Реклама


НАСИЛНИКЪТ

Оценете статията
(2 гласа)

 

ТОЙ живее до теб. Може би ще го разпознаеш, когато видиш как шутира дребно коте на улицата, а може и да го разбереш чак когато отвлече, изнасили и убие дъщеря ти, а после я зарови някъде в поляните край Бистрица.

“Четири лапи” поиска ефективна присъда за изрода от асеновградското село Тополово, малтретирал кучето си до смърт. От организацията за защита на животните настояха и за дисциплинарни наказания на служителите на прокуратурата и полицията, които са позволили раненото животно да бъде върнато на собственика му. Защото кучето е намерено мъртво. 55-годишният Райчо Иванов, наказал домашното си куче, като го завързал за теглича на автомобила си, още не е осъден на затвор. А следи има. И на черно-бяла снимка във вестника се виждат кървавите следи от раненото животно. А и закон има - повдига се обвинение по чл. 325Б от Наказателния кодекс, предвиждащ затвор до 3 години и глоба от 1000 до 5000 лв., и готово.

Колко народ простреляха през годините изроди, целещи се в кучета? Колко снимки видяхме, на които: човек е натиснал главата на коте, докато кучето му го разкъсва; животинки са пронизани с арбалети през корема; душат куче с найлоново въже, бият го с метална тръба и дъска, накрая зверски го умъртвяват с брадва, защото лаело; продупчват главата на малко коте с въздушна пушка. Не им стига. Прострелват животинката и в гръбнака; заливат със сярна киселина куче; убиват с тояга коте, защото се е покатерило на терасата им.

Неофициалната статистика се пръска по шевовете от случаи на насилие над животни. Кога ще се предприемат ефективни мерки срещу изродите? Има българи, които режат скалповете и ушите на умъртвените от тях животни. Други обесват със сизал куче и го оставят да виси почти цял ден на пътния надлез край с. Мало Конаре над автомагистрала “Тракия”. Трети режат краката на Мима. Четвърти отглеждат кучетата си само за да ги пуснат в организирани боеве, а после зверски да ги убият, ако не спечелят. В Тополово влачат непослушните кучета, вързани за теглича на автомобил - ей така, за наказание. И никой от тези изроди не е в затвора. А нормативна уредба има. Не че само законът ще спре престъпленията. В нормалните държави, когато човек прояви насилие над животно, моментално е отритнат от обществото, става враг. У нас не е така.

BG мамите пак ще ревнат в един глас, че съм се загрижила за куче, а не за decata na maika Balgariq. Пак ще ми обяснят: “Ти рОди първо едно дете, па после разсъждавай”, независимо дали им говоря за концерта на “Депеш”, или за новия шеф на ДАНС. А на мен пък по ми харесват турските майки - Ердоган ги призова да приберат децата си от площадите, а те направиха жива верига, за да защитят протестиращите от полицейското насилие. Нашите BG мами никога няма да стигнат дотам, а една от причините е отношението им към насилието в каквато и да е форма.

Турският премиер Ердоган призова майките на протестиращите да отидат и да приберат децата си от парка и площадите. Вместо това майките застанаха до децата си, защитавайки ги от полицейското насилие. СНИМКА: ФЕЙСБУК

Проучвания на различни организации посочват, че между жестокостта към животните и тази към хората има здрава връзка. Който беси котка на лоста пред блока ти, утре може да пребие теб с тръба. И наказанията за насилниците нямат нищо общо с това, че баба ти и дядо ти колят прасето по Коледа. Нямат общо и с котето, което случайно блъсна на Орлов мост, а после го закара до близката ветеринарна клиника, за да се опиташ да го спасиш. Още по-малко имат общо с разкървавената от ритника ти муцуна на кучето, което онзи ден нападна детето ти. Никой няма да те съди за това. В затвора трябва да влизат тези като Аспидов от Горни Лозен. Той осиновяваше малки котета и кучета, а после хранеше с тях боа удушвач, тигров питон и чифт каскавели. Вярваш, не вярваш, този човек живее до теб. И вероятно разговаря с детето ти. И Райчо от Тополово живее до теб - кажи на детето си да не вдига много шум по време на игра, че току-виж се оказало вързано за теглича.

Изследвания показват, че 100% от извършителите на тежки сексуални престъпления, които завършват със смърт на жертвата, са направени от хора, които малтретират животни. 45% от извършителите на сексуални престъпления, както и 30% от осъдените за педофилия в световен мащаб са измъчвали животни в миналото си.

Според проучване на ФБР най-големите серийни и масови убийства в САЩ са извършени от хора, малтретирали животни или били свидетели на такова насилие. Защото насилниците над животни рядко спират дотам, а границата е много тънка. Наранявайки по-слаб, често насилниците задоволяват собствените си слабости. По-слабият е дете, жена, възрастен човек или животно.

Насилникът може да бъде съседът, роднината, учителят в детската градина, където всяка сутрин водиш сина си. Или пък полицаят, кметът, месарят. Днес те се усмихват на детето ти, когато го срещнат пред входа, черпят го с бонбони, говорят с него. Утре хвърлят отрови, за да избият кучетата - пред същия този вход, твоя. Прокрадват се в храстите и отскубват главите на гълъби и котки. А до отровата играе детето ти, в същите тези храсти гони футболната си топка. Не те ли е страх, че вдругиден синът ти ще настъпи някого в рейса към училище? Че това може да отприщи насилие, което е трудно да си представиш?

Аз се страхувам от кучета, и обикалям по 4-5 преки в квартала, за да не ги срещна и случайно да ги предизвикам по някакъв начин. Но повече се страхувам от човека, който преди 10 години разплака братовчедка ми. Той насипа отрова върху первазите на мазетата. Нейният кокер умря в мъки. А на няколко метра от мазетата, в градинката зад блока, играеха деца, които на килограми тогава бяха колкото кучето.

Страхувам се и от човека, убил котарака на моя съученичка преди още повече години. Привличаше животните с валериан. После им даваше отрова. И намериха котаракът мъртъв на тавана на къщата им.

Страхувам се и от съседските хлапета на моя приятелка. Те инжектираха антифриз в тялото на едно коте. За да го гледат как се обезформя, да се кикотят, докато умира.

Да заобикалям тези хора по преките в квартала, не мога. Защото не знам кои са. Сигурно живеят до мен. А трябва да са в затвора.

 

Илияна Д. Димитрова

 

 

24chasa.bg

Последна промяна на Четвъртък, 29 Май 2014г. 12:21ч.

4 коментара

 • Връзка към коментара Диана Желева Вторник, 02 Юли 2013г. 10:48ч. публикуван от Диана Желева

  Много хубава и поучителна статия но да има кой да чуе и види и да направят нещо по въпроса "управляващите"

  Адресът на е-пощата e защитен от спам ботове. Нужен ви е javascript, за да го видите.
 • Връзка към коментара Диана Желева Вторник, 02 Юли 2013г. 10:46ч. публикуван от Диана Желева

  Много хубава и поучителна статия но да има кой да чуе и види и да направят нещо по въпроса "управляващите"

  Адресът на е-пощата e защитен от спам ботове. Нужен ви е javascript, за да го видите.
 • Връзка към коментара Диана Желева Вторник, 02 Юли 2013г. 10:46ч. публикуван от Диана Желева

  Много хубава и поучителна статия но да има кой да чуе и види и да направят нещо по въпроса "управляващите"

  Адресът на е-пощата e защитен от спам ботове. Нужен ви е javascript, за да го видите.
 • Връзка към коментара Anonymous Сряда, 26 Юни 2013г. 10:26ч. публикуван от Anonymous

  Добра статия :)

  Адресът на е-пощата e защитен от спам ботове. Нужен ви е javascript, за да го видите.
Login to post comments
 

Рекламни

loading...