Реклама


Четвъртък, 02 Юни 2011г. 07:40ч.

ЕШЕРИХИЯ КОЛИ

Оценете статията
(1 vote)

 

 

Как се предава инфекцията с ентерохеморагична ешерихия коли?

Можете да  развиете  инфекцията, когато случайно погълнете бактерии. Потенциални източници на  зараза са  заразена храна или вода, и пряк контакт на човек с човек.

Заразена храна

-Говеждо месо. Когато добитъкът е заклан, ешерихия   коли бактерията може да се намира  в червата  на животното и оттам да попадне в месото.

Непастьоризирано мляко.ешерихия коли коли бактерията може да се намира върху  вимето на кравата  и при доене  да попадне в суровото мляко.

-Пресни продукти.  При наторяване с тор от едър рогат добитък, стопанствата могат да замърсят области, в които се отглеждат пресни продукти. Зеленчуци като спанак и марули са особено чувствителни към този тип замърсяване, другите видове зеленчуци също не са застраховани.

Замърсена вода

Човешки и животински изпражнения могат да замърсят подпочвените и повърхностните води, включително потоци, реки, езера и вода за напояване на  култури. Пиенето или неволно поглъщане на  непречистена вода от езера и потоци, може да предизвика ешерихия коли инфекция.

Въпреки че гражданските  водоизточници се обработват с  хлор, ултравиолетови лъчи и озон, за да бъдат убити бактериите  ешерихия коли, има огнища, които  все пак оцеляват, особено ако говорим за . частни кладенци. Някои хора са били заразени след къпане в басейни или езера, замърсени с фекалии.

Личният контакт

Ешерихия коли бактериите могат лесно да се предават от човек на човек, особено когато инфектираните- възрастни и деца, не си мият ръцете правилно. Работниците в  ресторанти, които не си мият ръцете след използване на тоалетната, могат да  предадат ешерихиа коли бактериите в храните.  Заразяване с ешерихия коли са наблюдавани също и сред децата посещаващи зоологически  градини, както и животински плевни  и  панаири.

Признаците и симптомите включват на ентерохеморагична ешерихия коли:

•           Диария, която може да варира от лека до тежка с воднисти и кървави изпражнения,

•           Гадене и повръщане,

•           Коремни спазми.

:Мерки за предпазване от ешерихия коли

Най-добрата превенция срещу ешерихия коли си остава правилното измиване на ръце, строгия санитарен конторл над водата и хранителните продукти. Изпозвайте антиабктериални сапуни и антибактериални мокри кърпички преди да се храните, особено когато  това става навън.

 

  • Гответе всички видове говеждо месо  при не по-малко от  71 ° С.
  • В кухнята мийте често ръцете си с топла вода и сапун, особено след като сте докосвали сурово месо.
  • Измийте  приборите или кухненските повърхности, които са се докосвали със сурово месо.
  • Използвайте само пастьоризирано мляко и млечни продукти.
  • Използвайте само третирана вода или хлорирана, или минерална  питейна вода.
  • Избягвайте суровите плодове и зеленчуци, с изключение на тези, чиято  кожата може да се бели.
  • Мийте често ръцете си, и винаги ги измивайте, след като сте ходили  до тоалетната или сте сменяли  пелени.
Последна промяна на Четвъртък, 02 Юни 2011г. 08:00ч.
Още в тази категория: Е.КОЛИ »
Login to post comments
 

Рекламни

loading...