Реклама


Четвъртък, 13 Май 2010г. 10:24ч.

РЕЖИМ НА ХРАНЕНЕ ПРИ СЪРДЕЧНО СЪДОВИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

написана от Administrator
Оценете статията
(1 vote)

Как да запазим сърцето здраво?

Режимът и начинът на хранене на болния са основните средства за запазване на сърцето до дълбока старост. Действието на лекарствата се засилва и те се усвояват по-добре от организма само при правилен режим на живот.

Как да се храним при сърдечно-съдови заболявания?

Мляко и млечни произведения - прясно и кисело мляко, обезсолено сирене, прясна несолена извара, несолен кашкавал. При склонност към атеросклероза да се консумира мляко с много ниска масленост.

Тестени произведения - всякакви, но да не са приготвени с много мазнина и яйца, ориз, булгур, жито.

Плодове и зеленчуци - всякакви, включително замразени и консерви, но приготвени без сол, натурални сокове от плодове и зеленчуци.

Захарни изделия - конфитюр, сладка, сиропирани сладкиши в ограничено количество. Свободно могат да се консумират мармалади, компоти с малко захар, рачел, петмез.

Кои храни за забранени при сърдечно-съдови заболявания?

Забранени храни: тлъсти, солени, пушени меса и риба, месни и рибни консерви, карантия, суджуци, луканки, пастърма, пикантни салами, свинска мас, краве масло, лой, жълтъци. Бобовите храни образуват газове и притискат сърцето, но ако се сварят много добре, водата им се хвърли и се пасират, като люспите се отстранят, могат да се консумират като кремсупи и пюрета. Забравете за бульоните от месо и риба, чая, кафето, цигарите, алкохола.

Позволени ли е алкохолът и шоколадът при сърдечни заболявания?

Позволени са малко какао, бира, шоколад, до 100 мл бяло вино.

Какви разтоварващи дни да се прилагат при сърдечно-съдови заболявания?

Разтоварителни дни: добре е 1 път седмично по преценка на лекаря болният да се храни само със зеленчуци или плодове (1,5-2,5 кг дневно) според сезона, разпределени на няколко порции.

Как да се храним при хипертонична криза?

При силно повишаване на кръвното налягане добре действат и така наречените оризово-компотени дни - болният да се храни с 300 г ориз и 1 кг компот (или плодове) дневно. Това се прави в продължение на 3 дни и има много добър ефект.

Administrator

Administrator

Е-мейл: Адресът на е-пощата e защитен от спам ботове. Нужен ви е javascript, за да го видите.
Login to post comments
 

Рекламни

loading...