хипертоничната болест, който може да се открие само от лекар. Най-пълна и нaгледна представа за увеличаване на сърцето дават рентгенографските и електрокардиографски изследвания.

В течение на развитието на болестта нараства съпротивлението на периферните съдове и артериалното налягане става по-високо. Наличието на задух и сърцебиене свидетелства за появата на недостатъчност в кръвообращението. Orначало тези признаци се появяват само при физическо натоварване, след това при най-малки физически напрежения, а в последствие даже и в състояние на покой. Освен това, понякога се случват пристъпи на задушаване (сърдечна астма), които се обясняват със застой на кръвта в малкия кръг на кръвообращението поради отслабената работа на лявата камера на сърцето.

Какви са измененията в работата на нервната система при високо кръвно налягане?

Измененията в работата на нервната система се проявяват чрез нарушенията и свързаните с това изменения на мозъчната тъкан. В началния стадий на заболяването се забелязват такива нервни прояви като: сърцебиене и учестяване на пулса, треперене, изстиване на крайниците, прекомерно потене, зачервяване на кожата, побледняване. Тези нарушения могат да се проявяват също на приливи като червени петна на лицето, шията, крайниците.

Понякога болните се оплакват от виене на свят, като то често то се усеща като  „клaтeне" на околните предмети, загуба на равновесие, ”падане" или  ”пропадане" в яма или във вид на други неприятни усещания. В по-късните стадии на хипертонията често възникват пристъпи на замайване с усещане, че околните предмети се въртят или пък се върти собственото тяло в определено направление. Например, болният казва, че стените и таванът се въртят по посока на движението на часовниковата стрелка или „стените и околните предмети се въртят надясно", или  „струва ми се като че ли се въртя заедно с кревата около себе си".

Виенето на свят в някои случаи се придружава с шум и бучене в ушите, понякога се появява гадене, многократно повръщане, нарушение на равновесието, колебателни  движения на очните ябълки, главоболие, неприятни усещания и болки в областта на сърцето. Нерядко обаче тези симптоми се появяват независимо от виенето на свят, което при страдащите от хипертония основно се развиват вследствие на спазмите в съдовете на главния мозък.

Какво наблюдаваме в по-късен етап от развитието на високото кръвно налягане?

В по-късните стадии на хипертонията болните започват да се  оплакват от разстройство на зрението: „пред очите ми има пелена", "Някаква мъгла в очите", "Виждам като че ли през мрежа". Намаляването на остротата на зрението в тези случаи е обусловено, от една страна, с хипертоничните изменения на ретината на окото, а от друга - с повишаване на вътречерепното налягане.

Измененията на очното дъно отразяват състоянието на мозъчните съдове и имат прогностично значение. Като правило, в началото на заболяването се забелязва непостоянно стеснение на артериалните съдове на ретината. След това стесняването придобива устойчив характер, те стават извити, неравни и rтътни. С развитието на атеросклерозата се наблюдава вдълбаване на артериите във вените, които са разширени, понякога извити. В още по-късен период на болестта се срещат кръвоизливи в ретината, развиват се дегенеративни изменения в нея. Всички тези признаци могат да се открият само от лекар посредством специални инструменти.

В ранните стадии на заболяването изменения в работата на бъбреците се появяват много рядко. При прогресирането на хипертонията се забелязва понижаване на кръвоснабдяването им, което често се проявява със засилване на нощните изпускания на урина. При това в анализа на урината се установяват белтъци, левкоцити, еритроцити; по-нататък се понижава специфичното тегло на урината, увеличава се нейното количество.

Колко стадия се наблюдават в развитието на високото кръвно налягане?

В процеса на хипертоничната болест се наблюдават три стадия.

ПЪРВИ СТАДИЙ - предхипертоничен, отнася се към началния период на заболяването. Като правило в този период налягането не се повишава над възрастовата норма, обаче се забелязва склонност към повишение при различни въздействия (отрицателни емоции, студ и др. ). Профилактичните мероприятия, провеждани в този период са най-ефективни.

При oтcъcтвие на профилактика в самото начало на заболяването, първият стадий преминава в следващата фаза и се хаpaктepизира с  повишаване на артериалното налягане и други симптоми, появяващи се при определени условия за известно време. В покой, при съблюдаване на правилен режим  следват предписанията на лекаря, артериалното налягане по правило се намалява. След известно време обаче то може да се повиши отново. Този период се характеризира с обратими патологични изменения на мозъка и вътрешните органи. Понякога могат да се забележат спазми на мозъчните и коронарните съдове, хипеpтoнични кризи. Трудоспособноcтта не е нарушена.

ВТОРИ СТАДИЙ - в началния период се характеризира с често повишаване на артериалното налягане, обаче неговото равнище се отличава с неустойчивост, а самата болест протича с редуване на изостряне и ремисии. Благодарение на лечението налягането на кръвта се снижава до нормални показатели.

В по-късните срокове за втория стадий е характерна високата устойчивост на хипертонията. През това време се развиват патологични процеси в тъканите и органите, обаче груби изменения не се наблюдават. Артериалното налягане в този стадий може да се понижи единствено под влиянието на интензивна терапия, но обикновено все пак не се достига до нормални показатели. При рязкото и бързо снижаване на налягането се отбелязват неприятни усещания - обща слабост, главоболие, болки в областта на сърцето и др. Хипертоничните кризи в този период протичат доста тежко. Трудоспособността е съхранена частично.

ТРЕТИЯТ СТАДИЙ на хипертоничнaтa болест се съпровожда с изразени патологични изменения в органите, често се развива атеросклероза. Началнатa фаза на този стадий се характеризира с липса на рязко нарушение на функциите  на вътрешните органи. При него няма устойчива загуба на работоспособност. Обаче с времето се развиват тежки нарушения на дейността на вътрешните органи и човек става недееспособен.

Как протича високото кръвно налягане?

По вида на протичането хипертоничната болест може да бъде БЪРЗО И БАВНО прогресираща.

БЪРЗО прогресиращият вариант се среща по-често при млади хора. Характеризира се с остро начало, поява на резки болки в главата, съпроводени с повръщане, забавяне на пулса, повишено артериално налягане (често пъти доста силно изразено, в границите на 250/140 - 300/170 мм Hg). Може да настъпи бързо отслабване на зрението, поразяване на бъбреците, развитие на бъбречна недостатъчност, поява на белтъчини в урината. Отбелязват се чести и силни болки в сърцето, пристъпи на сърдечна астма. В работата на мозъка се наблюдават различни нарушения на мозъчното кръвообращение.

При БАВНО прогресиращият вариант на хипертоничната  болест заболяването може да протече предимно с поразяване на сърцето, мозъка и бъбреците. По-често се среща сърдечно-мозъчната форма.

В редки случаи артериалната хипертония може от самото начало или на определен етап да придобие злокачествено протичане. Синдромът на така наречената злокачествена артериална хипертония се характеризира с наличие на много високо кръвно налягане (в границите 200-300/120-140 мм Hg и повече), изразено в поражения на очното дъно (с кръвоизливи и  отоци), тежко поражение на кръвоносните съдове (особено бъбреците). При своевременно предписано лечение, независимо от толкова тежкото протичане на болестта, може да се постигне значително подобрение и обратно развитие на вече възникналите патологични изменения.

 

Коментари  

 
0 #1 Исмаил Петров 2017-04-24 17:35
Здравейте, на мен ми откриха високо кръвно при профилактичните прегледи. Преди това съм имал болки в главата , замайвало ми се е пред очите , но не съм обръщал внимание. Като ми казаха ,че имам 180/ 100 и като го мерих още 4 поредни дни и беше високо , исках не исках почнах хапчета. И така във въртележката до като не разбрах за тинктурата на билкова основа за високо кръвно " Здраве". Не вярвах много но почнах като на шега , имах ли избор?! И така още на втората седмица , усетих бодрост, нямах тежест в главата , пак започнах кафетата и намалих лекарствата, та до днес- без никакви хапчета с кръвно 120-130/80-85. Пия си само тинктура "Здраве" за да не почна хапчетата и съм супер. Горещо я препоръчвам.Сайта им е www.badizdrav.esy.es
В този сайт има лекари, химици но никой не парадира и не си прави реклама, както и много доволни хора , за различни болести!
 
 

Рекламни

loading...