Реклама


Сряда, 18 Август 2010г. 09:23ч.

ХЕМАТУРИЯ

Оценете статията
(4 гласа)

Какво представлява хематурия?

Съдържанието на кръв в урината се нарича хематурия. Когато кръвта се установява само микроскопски, касае се за микрохематурия.

В зависимост от това, дали кръвта в урината идва от пикочните пътища или направо от бъбрека, хематурията е извънбъбречна или бъбречна.

При извънбъбречната хематурия, когато кръвта идва от бъбречното легенче, чашките или пикочните пътища вследствие разкъсване на кръвоносни съдове, цветът на урината е по-светлочервен и се доближава до този на кръвта. Щом като кръвта идва от бъбрека, урината е с леко кафеникав оттенък и наподобява вода, в която е мито месо. Съсиреци се срещат по-често, когато хематурията произхожда от пикочните пътища.

Как може да се разпознае откъде идва кръвта в урината?

За разпознаване дали кръвта идва от бъбрека, мехура или уретрата използува се опитът с трите чаши. За тази цел пациентът уринира последователно в три чаши. Когато урината е кървава само в първата чаша, кръвта произхожда от уретрата. Ако тя е кървава само в третата чаша, кръвта произхожда от пикочния мехур. В случай, че урината е кървава в трите чаши, може да се приеме бъбречна хематурия.

Извънбъбречна хематурия се среща:

1. при конкременти в бъбречното легенче, пикочните пътища и пикочния мехур. Най-често тя се появява при нефролитиазна колика, когато конкрементът се придвижва през уретера и разкъсва кръвоносни съдове на лигавицата;

2. при злокачествено новообразувание на бъбрека (хипернефром); тук се касае за променлива микрохематурия, като винаги се откриват еритроцити в урината;

3. при папилом на бъбречното легенче или пикочния мехур; тук хематурията се появява внезапно и внезапно спира;

4. при туберкулоза на бъбрека; при казеозно разпадане на туберкулите се получава разкъсване на капиляри.

При цистит по-редовно, а при пиелит по-нарядко се срещат еритроцити в урината.

При катетеризация може да се получи нараняване на уретера или уретрата.

 

Причини за бъбречна хематурия?

Бъбречна хематурия се получава вследствие преминаване на еритроцити през стените на капилярите, които са станали пропускливи. Най-често тук се касае за микрохематурия.

Хематурия от бъбречен произход се среща при нефритите. Тя е характерен симптом при острия дифузен нефрит. При хроничен гломерулонефрит еритроцити се срещат в по-оскъдно количество. Ясна макро­ или микрохематурия се среща при огнищния нефрит. При нефротичен синдром не се установява хематурия.

Бъбречният инфаркт се проявява с внезапна хематурия.

При застойни бъбреци едновременно с протеинурията се срещат и отделни еритроцити в утайката на урината.

Бъбречна хематурия се открива още при хеморагична диатеза, ­тромбоцитопения, хемофилия и пр.

 

Последна промяна на Сряда, 18 Август 2010г. 09:34ч.
Login to post comments
 

Рекламни

loading...