Реклама


Петък, 13 Август 2010г. 10:34ч.

ИНФЕКТИРАНА ЛИТИАЗА

Оценете статията
(0 гласа)

Как протича  инфектирана литиаза?

Инфектираната литиаза протича или без типична колика, или с колика. Една литиазна колика може да се яви при развита инфекция на пикочните пътища, а в други случаи инфекцията може да се наслои вторично. Заболяването протича с температура, втрисания, пиурия, левкоцитоза.

Какви усложнения дава  литиазата?

Нефролитиазата често пъти дава различни усложнения. По­рядко се развива хидро - или пионефроза с атрофия на паренхима на бъбрека и загуба на функцията му. При пристъп може на настъпи двустранна анурия, която се дължи на различни причини: двойна литиаза, която е предизвикала атрофия на единия бъбрек, реноренален рефлекс, спрял пикочоотделянето ; шоково спадане на кръвното налягане, при което бъбречната филтрация почти спира; рефлексен спазъм на здравия уретер и задръжка на урината  в легенчето. В повечето случаи се развива калкулозен пиели т, който може да доведе до пилонефрит, до уросепсис.

При бързо образуване на камъни, без да е налице възпалителен процес в легенчето, трябва да се мисли за аденом на паратироидните жлези, който може да се прояви като нефролитиаза. В тия случаи болният се оплаква от полиурия, никтурия, нервност, отпадналост. Установяват се хиперкалцемия (до 15 мг %), фосфатурия, увеличена алкална фосфатаза.

На какво се дължи бъбречната колика?

Най-често бъбречната колика се дължи на камък, но колика може да се получи и от т. нар. "меки камъни". При хематурия могат да се образуват коагулуми, при гнойни процеси­парчета от гной, при лющене на епитела или разпад на тъкан - парчета от тъкан, които могат да причинят типична бъбречна колика. Диференцирането на тези случаи е трудно въпреки всички параклинични изследвания. Само клиничното наблюдение може да покаже дали при горните заболявания няма едновременно и бъбречен камък, който причинява коликата.


Login to post comments
 

Рекламни

loading...