Реклама


Сряда, 11 Август 2010г. 07:39ч.

ПИЕЛИТ. ИНФЕКЦИЯ НА ПИКОЧНИТЕ ПЪТИЩА

Оценете статията
(4 гласа)

Какво представлява пиелит?

 

Пиелитът е заболяване на бъбречното легенче, което протича с катарални до гранулозни, леко кървящи изменения на лигавицата. Проявява се с втрисане, температура, болки в кръста, пиурия и бактериурия.

 

Причини за появата на пиелит

В зависимост от причинителя пиелитите могат да бъдат разделени на

три групи: .

1. В 75-80% пиелитите се причиняват от бактерии, принадлежащи към групата

на В а с t е r i u m с о l i. Към тази група принадлежат и инфекциите с Eberthella typhоsa . Колиинфекцията може да проникне в бъбречното легенче по асцендентен и десцендентен път или по лимфен път от червата. Това често се среща при запек и при възпалителни процеси в чревния тракт (чревно-бъбречен синдром.) При коли­пиелитите обикновено прогнозата е добра. Те се отразяват слабо върху общото състояние на болния, дори понякога протичат безсимптомно. При някои грешки в режима един невинен колипиелит обаче може да се активизира и да се влоши.

2. Около 15 процента от пиелитите се дължат на кокови инфекции . Причинителите проникват в легенчето най-често от други, отдалечени огнища по хематогенен път. Към тази група пиелити могат да се причислят причинените от Streptococcus faecalis, Proteus vulgaris, стафилококи и гонококи.

3. Към третата група се причисляват всички пиелити, при които не може да бъде открит банален причинител и при които трябва да се търсят туберкулозни бактерии . В редки случаи причинители са вируси и гъбички.

 

При какви условия се развива пиелита?

За развитието на пиелита са необходими различни условия. Голямо значение има застоят на урината в бъбречното легенче, причинен ог стеснения, натиск, камъни и прегъвания на уретерите. В други случаи се нарушава защитната бариера на стената на легенчето било поради местни изменения, било поради общи заболявания на организма. При всички случаи голяма роля играе реактивността на организма спрямо даден микроб, което зависи от пренастройката му и състоянието на нервната система.

Възпалителният процес от легенчето обхваща тубулите или целия нефрон и се развива пиелонефрит. В други случаи функцията на нефроните се повлиява само рефлекторно и количеството на урината се повишава, а очистителната функция се намалява.

 

Видове пиелит

Пиелитите биват: първични - когато инфекцията е проникнала в легенчето от друго отдалечено огнище, вторични - когато се развиват поради локални причини: туберкулоза, стриктури, камъни. Тия форми са по-трудни за лечение.

През време на бременността се създават благоприятни условия за развитието на градивни пиелити. Обикновено се развива физиологична хидронефроза поради натиск върху уретерите и задръжка на урина. Освен това съществува и хиперемия и оток на пикочно-половите органи. Покрай тия условия бременните имат често запек, който допринася за проникването на различни инфекции в бъбречното легенче.

 

Симптоми на пиелит

Острият пиелит се характеризира с немотивирани втрисания, температура, болки в кръста. Урината е мътна, съдържа гнойни телца, понякога може да има еритроцити, цилиндри и опашати клетки. В други случаи в седимента няма левкоцити, а се намират само бактерии. Най-често реакцията в урината е алкална. Болният се оплаква от парене или болка при уриниране. Тази болка се предизвиква по рефлексен път, а не се дължи на цистит или уретрит. Често пъти има рефлексни симптоми и от други органи - повръщане, метеоризъм, тахикардия, болезненост в черодробната и бъбречната област, главоболие. Острите пиелити могат да хронифицират. Хооничният пиелит протича с тъпи болки в поясната област, със или без субфебрилна температура, пиурия. Периодично процесът се изостря. Болките могат да бъдат по-силни при наличност на камък.

 

Лечение на пиелит

Препоръчва се болнично лечение на острите форми на пиелит.

Още в тази категория: ПИЕЛОНЕФРИТ »
Login to post comments
 

Рекламни

loading...