Реклама


Сряда, 18 Август 2010г. 09:02ч.

КОЛИКА. БЪБРЕЧНА КОЛИКА

Оценете статията
(0 гласа)

Общ режим при бъбречна колика

Болният с бъбречна колика трябва да бъде поставен в затоплено легло и му се прилага топлина по различни пътища. Поставят се грейки на кръста, корема и крайниците. В някои случаи болният предпочита съгряващи компреси на кръста. Добър спазмолитичен ефект се получава от гореща.вана (39-41 градуса), която може да улесни изхвърлянето на малък камък.

Ако болният няма повръщане, дават се обилно топли диуретични чайове от: меча стъпка, полски хвощ, червени корени на брош, хвойна, вишневи дръжки, царевична коса и др. Понякога поетите течности и глицеринът (по 1 супена лъжица на 1/2 час с вода 3-4 пъти) предизвикват изхвърлянето на камъка.

Болният трябва да бъде поставен на спокойствие. Трябва да се има предвид, че афектите и нервното напрежение могат да засилят или предизвикат колика.

Диета при бъбречна колика

Болният получава храна едва след купирането .на пристъпа. При продължителен пристъп храна се дава не по-рано от 12 часа от началото на коликата. През първите 3-4 дни се дават мляко, желета, оризено-слизести супи , хляб, сухар, масло.  След това диетата се определя съобразно диатезата и състава на камъка.


 

Последна промяна на Сряда, 18 Август 2010г. 09:09ч.
Още в тази категория: « УРЕМИЯ ХЕМАТУРИЯ »
Login to post comments
 

Рекламни

loading...