Реклама


Вторник, 14 Юни 2011г. 15:55ч.

ШУМ В УШИТЕ. ЛЕЧЕНИЕ НА ШУМ В УШИТЕ

Оценете статията
(3 гласа)

 

 

 

 

Какво представлява шумът в ушите?

Шумът в ушите е често срещан симптом при различни заболявания. Той може да бъде с определена честота (висок, нисък) и интензивност (слаб, силен). Съществуват опити за класификация на шума в четири степени, като първа степен е слаб, непостоянен, а четвърта - силен и събужда заболелия. Вижда се, че това състояние може да причини голямо безпокойство, коментира 24 часа .

Причини за шум в ушите

Шумът се появява при съдови промени в мозъка (смяна на стойностите на артериалното кръвно налягане, различен кръвоток при шийна остеохондроза, т.нар. шипове в шията). В тези случаи той се придружава от замайване и нарушено равновесие, понякога с гадене и повръщане.

В други случаи шумът се дължи на увреждане на невроепителните клетки в органа на слуха във вътрешното ухо. Тези клетки се поддържат жизнени от течност (ендолимфа), която се произвежда от капиляри в стените на вътрешното ухо. Течността е определено количество с постоянно налягане и йонен състав. Всяка промяна води до засягане на слуховите клетки, частично намаление на слуха и шум в ушите. Такива проблеми стават при болест на Мениер, отосклероза, слухов неврит, възпаление на средното и вътрешното ухо, вирусни увреждания и др.

В трети случаи не се установяват с наличните методики засягането на ухото или мозъчните структури и въпреки това съществува шум. Тогава се приема, че се дължи на повишена чувствителност на вегетативната нервна система, т.е. има вегетоневроза.

Лечение на шум в ушите

Засега не съществуват обективни методи за регистриране на това субективно оплакване. Затова и лечението не е сигурно. Необходимо е кръвното налягане и кръвотокът към мозъчните структури да се нормализира. При установено увреждане на ухото се използват различни медикаментозни средства - съдоразширяващи, регулатори на кръвотока, витамини и др. Изборът на лечение до голяма степен е налучкване на медикамента. Винаги трябва да се предупреждават болните, че нервните клетки не се възстановяват идори шумът да изчезне или отслабне, намалението на слуха остава.

Някои автори използват при шум в ушите блокади в ушния канал с локални анестетици.

От полза за пациента е да се установи на какво се дължи оплакването и той да се запознае с възможностите за лечение. Дори резултатът да е минимален, пациентът е по-спокоен, когато състоянието е познато и уточнено и той знае причината за шума в ушите.

Последна промяна на Вторник, 14 Юни 2011г. 16:12ч.

Подобни статии (по етикети)

Login to post comments
 

Рекламни

loading...