Реклама


Четвъртък, 09 Юни 2011г. 13:06ч.

Е.КОЛИ

Оценете статията
(0 гласа)

 

Какво представлява новият щам е.коли?

Новият щам,  ентерохеморагичната е. коли, представляват заплаха за здравето и живота на човека.

Носители на бактерията е. коли са основно едрият рогат добитък  и някои други животни.От тях тя може да попадне  върху плодовете и зеленчуците, както и върху други храни и да зарази човека.

Какви са източниците на зараза на ешерихия коли?

Източник на инфекцията могат  да бъдат, първо, недостатъчно топлинно обработените месо и мляко от животни, заразени с патогенен щам на бактерията,  ако фекалните от болни животни попаднат във водоемите, с които се напояват селскостопански земи, то инфекцията може да се предаде на зеленчуци и плодове и тяхната консумация да причини заразяване с ешерихия коли.

Какво се случва ако ешерихия коли бактерията попадне в червата на човека?

При попадането си в червата на човека Ешерихия коли започва да произвежда токсини, които причиняват тежко заболяване на човека.

Какви са симпотмите на заболяването от  новия щам ешерихия коли?

Симптомите на заболяване, предизвикано от Ешерихия  коли, са:

  • спазми на гладката мускулатура на органите в коремната кухина,
  • диария ( кървава),
  • повишена температура,
  • повръщане.

Щамът на бактерията Еширихия коли, който причини епидемията в Германия и в още няколко европейски страни, е нов, непознат досега. Изследвания на експертите на   щам  показва, че е мутирала форма на два други щама на Ешерихия коли със смъртоносни гени.  Затова и съществуващите антибиотици  не действат и има масово разпространение на заразата в Европа.

Какъв е инкубационния период на ешерихия коли?

Инкубационният на заболяването е между 3 и 10 дни, но симптомите обикновено се проявяват още на третия­четвъртия ден.

Какво поразява инфекцията от ешерихия коли?

Инфекцията поразява кръвта и бъбреците и може да доведе до фатални усложнения, защото  новият щам е резистентен към използваните  антибиотици.

Как да противодействаме на ешерихия коли?

Поради диарията, повръщането и изпотяването, които обезводняват организма, лекарите препоръчват на болните да пият много течности, за да пазят водно-електролитния баланс.

Как да се предпазим от ешерихия коли?

За предпазване от заразяване с ешерихия коли  водещо профилактично средство експертите сочат добрата хигиена - обилното измиване на плодовете и зеленчупите под течаща вода, както и редовното измиване на ръцете преди хранене. От значение по принцип е и достатъчната топлинна обработка на месото и млякото.

 

Още в тази категория: « ЕШЕРИХИЯ КОЛИ
Login to post comments
 

Рекламни

loading...