Реклама


КАК ДА СЕ ХРАНЯ АКО ИМАМ ВИСОКО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ?
(0 votes, average 0 out of 5)
Здраве - Високо кръвно налягане

Високото кръвно и храненето

На болните от хипертония се препоръчва, на фона на основната диета, особено при наличие на излишно тето или недостатъчност на кръвообращението, периодично (1-2 пъти на 7-10 дни) се провеждат разтоварващи дни (оризово-компотни, салатни, динени, краставични и др. ), своеобразни дни за превключване в режима на хранене.

Разтоварващите дни в диетата способстват за загуба на тегло за сметка на намаляването на запасите от мазнини в организма и засиленото отделяне на урина, нормализация на обмяната на веществата, повишено извеждане на солите и шлаката, максимално разтоварване на сърдечно-съдовата система.

Характерното е, че разтоварващите дни не са балансирани по химически състав и имат рязко намалена калорийност. В зависимост от различните преобладаващи в диетата хранителни вещества, разтоварващите дни се делят на бълтъчни (млечни, изварни, месни, месно-зеленчукови), въглехидратни(захарни,ЯГОДОВИ,малинови, КЪПИНОВИ, боровинкови, зеленчукови, ОРИЗОВО-ПЛОДОВИ),мазни (сметана, каймак, каймачено масло), комбинирани (състоят се от различни продукти). Когато се правят разтоварващи дни, те трябва да се избират в зависимост от това как се понасят отделните продукти, от стадия на болестта, наличието на усложнения от страна други органи, а също така и от вкусовите предпочитания.

За да могат разтоварващите дни да са по-ефективни, необходимо е предишната вечер да се oткaжем от вечерята, а в течение на целия следващ ден се препоръчва да се съблюдава постелен режим (на легло) или относителен покой.

КОНТРАСТНИТЕ ДИЕТИ се прилагат с периодичност 1 път на 7-10 дни, а когато поносимостта е добра и при необходимост - до 2 пъти в седмица. Приемът на храна се прави 5-8 пъти на ден, кулинарната обработка е обичайната.

Млечен разтоварващ ден. Шест пъти на ден през всеки 2 часа се употребява по 1 ОО г мляко и за през нощта 200 г плодов сок с 20 г захар или глюкоза.

Кефирен ден (кефир - гъсто питие or ферментирало мляко). Литър и половина обезмаслен кефир се приема на 6-8 пъти през всеки 2-3 часа.

Киселомлечен ден. Литър и половина кисело мляко се разделя на 6-8 части и се приемат на всеки 2-3 часа.

Ден на изварата.

1) 600 г обезмаслена извара, 60 г сметана се разделят на 4 пъти, чаша кафе с мляко без захар, 2 чаши отвара or шипки;

2) 600 г обезмаслена извара, 50 г захар, 2 чаши кафе с мляко, 2 чаши отвара or шипки се разделят на 4-6 приема.

Ден на извара и мляко. 400 г извара, 800 г мляко (4 чаши) се разделят на 4-6 приема.

Ден на извара и плодове. 400 г обезмаслена извара, 400 г сушени сини сливи или други плодове се разделят на 6 приема.

Ябълков ден. 1,5 кг ябълки се изяждат на 5-6 приема. Ден на динята. 1,5 кг диня (без кората) се изяждат на 5-6 приема.

Тиквен ден. 1,5-2,0 кг печена тиква се изяждат на 5-6 приема.

Картофен ден.

1)            1,5 кг варени с кожата или печени картофи без сол се изяждат на 5-6 приема.

2) 1 кг печени картофи, 50 г сметана, 20 г течна сметана на 5 приема.

Зеленчуков ден. 1,5 кг сурови зеленчуци като зеле, моркови, домати, тиквички, магданоз, копър, салата, зелен фасул през деня се разделя на 5-6 салати и на всяка порция се добавят по 5 г растително масло.

Калиев ден. 500 г леко накиснати сухи кайсии се изяждат на 5 приема.

Ден на сушени плодове. 500 г сушени плодове (разкиснати сини сливи, кайсии, стафиди се изяждат на 5 приема.

Компотен ден. or 1,5 кг пресни ябълки (или 250 г сушени плодове), 100 г захар, 1,5 л вода се прави компoт и се приема на 5-6 пъти.

Оризово-компотен ден. От 1,5 кг пресни ябълки (или 250 г сушени плодове), 50 г ориз, 1 ОО г захар, 1,5 л вода се прави компoт и на всеки 2-3 часа се приема по 1 чаша компот, а на обяд и вечеря - сладка оризова каша, сварена във вода.

Плодов ден. 1,5 кг пресни плодове (портокали, мандарини, праскови, грозде, вишни ит. н. ) се изяждат на 5-6 приема.

Ябълково-зеленчуков ден. 900 г ябълки и 0,600 кг моркови (или зеле).

Месен ден. 400 г варено месо, 0,500-0,900 кг зеленчуци

(зеле, моркови, краставици, домати), 2 чаши чай без захар се консумират на 5 пъти.

Рибен ден. 400 г варена риба, 0,600-0,900 кг зеленчуци (зеле, моркови, краставици, домати), 2 чаши чай без захар се консумират на 5 пъти.

Соков ден. 600 г сок (зеленчуков, плодов) и 800 г oтвара oт шипки се консумират на 4 пъти.

 

Овесен ден. 750 г овесена водна каша (получена от 200 г овес), 2 чаши oтвара or шипки се консумират на 5 приема.

 

 

 

Коментари  

 
0 #2 Мирела 2015-12-09 12:12
Всичко е индивидуално. В малки дози кофеинът тонизира тялото, в по-високи дози може да настъпи лека нервност. Но всичко е индивидуално. При някои хора е възможно да повишава кръвното налягане, при други да не се отразява така.
Безкофеинното кафе не би трябвало да Ви повишава кръвното. Възможно е самият Вие да не се напрягате от факта, че пиете кафе и по чисто психосоматичен път, това да се случва - да Ви се покачва кръвното.
 
 
0 #1 Ясен Янков 2015-11-21 09:14
Здравейте,в Ден на изварата споменавате и чаша кафе?Аз съм хипртоник с инсулт и съм се уверил че кафето повишава драстично кръвното-поне при мен е така.Въпроса ми е:Повишава ли кафето кръвното?
Дори един ден пробвах с безкофеиново и пак се повиши.
 
 

Рекламни

loading...