Реклама


Четвъртък, 19 Август 2010г. 07:23ч.

ОТОЦИ

Оценете статията
(3 гласа)

Оток. Бъбречните болести причиняват отоци по тялото

Отоците заемат много важно място в симптоматологията на бъбречните болести. Трябва обаче да се има предвид, че някои тежко протичащи заболявания на бъбреците, като нефросклероза, протичат без отоци.

Причини за отоците

В произхода на бъбречните отоци вземат участие нарушеното колоидо-осмотично налягане (хипопротеинемията в кръвната плазма) и задръжката на натриевия хлорид, респ. на натрия в организма. Отдава се обаче значение и на увеличената пропускливост на капилярните стени. Значението на всеки един от тези фактори при отделните бъбречни заболявания е различно. Докато при нефротичния синдром съществена роля за появата на отоците играе намаленото онкотично налягане, при острия дифузен гломерулонефрит особено значение се отдава на задръжката на натриевия хлорид в организма и на увеличената пропускливост на капилярните стени. Понякога, напр. при хроничен нефрит, могат едновременно да се намесят и двата фактора - хипопротеинемията и задръжката на готварската сол.

Бъбречните отоци имат известен скрит период, през който те не са още проявени. Изследването на теглото обаче, извършено през няколко дни, показва че има задръжка на течности в организма, която може да достигне 4-6 литра.

Места, по които се явяват отоците

Известно е, че бъбречните отоци могат да се образуват много бързо, както се казва - за една нощ. Но има и случаи, когато те се образуват постепенно. Отоците най-напред се появяват на места, където има рехкава съединителна тъкан: клепачи, под долната челюст, препуциума, скротума и пр.

Често пъти отокът се появява най-напред по лицето, което подпухва, а клепачите отичат. Лицето е отекло особено сутрин при ставане от леглото; тогава болният отваря със затруднение подутите клепачи. В други случаи отокът може да бъде изразен повече по крайниците, особено по долните крайници - образува се оток по тилната част на ходилата, отпред по подбедриците, около глезенните стави, по тилната част на ръцете и пр. Когато бъбречните отоци са добре изразени, те се подчиняват на общия закон за тежестта, поради което са най-силно изразени в ниските части на тялото.

Отоци при гломерулонефрит

В повечето случаи на остър гломерулонефрит отокът е умерено изразен и е по-плътен от този при нефротичния синдром. Той наподобява възпалителния оток. Но и при гломерулонефрита, особено при съчетание с нефротичен синдром, отокът може да вземе големи размери. В такъв случай нормалните контури на тялото се изглаждат, не личат очертанията на ключиците, ребрата, гребена на илиачната кост, загубват се очертанията на ставите -коленни, глезенни, лакътни и др. Когато болните се залежават по-дълго време, отокът обхваща по-ясно седалищната област.

Отоци при нефротичния синдром

Най-големи отоци се образуват при нефротичния синдром, където оточната течност съдържа белтък в много малко количество. Такива грамадни отоци обезобразяват тялото. Оточна течност се събира и в телесните кухини - корема, перикардиалната торбичка, плевралната кухина и пр. Образува се истинска водянка. В тялото се задържат 16-20 литра дори и повече течност.

Различаване на бъбречни отоци от сърдечни отоци

Обикновено различаването на бъбречните от сърдечните отоци не представлява трудност. Изключение правят смесените отоци, когато в случай на нефрит се присъединят и отоци от сърдечна недостатъчност.

Бъбречните отоци за разлика от сърдечните са меки, лесно подвижни; при промяна на положението на тялото и отокът се премества към съответната по-ниска страна. В началото на заболяването бъбречните отоци са най-добре изразени по лицето и клепачите, докато сърдечните се появяват по долните крайници, около глезените. Кожата при бъбречните отоци е бледа, а при сърдечните синкава. Докато бъбречните отоци са най-добре изразени сутрин, сърдечните отоци в началото на сърдечната недостатъчност се появяват надвечер, а сутрин при ставане от леглото са намалени или изчезнали.

Лекарската намеса е задължителна при тези отоци.

 

Последна промяна на Четвъртък, 19 Август 2010г. 07:36ч.
Още в тази категория: « ХЕМАТУРИЯ
Login to post comments
 

Рекламни

loading...