Реклама


Петък, 25 Февруари 2011г. 11:33ч.

СТРАХОВА НЕВРОЗА

Оценете статията
(1 vote)

 

Страховата невроза се характеризира с внезапен страх в ситуации, които не са застрашаващи . Страхът преминава в паническа атака. Страховата невроза вече е известна като паническо разстройство.

Причини за  страхова невроза

Когато започнем да изпитваме страх, от нова паническа атака, тогава вече говорим, за превръщането на пристъпите на страх  в паническо разстройство. Или „страх от страха”.

Страховата невроза се характеризира с внезапни епизоди на на страх, който се случват "неочаквано”, без каквато и да е видима причина. Интензитетът на паниката обикновено продължава не повече от няколко минути, но тя може да приижда на вълни в разстояние на два часа. По време на самата криза преобладават следните симптоми:

Симптоми на  страхова невроза

-Задъхване или усещане на задушаване

-Сърцебиене или ускорен пулс

-Замаяност и неустойчивост

-Треперене или разтърсване

-Трудно поемане на дъх и стягане в гръдния кош

-Чувство на нереалност – сякаш се наблюдавате отстрани

-Вцепененост или изтръпване на ръце и крака

-Горещи и студени вълни

-Болки в гръдния кош

-Потене

-Дискомфорт в корема

-Страх от полудяване или загуба на контрол

-Страх от умиране

Нива на страха при страховата невроза

Паническата атака се оценява от 0 до 10-а степен по сила. По-долу ще изброя степените, заедно с характеристика на паническата атака, отговаряща на всяка степен:

7-10 - много силна паническа атака. Симптоми в нивото: ужасяващ страх от полудяване или умиране, непреодолим подтик за бягство от застрашаващата среда, болезнено усещане за липса на изход, безпомощност, замъглено виждане, страдащия определя себе си като обречен от предстоящо фатално събитие, което той самият не може да определи, какво точно. Мисълта прехвърча от обект на обект, почти невъзможно е да се концентрира само върху едно нещо.Околната среда изглежда нереална, говорът се забавя, тялото изтръпва.Виждането е сякаш през тунел, някой от неподвижните предмети, сякаш започват да се движат.Чувстваш се сякаш хипнотизиран и не знаеш, кога ще излезеш от това състояние. Мисъл та изцяло е концентрирана върху страха. Невъзможно е по волеви път да се прекъсне този процес.

6 - средна по сила паническа атака. Сърцебиене; трудно дишане; дезориентираност или усещане за отделеност (чувство на нереалност); паника в отговор на загубата на контрол

5 - започваща паническа атака. Ускорен пулс; накъсано дишане; замаяност; наченки на страх за загуба на контрол, подтик за бягство

4 - ясна изразена тревожност. Дискомфорт, учестен пулс, нестабилни мускули, започвате да се чудите, как да поддържате контрола над тялото.

3 - средна сила на тревожност. Налице е лек дискомфорт, сърцето, започва да бие по-бързо; учестено дишане; потни длани.

2 - мека форма на тревожност – пеперуди в стомаха, напрежение в мускулите, нервност.

1 - незначителна тревожност – чувствате се леко неспокоен

0 - отпускане - усещане за релаксация и спокойствие.

 

Лечението на паническите атаки е с медикаментозна и поведенческа терапия. Напълно е възможно  излекуването от страхова невроза.

Последна промяна на Петък, 25 Юли 2014г. 13:04ч.
Още в тази категория: « ДЕПРЕСИЯ
Login to post comments
 

Рекламни

loading...